ARC5427 Selected Periods in Architectural HistoryBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar MİMARLIK (İNGİLİZCE, TEZLİ)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıBologna KomisyonuUlusal Yeterlilikler
MİMARLIK (İNGİLİZCE, TEZLİ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
ARC5427 Mimarlık Tarihinde Seçilmiş Dönemler Güz
Bahar
3 0 3 12
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Hibrit
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. GÖKSUN AKYÜREK ALTÜRK
Dersi Veren(ler): Doç. Dr. SUNA ÇAĞAPTAY
Doç. Dr. GÖKSUN AKYÜREK ALTÜRK
Opsiyonel Program Bileşenleri:
Dersin Amacı: Dersin amacı, on dokuzuncu yüzyıl şehirlerinin modernliğin anahtarları olarak, sosyal, ekonomik ve fiziksel dönüşümleri nasıl şekillendirdiğini incelemektir. Batı Avrupa ve Orta Doğu’daki büyük şehirlerin kentsel dönüşümleri, sanayileşme, kapitalizm ve kentsel göç gibi faktörler üzerinden karşılaştırmalı bir bakış açısıyla ele alınacaktır. Ayrıca, bu şehirlerin mimari yapıları ve kentleşme süreçlerinin, siyasi ve sosyal tarihleri nasıl yansıttığı ve bu süreçlere nasıl yanıt verdikleri de irdelenecektir. Amacımız, geç 19. yüzyıldaki bu dönüşümleri mimari ve kentsel bağlamda haritalamaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
- 19. yüzyıl şehirlerinin mimari ve kentsel dönüşümlerini sanayileşme, kentsel göç ve kapitalizm bağlamında analiz edebilirler.
- Batı Avrupa ve Orta Doğu’daki şehirlerin 19. yüzyıldaki sosyo-politik ve ekonomik değişimlere verdikleri mimari yanıtları keşfedebilirler.
- Mimari biçimler, kentsel planlama stratejileri ve bunların özgün tarihsel, kültürel ve politik bağlamları arasındaki bağlantıları değerlendirebilirler.
- 19. yüzyıl kentsel teorilerinin kamusal alanların, altyapının ve kentsel morfolojinin tasarımına etkisi üzerine eleştirel düşünme geliştirebilirler.
- Mimari analiz ve tarihsel yorumları yazılı, görsel ve diyagramatik yöntemlerle sentezleyen araştırma çıktıları oluşturabilirler.

Dersin İçeriği

On dokuzuncu yüzyıl şehirleri, modernliğin anahtarlarıdır. Bu şehirler, sosyal, ekonomik ve siyasi faktörler açısından büyük bir dönüşümün tanıklarıdır: kentsel göç, sanayileşme, kapitalizmin ortaya çıkışı ve tüm bunların küresel mekânsal güç dağılımıyla ilişkisi. Bu ders, Batı Avrupa ve Orta Doğu’nun büyük şehirlerindeki sosyal, ekonomik ve fiziksel dönüşümleri, benzerlikler ve farklılıklar açısından karşılaştırmalı ve eleştirel bir bakış açısıyla inceleyecektir. Aynı zamanda bu şehirlerin fiziksel yapısını da ele alacağız: kendi özgün siyasi ve sosyal tarihlerini nasıl yansıttıklarını ve bu tarihlere nasıl yanıt verdiklerini. Amacımız, geç 19. yüzyılın kentsel içerik kavramları açısından bu şehirlerin dönüşümünü haritalamaktır.
Derste Kullanılan Öğretim Yöntem ve Teknikleri; anlatım, grup çalışması, bireysel çalışma, gezi, konuk / uzman daveti, okuma ve tartışmadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş
2) Benlik ve öteki kavramı üzerine tartışma; ve modern dünyanın kutupluluklar üzerinden kavramsallaştırılması. Edward Said, "Introduction," in Orientalism, New York : Vintage Books, 1994, 1- 30. (BAU Lib: DS 12 .S24)
3) 19. yüzyılın gerçek kentsel bağlamında kentsel deneyimin ve bu deneyimin yakın dönem kavramsal repertuarının incelenmesi. Judith Walkowitz, "Urban Spectatorship," in Vanessa Schwarts, Jeanne Przyblyski, (Eds.), The Nineteenth-Century Visual Culture Reader, New York and London: Routledge, 205-210. (BAU Lib: NX 180 .S6 N56)
4) Dünyanın politik/ekonomik dönüşümü, Avrupa metropollerinin genişlemesi ve bunun dünyanın geri kalanıyla karşıtlığı. Eric Hobsbawm, "The Age of Empire," in The Age of Empire 1875-1914, New York: Vintage Books, 1989, 56-83.
5) (Batılı) metropolde yaşayan bireyin deneyimleri. Georg Simmel, "The Metropolis and Mental Life," in Gary Bridge and Sophie Watson, (Eds.) The Blackwell City Reader, , Malden, MA: Blackwell, 2002, 11-19 (BAU Lib: HT 151 .C586)
5) (Batılı) metropolde yaşayan bireyin deneyimleri. Georg Simmel, "The Metropolis and Mental Life," in Gary Bridge and Sophie Watson, (Eds.) The Blackwell City Reader, , Malden, MA: Blackwell, 2002, 11-19 (BAU Lib: HT 151 .C586)
6) Öğrenci sunumları- Final ödevinin ilk aşaması
7) Londra Eric Hobsbawm, "The Age of Empire," in The Age of Empire 1875-1914, New York: Vintage Books, 1989, 23-62.
8) Istanbul Edhem Eldem, "Istanbul: from imperial to peripheralized capital," in Edhem Eldem, Daniel Goffman, Bruce Masters, (Eds.), The Ottoman City between East and West: Aleppo, Izmir, and Istanbul, Cambridge: Cambridge University Press, 135-206 (BAU Lib: DS 99 .A56 E4319).
9) Paris Marshall Berman, "Introduction" and "Baudelaire: Modernism in the Streets," in All That is Solid Melts into the Air: The Experience of Modernity, NY: Penguin Books, 1988, 15-36; 131-172. (BAU Lib: CB 425 .B47)
10) Cezayir Zeynep Çelik, Chapter 1, Urban Forms and Colonial Confrontations: Algiers Under French Rule, University of California Press, 1997
11) Viyana Carl E.Schorske, "The Ringstrasse, Its Critics, and the Birth of Urban Modernism,"pp.166-178, in The Nineteenth-Century Visual Culture Reader, Schwartz and Pryzblyski (eds.), New York and London: Routledge, 2004, 3-14. (BAU Lib: DB 851 .S3).
12) Kahire Janet Abu-Lughod, "Tale of Two Cities: The Origins of Modern Cairo," Comparative Studies in Society and History, Vol. 7, No. 4 (Jul., 1965), pp. 429- 457
13) Evrensel Sergiler, yeniden yapılan kentler Timothy Mitchell, The World as Exhibition, Comparative Studies in Society and History, Vol. 31, No. 2. (Apr., 1989), pp. 217-236
14) Öğrenci sunumları

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: Eric Hobsbawm, The Age of Empire 1875-1914, New York: Vintage Books, 1987. (BAU Lib: HC 253 .H6319)
Zeynep Çelik, Displaying the Orient: Architecture of Islam at Nineteenth-
Century World's Fairs, Berkeley: University of California Press, 1992, (BAU Lib: NA 957 .C4419)

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 2 % 10
Ödev 2 % 10
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 40
Rapor Teslimi 1 % 10
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 13 13 169
Sunum / Seminer 1 18 18
Ödevler 2 14 28
Küçük Sınavlar 1 2 2
Ara Sınavlar 1 16 16
Rapor Teslimi 1 10 10
Final 1 16 16
Toplam İş Yükü 301

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Lisans düzeyinde kazandığı kuramsal, kavramsal ve kılgısal bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir.
2) Mimarlık alanında ya da ilgili disiplinlerle ilişkili olarak oluşturulacak uzmanlık düzeyindeki çalışmaları, bireysel olarak yürütebilir, grup çalışmalarında liderlik etme, görev ve sorumluluk alabilme becerisine sahip olur.
3) Mimarlık alanında ya da ilgili disiplinlerle ilişkili olarak oluşturulacak uzmanlık düzeyindeki çalışmalarda yeni yaklaşımlar geliştirerek yeni bilgiler üretebilir.
4) Alanı ile ilgili farklı ölçeklerdeki, iyi tanımlanmamış karmaşık tasarım problemlerine, eleştirel düşünme yöntemleriyle karar alıp, kapsamlı çözüm üretebilir.
5) Mimarlık tarihindeki olguları değerlendirir ve çağdaş gelişmelerin tarihsel, kültürel, toplumsal, siyasal arka planlarını analiz ederek değerlendirir.
6) Mimarlık alanı ile ilgili bağımsız olarak uzmanlık gerektiren niteliksel ve niceliksel araştırma yapabilir, mesleki bilgi ve pratiğe katkıda bulunur.
7) Alanı ile ilgili yürüttüğü araştırma ya da tasarım önerisinin sonuçlarını İngilizce Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde yazılı, sözlü ya da diğer bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak akademik diyalog içinde, ulusal ve uluslararası ortamlarda bildiri olarak sunar, yayın yapar.
8) Yaşam boyu öğrenme becerilerini geliştirir.
9) Mimarlık disiplininin toplumsal sorumluluklarının, yasal, etik ve estetik değerlerinin bilincinde olur.