POL6003 Karşılaştırmalı SiyasetBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar TIPÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
TIP
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
POL6003 Karşılaştırmalı Siyaset Bahar 3 0 3 6
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: Non-Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. ESRA ALBAYRAKOĞLU
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi ARDA CAN KUMBARACIBAŞI
Opsiyonel Program Bileşenleri: yok
Dersin Amacı: Dersin iki amacı vardır: Birincisi, öğrenciyi karşlaştırmalı siyaset alanındaki temel konulara ve araştırma alanlarına alıştırmaktır. İkincisi, öğrenciyi karşılaştırmalı siyaset araştırmaları için gerekli analitik, teorik ve kavramsal araçlarla donatmaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında her şart altında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olur ayrıca bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirip derinleştirir.

Ulus devletten günümüze kadar uluslararası ilişkilerin coğrafi, kurumsal, yapısal, kavramsal ve kuramsal gelişimi; devletin siyasi, ekonomik ve hukuki temeli hakkında bilgi birikimine sahip olur. Uluslararası arenada çeşitli güvenlik sorunlarını, stratejilerini ve pratik sonuçları eleştirel olarak değerlendirebilir.

Dersin İçeriği

Siyaset bilimi doktora öğrencilerinin karşılaştırmalı siyasetin başlıca konularıyla içli dışlı olmaları amaçlanır. Karşılaştırmalı siyaset hem konunun kendisi, hem de bir metoddur. Konu olarak, politik süreçlerin sonuçlarını, kurumları ve ypaıları inceler. Bir metod olarak, politik hayata dair bilgilerimizi artırmak amacıyla politik mekanizmaları (yalnızca farklı ülkeler değil, aynı ülkedeki farklı bölgeler vb. de buna dahildir) sistematik bir şekilde karşılaştırmaya dayanır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş
2) Karşılaştırmalı Siyaset Nedir? Arend Lijphardt, “Comparative politics and comparative method,” The American Political Science Review, Vol. 65, No. 3 (September 1971), pp. 682-693. David Collier, “The comparative method” in Political Science: The state of the discipline II, edited by A.W. Finifter, Washington, D.C.: American Political Science Association.
3) Güç hakkında düşünmek John Gaventa, Power and Powerlessness. Quiescence and Rebellion in an Appalachian Valley (University of Illinois Press, 1982), 3-32. Jeffrey C. Isaac, “Beyond the Three Faces of Power: A Realist Critique,” Polity, Vol. 20, No.1 (Autumn 1987), pp.4-31.
4) Devlet İnşası Thomas Ertman, Birth of the Leviathan : Building States and Regimes in Medieval and Early Modern Europe (Cambridge University Press, 1997)
5) Demokrasi ve Sosyal Sınıflar Barrington Moore, Social Origins of Dictatorship and Democracy: Lord and Peasant in the Making of the Modern World (Beacon Press, 1993)
6) Devleter ve Devrimler Theda Skocpol, States and Social Revolutions: A Comparative Analysis of France, Russia and China (Cambridge University Press, 1979)
7) Rejimler ve Performans Daron Acemoglu & James Robinson, Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity, and Poverty (Crown Business, 2012)
8) Milliyetçilik Benedict Anderson, Imagined Communities: Reflections on the Origin and Spread of Nationalism (Verso, 2006)
9) Politik Kültür Robert D. Putnam, Making Democracy Work: Civic Traditions in Modern Italy (Princeton, 1994)
10) Sosyal Hareketler Sidney Tarrow, Power in Movement (Cambridge, 2011)
11) Kurumlar ve Çıkarlar Albert O. Hirschman, Exit, Voice, and Loyalty: Responses to Decline in Firms, Organizations, and States (Harvard, 1970)
12) Kurumlar ve Siyasi Gelişme Samuel P. Huntington, Political Order in Changing Societies (Yale, 2006)
13) Politik Şiddet Stathis Kalyvas, The Logic of Violence in Civil War
14) Genel Değerlendirme ve Dersin Özetlenmesi Akademik Makale ve ilgili kitaplar

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Thomas Ertman, Birth of the Leviathan : Building States and Regimes in Medieval and Early Modern Europe (Cambridge University Press, 1997)
Barrington Moore, Social Origins of Dictatorship and Democracy: Lord and Peasant in the Making of the Modern World (Beacon Press, 1993)
Theda Skocpol, States and Social Revolutions: A Comparative Analysis of France, Russia and China (Cambridge University Press, 1979)
Daron Acemoglu & James Robinson, Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity, and Poverty (Crown Business, 2012)
Benedict Anderson, Imagined Communities: Reflections on the Origin and Spread of Nationalism (Verso, 2006)
Robert D. Putnam, Making Democracy Work: Civic Traditions in Modern Italy (Princeton, 1994)
Sidney Tarrow, Power in Movement (Cambridge, 2011)
Albert O. Hirschman, Exit, Voice, and Loyalty: Responses to Decline in Firms, Organizations, and States (Harvard, 1970)
Samuel P. Huntington, Political Order in Changing Societies (Yale, 2006)
Stathis Kalyvas, The Logic of Violence in Civil War (Cambridge, 2006)
Diğer Kaynaklar: Arend Lijphardt, “Comparative politics and comparative method,” The American Political Science Review, Vol. 65, No. 3 (September 1971), pp. 682-693
David Collier, “The comparative method” in Political Science: The state of the discipline II, edited by A.W. Finifter, Washington, D.C.: American Political Science Association
John Gaventa, Power and Powerlessness. Quiescence and Rebellion in an Appalachian Valley (University of Illinois Press, 1982), 3-32
Jeffrey C. Isaac, “Beyond the Three Faces of Power: A Realist Critique,” Polity, Vol. 20, No.1 (Autumn 1987), pp.4-31

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 14 % 20
Ödev 14 % 40
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Uygulama 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 6 84
Ödevler 13 3 39
Rapor Teslimi 1 1 1
Final 1 3 3
Toplam İş Yükü 225

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır.
2) Hasta yönetiminde, dil, din, ırk ve cins ayrımı gözetmeden bireyin sosyodemografik ve sosyokültürel geçmişini de dikkate alan biyopsikososyal bir yaklaşım gösterir.
3) Sağlık hizmeti sunumunda, bireylerin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler.
4) Sağlığı etkileyen bireysel, toplumsal, sosyal ve çevresel faktörleri dikkate alarak; sağlıklılık durumunun sürdürülmesi ve geliştirilmesi yönünde gerekli çalışmaları yapar.
5) Hedef kitlenin özelliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini tanıyarak, sağlıklı/hasta bireylere ve yakınlarına ve diğer sağlık çalışanlarına sağlık eğitimi verir.
6) Sağlık hizmet sunumunda, koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde güvenli, akılcı ve etkin yaklaşım gösterir.
7) Tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, girişimsel ve/veya girişimsel olmayan uygulamaları hasta için güvenli ve etkin bir biçimde gerçekleştirir.
8) Hasta ve çalışan sağlığını ve güvenliğini göz önünde bulundurarak sağlık hizmeti sunar.
9) Sağlık hizmet sunumunda, sağlığa etki eden gerek bölgesel ve küresel ölçekteki fiziksel ve sosyoekonomik çevreye ilişkin değişiklikleri, gerekse de kendisine başvuran kişilerin bireysel özellik ve davranışlarındaki değişimleri göz önünde bulundurur.
10) Mesleğini yürütürken iyi hekimlik uygulamalarını dikkate alır.
11) Mesleğinin gerektirdiği etik ilkeler ile hak ve yasal sorumluluklar çerçevesinde görev ve yükümlülükleri yerine getirir.
12) Hastanın bütünlüğünü dikkate alarak, yüksek nitelikli sağlık bakımı sunma konusunda kararlı davranışlar gösterir.
13) Mesleki uygulamalarındaki performansını, duygularını ve bilişsel özelliklerini de göz önünde bulundurarak değerlendirir.
14) Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için, sosyal güvenirlik ve sosyal yükümlülük kavramlarını göz önünde bulundurarak, sağlık hizmet sunumunu geliştirmeyi savunur.
15) Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için birey ve toplum sağlığı ile ilgili hizmet sunumu, eğitim ve danışmanlık süreçlerini tüm bileşenler ile işbirliği içinde planlayabilir ve yürütebilir.
16) Sağlık politikalarının ve uygulamalarının birey ve toplum sağlık göstergelerine etkisini değerlendirir ve sağlık hizmetleri kalitesinin artırılmasını savunur.
17) Hekim kendi fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden sağlığını korumaya geliştirilmesine önem verir, bunun için gerekenleri yapar.
18) Hizmet sunumu sırasında sağlık ekibi içinde örnek davranışlar gösterir, liderlik yapar.
19) Yöneticisi olduğu sağlık kuruluşunda, sağlık hizmetlerini planlama, uygulama, değerlendirme süreçlerinde kaynakları maliyet-etkin, toplum yararına ve mevzuata uygun kullanır.
20) Birlikte hizmet sunduğu sağlık ekibi içinde, olumlu iletişim kurar ve gerektiğinde farklı ekip rollerini üstlenir.
21) Sağlık ekibi içindeki sağlık çalışanlarının görev ve yükümlülüklerinin farkındadır ve buna uygun davranışlar gösterir.
22) Mesleki uygulamalarında meslektaşları ve diğer meslek grupları ile uyumlu ve etkin çalışır.
23) Hasta,hasta yakınları,sağlık çalışanları diğer meslek grupları, kurum ve kuruluşlarla etkili iletişim kurar.
24) Özel yaklaşım gerektiren ve farklı sosyo kültürel özelliklere sahip birey ve gruplar ile etkili iletişim kurar.
25) Tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, hastayı karar verme mekanizmalarına ortak eden, hasta merkezli bir yaklaşım gösterir.
26) Hizmet sunduğu nüfusa yönelik, gerekli durumlarda bilimsel araştırma planlar, uygular ve elde ettiği sonuçları ve/veya başka araştırmaların sonuçlarını toplumun yararına kullanır.
27) Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır ve eleştirel değerlendirir.
28) Klinik karar verme sürecinde, kanıta dayalı tıp ilkelerini uygular.
29) Sağlık hizmeti, araştırması ve eğitimine yönelik çalışmalarının etkinliğini artırmak için bilişim teknolojilerini kullanır.
30) Bireysel çalışma süreçleri ve kariyer gelişimini etkili olarak yönetir.
31) Yeni bilgileri edinme, değerlendirme, mevcut bilgileri ile entegre etme, mesleki durumlara uygulama ve meslek yaşamı boyunca değişen koşullara uyum sağlama becerilerini gösterir.
32) Sunduğu sağlık hizmetinin niteliğini geliştirmek için doğru öğrenme kaynaklarını seçer, kendi öğrenme sürecini düzenler