AİLE DANIŞMANLIĞI (TÜRKÇE, TEZLİ)


Program Tanımı

Bu programın amacı, çeşitli kurum ve kuruluşlarda aile danışmanlığı hizmetlerini etkili biçimde sunabilen meslek elemanları yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda çeşitli zorunlu ve seçimlik dersleri içermektedir.

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, AİLE DANIŞMANLIĞI (TÜRKÇE, TEZLİ) alanında LİSANS derecesi (Bachelor of AİLE DANIŞMANI ) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Bu program, LİSANSÜSTÜ seviyesinde öğrenim veren bir programdır.

Kabul Koşulları

Programa farklı disiplin ve bölümlerden mezun olmuş öğrenciler kabul edilir.

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Aile Danışmanlığı tezsiz yüksek lisans programına Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Sosyal Hizmetler bölümleri ile Tıp ve Hemşirelik Fakültesi mezunları başvuru yapabilir (Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanması gerekir). Adaylardan yabancı dil belgesi ve ALES puanı istenmez. Programa yazılı bilim sınavı ve mülakat ile öğrenci alınır. Yüksek lisans programına, mülakat yapılarak öğrenci alınır. Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir. Adayların lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanması gerekir. Adaylar; ilanda belirtilen son başvuru tarihine kadar lisans diplomalarını, lisans kademesinde okudukları derslerden aldıkları başarı notlarını, mezuniyet not ortalamalarını belirten onaylı belgeleri, diğer kayıt ile ilgili bilgileri doldururlar ve internet kayıt ortamında sağladıkları aday numarası ile birlikte enstitü müdürlüğüne başvuruda bulunurlar. Adayların kayıt işlemleri ilgili enstitü müdürlüğünce düzenlenir ve yürütülür. Gerekli başvuru şartlarını tamamlamış Türk ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki adaylar aday değerlendirme jürisi tarafından mülakat sınavına alınır. Mülakat notu 100 tam not üzerinden verilir. Bir adayın bilimsel başarı düzeyi notu; lisans kademesi not ortalamasının %75’i ve mülakat notunun %25’inin toplamıdır. Adayların mülakat notunun en az 50, bilimsel başarı düzey notunun da en az 60 olması gerekir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusunun kabul edilebilmesi için, başvuru tarihine kadar kayıt yaptırmış bulunduğu derslerden ağırlıklı not ortalamasının en az 75 olması, halen devam etmekte olduğu lisansüstü öğretim programı ile geçmek istediği program arasında dersler ve giriş koşulları bakımından uyum olması, ilgili anabilim dalında tez/proje danışmanlığını üstlenebilecek öğretim üyesi ve alt yapı imkanlarının bulunması gerekir. Üniversitenin bir lisansüstü programına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenci; devam etmekte olduğu öğretim programını tanıtan ve kayıt olduğu derslerden başarı durumunu belirten belgeleri dilekçesine ekleyerek, izleyen yarıyıl öğretiminin başlama tarihinden en az üç hafta önce, ilgili enstitü müdürlüğüne başvurur.

Mezunların Mesleki Profili

Aile danışmanlığı tezli/tezsiz yüksek lisans mezunları çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda aile danışmanı olarak görev yapar. Ayrıca sahip olduğu ünvan ile kendi danışmanlık merkezini açabilir.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar , ALES sınavından geçerli notu almaları , İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında lisans derecesi ile doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler. Aile danışmanlığından mezun olan öğrenciler tezli yüksek lisans derecesi ile doktora programlarına doğrudan başvuru yapamazlar.

Program Kazanımları

1 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme.
2 Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme.
3 Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme.
4 Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme,
5 Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme.
6 Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.
7 - Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme.
8 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme.

Ders & Program Kazanımları Matrisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Program Kazanımları 1 2 3 4 5 6 7 8
Dersler
ALD5001 Aile Danışmanlığı Kuramları
ALD5005 Aile Danışmanlığı
ALD5887 Seminer
ALD5888-1 Yüksek Lisans Tez Araştırması
ALD5888-2 Yüksek Lisans Tezi
ISL5301 Araştırma Yöntemleri ve Etik
Departmental Elective
ALD5007 Aile ve İletişim
ALD5010 Cinsel Sağlık/ Üreme Sağlığı
ALD5015 Özel Gereksinimli Bireylerin Aileleri ile Çalışma
ALD5016 Aile Danışmanlığında Olgu Tartışması
ALD5024 Çatışma Yönetimi
ALD5026 Evlilik Öncesi Aile Danışmanlığı
ALD5027 Yetişkin Psikolojisi
ALD5029 Aile Danışmanlığında Uygulama
CNG5010 Psikolojik Danışmada Çağdaş Yaklaşımlar
GE-Elective

Öğretim Programı

1. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ALD5001 Aile Danışmanlığı Kuramları 3 0 3 8
ISL5301 Araştırma Yöntemleri ve Etik 3 0 3 9
Departmental Elective 3 7
Departmental Elective 3 6
Toplam 30
2. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ALD5005 Aile Danışmanlığı 3 0 3 8
Departmental Elective 3 7
Departmental Elective 3 8
Departmental Elective 3 7
Toplam 30
3. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ALD5887 Seminer 0 0 0 10
ALD5888-1 Yüksek Lisans Tez Araştırması 0 0 0 20
Toplam 30
4. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ALD5888-2 Yüksek Lisans Tezi 0 0 0 30
Toplam 30

Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri)


AİLE DANIŞMANLIĞI (TÜRKÇE, TEZLİ) - LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ