MCH2005 Technical Drawing with AutoCADBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
MCH2005 AutoCAD ile Teknik Resim Bahar 2 2 3 6
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi MESUT NEGİN
Dersi Veren(ler): Arş.Gör. RESUL ÇALIŞKAN
Opsiyonel Program Bileşenleri: Yok
Dersin Amacı: Bu dersin amacı öğrencilere temel teknik çizim alt yapısını kazandırmak ve pratik tecrübe sahibi yapmaktır. Teknik çizim kurallları ve teknikleri bu ders kapsamında öğretilecektir. Öğrencilerin elle çizim ve AUTOCAD bilgisayar çizimlerini anlaması ve bunları hazırlamak konusunda gerekli becerileri kazanması hedeflenmektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1- Teknik çizim standartlarını tanımlayabilir
2- Teknik çizim tekniklerini uygulayabilir
3- Basit geometrik çizim yöntemlerini uygulayabilir
4- Üç boyutlu nesnelerin çok yönlü projeksiyon çizimlerini oluşturabilir
5- AUTOCAD çizim programını kullanarak teknik çizim yapabilir

Dersin İçeriği

Çizim Aletleri, Teknik Resim Standartları, Temel geometrik şekiller, Çizgi standartları, Basit çizim teknikleri, Teğetler, Projeksiyonlar ve tekniklerinin tanımı, Ortografik Projeksiyon Yöntemleri, Ölçek tanımı, Üçüncü ve birinci açı projeksiyonu, Gizli ve görünür kenarların çizimi, Standart görüntüler, Yardımcı çizgiler, Eğri kenarların projeksiyonu, Bakış yönü, Düzlemsel kesit, Kesit çizgisi standartları, Tam ve yarım kesitler, Yardımcı kesitler, Kaydırmalı (ofset) kesitler, Boyutlandırma ve tolerans verme, Boyut çizgisi standartları, Birleşme parçaları, Temel makine elemanları, Bağlantı Elemanları, Perçin, mil ve kamalar, Montaj resmi çizim teknikleri, Malzeme tanımı, Aksonometrik ve izometrik projeksiyon çizim teknikleri, İzometrik kesitler

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş: Teknik Resim aletleri
1) Genel makina elemanları, İki boyutlu çizim örnekleri
2) Çizim teknikleri ve ipuçları: teknik resim standartları, basit geometri oluşturma
3) Çizgi standartları, Çizim teknikleri
4) Dairelere Teğet olan dairelerin çizimi
5) Çoklu görüntü çizimleri: projeksiyon ve projeksiyon tekniklerinin, ortografik projeksiyon yöntemlerinin tanımlanması
6) Ölçek tanımı, Birinci ve üçüncü açı projeksiyonu, görünür/görünmez köşelerin tanımlanması
7) Standart görüntüler, çizgi oluşturma, eğri köşelerin ortografik projeksiyonu
8) Makina Elemanlarının ortak özellikleri
9) Kesit Görünümleri, Kesme düzlemi, kesme çizgileri
10) Kesit tipleri: Yarı kesitler, ofset kesitler, yardımcı kesitler
11) Geometrik boyutlandırma ve tolerans
12) Temel makine elemanları, vidalar, bağlantı elemanları, pimler, perçinler, şaftlar ve anahtarlar için teknik çizim teknikleri
13) Montaj çizimleri: montaj çizimi teknikleri, malzemenin tasarımı
14) İzometrik projeksiyon, aksonomoetrik projeksiyon türleri, izometrik eksen ve türleri, izometrik projesiyon çizim teknikleri, izometrik kesitlendirme

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Technical Drawing 101 with AutoCAD2014, D. Smith, A. Ramirez, J. Schmidt, SDC Publications, 2013, ISBN: 978-1-58503-819-0
Diğer Kaynaklar: Frederick E. Giesecke, Alva Mitchell, Henry Cecil Spencer, Ivan Leroy Hill, John Thomas Dygdon, James E. Novak, Shawna Lockhart, “Technical Drawing”, Prentice Hall, 14th Ed., ISBN-10: 0-13-272971, ISBN 13: 978-0-13-272971-0, 2012.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 2 % 30
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Laboratuvar 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 6 84
Toplam İş Yükü 154

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Matematik, fen bilimleri ve Enerji Sistemleri Mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
2) Karmaşık Enerji Sistemleri Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3) Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4) Enerji Sistemleri Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5) Karmaşık Enerji Sistemleri Mühendisliği problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6) Enerji Sistemleri Mühendisliğini ilgilendiren problemlerde disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7) Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9) Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; Enerji Sistemleri Mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi sahibi olma.
10) Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibi olma.
11) Enerji Sistemleri Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahip olma.