GEP1616 Traffic and Road SafetyBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
GEP1616 Trafik ve Yol Güvenliği Güz
Bahar
3 0 3 5
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Türü: GE-Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Dr. BURCU ALARSLAN ULUDAŞ
Opsiyonel Program Bileşenleri: Yok
Dersin Amacı: Trafik kazalarına karşı farkındalık eğitimi. Trafikte yaya ya da sürücü olarak doğru bildiğiniz yanlışları düzeltmek, farkındalık kazandırmak ana hedeftir.
Trafikte kaza yapmamak veya kazalardan korunmak için; aracı sadece mekanik olarak kullanabilmek yeterli değildir. Öncelikle "riskleri " zamanında fark edebilmek ve uygun davranışları önceden gösterebilmek gerekir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1. Trafik levhası veya Trafik kurallarını doğru yorumlayabileceksiniz.
2. Neden önceden doğru davranışları göstermeniz gerektiğinin farkına varacaksınız.
3. Sürücü belgesi ve eğitiminiz yoksa nasıl doğru bir eğitim almanız gerektiğinin farkına varacaksınız.
4. Sürücü belgesi ve eğitimi aldıysanız; var ise doğru bildiğiniz yanlışların farkına varacaksınız.
5. Trafikte en çok kaza yerleri ve nedenlerinin farkına varacaksınız.
6. Yoldaki Diğer Sürücülerin neden olabilecekleri kazalara karşı farkındalığınız artacaktır.
7. Yolları paylaştığımız Büyük Araçlar (Kamyon-Otobüs) ve Motosikletlere karşı nasıl davranmalıyız.
8. Olası bir kazada nasıl davranmalıyız.
9. Kazalarda Trafik Hukuku açısından edindiğiniz bilgilerle doğru tespit ve belgelendireceksiniz.
Trafikte kaza yapmadan doğru otomobil kullanma alışkanlığımız nasıl olmalıdır sorusunun yanıtını bulacaksınız.

Dersin İçeriği

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Trafikte Yol Güvenliği Derse Giriş. Trafik Kazaları ve Eğitim Sürücü-Araç-Diğer Sürücüler ve Yol bilgileri. Eğitim ve Tartışma Videosu
2) Sürücü Eğitimi Sürüş Eğitiminde Türkiye’nin Dünyadaki yeri. Türkiye'de ve Dünya’da Direksiyon Sınavı ve Stajyer Sürücüler Kendimizi Tanıma Eğitim Tartışma Videosu
3) Sürücü Sağlığı, İnsan Faktörü. Yorgunluk ve Algılama Sürücü sağlığının önemi. Algılama zamanı. 1.Quiz 13 EKİM Pazar
4) Kaza Anı- Kaza yeri önlemler. Kaza da İlk Yardım Kaza Yeri Videosu ve Tartışma 2.Quiz: 20 Ekim Pazar
5) Araç Bakımı- Göstergeler-Lastikler- Direksiyon ve Fren sistemi-Aydınlatma- Periyodik Bakımlar Sürücünün araç hakkında Bilmesi gerekenler. 3.Quiz: 27 Ekim Pazar
5) Araç Bakımı- Göstergeler-Lastikler- Direksiyon ve Fren sistemi-Aydınlatma- Periyodik Bakımlar Sürücünün araç hakkında Bilmesi gerekenler. 3.Quiz: 27 Ekim Pazar
6) Hız -Araç Geçme ve Virajlar Araç geçme Videosu ve Tartışma . 4.Quiz 3 Kasım Pazar
7) Kavşaklar- Asli Kusur 5 Quiz 10 Kasım Pazar Kaza Videosu ve Tartışma
8) Gece Sürüşü- Kaygan Yol- (Karlı ve yağışlı hava)- Sıcak hava. Değişik hava ve Yol şartları Ve Gece sürüşü 6.Quiz 17 Kasım Pazar
9) Diğer Sürücülerin Yaratacağı Tehlikeler Kazaya neden olabilecek diğer sürücüler ve faktörler. 7.Quiz 24 Kasım Pazar
10) Arazide araç Kullanmak (Off Road) Araçları Arazi Araçlarını Tanıma 8.Quiz 1 Aralık Pazar
11) Motosikletler ve Sürüş Güvenliği Motosiklet Araçlarını Tanıma 9.Quiz 8 Aralık Pazar
12) Büyük Araçlar- SRC belgeleri-Otobüs -Kamyonlar Yolları Paylaştığımız Büyük Araçlar. Kara yolu Yük ve Yolcu Taşımacılığı 10.Quiz 15 Aralık Pazar
13) Trafikte Yol Güvenliği Özet DENEME SINAVI Tartışma Videosu
14) Trafik Hukuku- Belgeler-Yurt dışında araç kullanma. Final Sınavı Hazırlık Eksik Derslerin Tamamlanması Tartışma Videosu

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: Trafik levha ve kurallarını ilgili web sayfası veya kitaplarından bakabilirsiniz.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Dairesi web sayfası.


Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 10 % 20
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak.
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak.
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek.
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak.
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak.
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek.
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak.
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek.
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak.
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak.
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak.
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek.