DİYALİZ (TÜRKÇE) | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
TLT1003 | Mikrobiyoloji I | Bahar | 1 | 2 | 2 | 5 |
Öğretim Dili: | Türkçe |
Dersin Türü: | Must Course |
Dersin Seviyesi: | ÖNLİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Öğ.Gör. ZEYNEP GÜL |
Dersi Veren(ler): |
Öğ.Gör. FURKAN GÖZEL |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | Laboratuvar |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı mikrobiyolojinin tanımı, mikroorganizmaların özellikleri ve mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan alet ve yöntemleri öğrenmektir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1. Mikroorganizma terimi tanımlar. 2. Mikroorganizmaların genel özelliklerini açıklar. 3. Mikroorganizmalarda beslenme ve gelişme koşullarını açıklar. 4. Vücudun normal florasını tanımlar ve parazit mikroorganizma özelliklerini açıklar. 5. Mikrobiyolojik preparat hazırlar ve boyama yöntemleri yapar. 6. Mikroorganizmaların laboratuvarda tanımlama tekniklerini tanımlar. |
Mikrobiyoloji'nin tanımı ve tarihçesi, mikroorganizma grupları ve özellikleri, mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan aletler, boyama yöntemleri, ekim yöntemleri. Derste Kullanılan Öğretim Yöntem ve Teknikleri; Anlatım, Problem çözme, Deney ve Uygulama. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | ||
1) | Mikrobiyolojiye giriş ve tarihçesi | Yok |
2) | Mikroorganizmaların Genel Özellikleri | Yok |
3) | Mikroorganizmaların Sınıflandırılması | Yok |
4) | Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon | Yok |
5) | Mikroorganizmalarda Beslenme ve Gelişme Koşulları I | |
6) | Mikroorganizmalarda Beslenme ve Gelişme Koşulları II | |
7) | Vize | |
8) | Mikroorganizmalarda Çoğalma ve Gelişmenin Kontrol Altına Alınması | |
9) | Virüslerin Yapısı ve Genel Özellikleri | |
10) | Mantarların Yapısı ve Genel Özellikleri | |
11) | Parazit Yapısı ve Genel Özellikleri | Yok |
12) | Antibiyotikler ve Mikroorganizmalar Üzerine Etkileri | Yok |
13) | Mikrobiyal Genetiğe Giriş | Yok |
14) | İmmünoloji ve Normal Flora | Yok |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Dr.Öğr.Üyesi Derya Doğanay, Ecz.Müzeyyen Aydın, Pratik Mikrobiyoloji Ve Uygulamaları, İstanbul Tıp Kitapevleri, 2023. 2. Lippincott Illustrated Reviews, Mikrobiyoloji, William A. Strohl, Harriet Rouse, Bruce D. Fisher, Richard A, Harvey, Pamela C. Champe (eds), çeviri editörü: Özdem Anğ, Nobel Kitabevi, 2017. 3. Doç.Dr. Mustafa Altındiş, Hemşireler İçin Mikrobiyoloji, Nobel Tip Kitabevi, 2009. 4. Murray PR, Rosenthal KS, Pfaller MA. Medical microbiology. 6th ed. Philadelphia: Mosby/Elsevier; 2009 5. Özgüven T. Tıbbi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji. Güneş Tıp Kitabevi, 2008. 6. Çotuk, A. Genel Mikrobiyoloji Laboratuvar Yöntemleri. Nobel Tıp Kitabevleri. 2003. 7. Ders Notları. |
Diğer Kaynaklar: | 1. Dr.Öğr.Üyesi Derya Doğanay, Ecz.Müzeyyen Aydın, Pratik Mikrobiyoloji Ve Uygulamaları, İstanbul Tıp Kitapevleri, 2023. 2. Lippincott Illustrated Reviews, Mikrobiyoloji, William A. Strohl, Harriet Rouse, Bruce D. Fisher, Richard A, Harvey, Pamela C. Champe (eds), çeviri editörü: Özdem Anğ, Nobel Kitabevi, 2017. 3. Doç.Dr. Mustafa Altındiş, Hemşireler İçin Mikrobiyoloji, Nobel Tip Kitabevi, 2009. 4. Murray PR, Rosenthal KS, Pfaller MA. Medical microbiology. 6th ed. Philadelphia: Mosby/Elsevier; 2009 5. Özgüven T. Tıbbi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji. Güneş Tıp Kitabevi, 2008. 6. Çotuk, A. Genel Mikrobiyoloji Laboratuvar Yöntemleri. Nobel Tıp Kitabevleri. 2003. 7. Ders Notları. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Uygulama | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 13 | 1 | 13 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 11 | 5 | 55 |
Ödevler | 5 | 3 | 15 |
Küçük Sınavlar | 2 | 5 | 10 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 125 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme | 2 |
2) | Alan terminolojisini etkin kullanabilme | 3 |
3) | Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuata uygun davranabilme | 1 |
4) | Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme, mesleki bilgilerini yazılı, sözlü/sözsüz iletişim yoluyla aktarabilme. | 1 |
5) | Toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerleri ifade edebilme. | 1 |
6) | Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirebilme. | 3 |
7) | Diyaliz makinesini işlem için hazırlayabilme | 2 |
8) | Baştan sona hemodiyalizde hasta takibi yapabilme | 2 |
9) | Diyaliz işleminden sonra makineyi yeniden kullanıma hazır hale getirebilme. | 2 |