KAMU HUKUKU (TÜRKÇE, DOKTORA)


Program Tanımı

Kamu Hukuku Doktora Programı, bağımsız araştırma yapmak ve kamu hukuku meselelerine ilişkin yeni bir bakış açısı geliştirmek isteyen, eğitimlerinde başarı göstermiş lisansını hukuk üzerine tamamlamış yüksek lisans öğrencileri için tasarlanmıştır. Kamu Hukuku, güncel ulusal ve uluslararası olayların etkisine oldukça açık bir alandır. Dolayısıyla, kamu hukuku uzmanlarının araştırmacı niteliğe sahip olmaları ve kendilerini sürekli geliştirmeleri gerekir. Kamu Hukuku Doktora Programı, teorik ve pratik dersler vasıtası ile öğrencilere araştırmacı özellik kazandırmayı amaçlar. Değişik kamu hukuku dersleri alan öğrenciler, söz konusu derslerden birinde yoğunlaşarak istedikleri alanda uzmanlaşabilirler. Bu çerçevede programın amacı, kendini sürekli olarak geliştirebilen, ulusal ve uluslararası güncel olayları takip eden, teorik ve pratik bilgisiyle sentez yapabilme kabiliyetine sahip kamu hukuku uzmanları yetiştirmektir.

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, KAMU HUKUKU (TÜRKÇE, DOKTORA) alanında LİSANS derecesi (Bachelor of PhD in Public Law) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Bu program, LİSANSÜSTÜ seviyesinde öğrenim veren bir programdır.

Kabul Koşulları

Doktora programına başvuran adaylarda aranan genel asgari koşullar: ALES sonucu ilgili puan türünde en az 60 ya da muadili puan, Tezli yüksek lisans derecesine sahip olunması, YDS - YÖKDİL:55, TOEFL:66, PTE:50 dil puanı gereklidir.

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Bahçeşehir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğine uygun olarak, kamu hukuku doktora programı ders dönemini ve yeterlik sınavını başarıyla tamamlamış olan öğrencilerin, hazırladıkları doktora tezlerinin jüri üyelerince başarılı bulunması gerekir. Tez savunmasında başarılı bulunan öğrenciler kamu hukuku doktoru unvanını kazanır.

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Bu programda önceki öğrenmelerin tanınması Bahçeşehir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğine göre yapılmaktadır.

Mezunların Mesleki Profili

Bahçeşehir Üniversitesi Kamu Hukuku Doktora derecesine sahip mezunlar ulusal ve uluslararası öncü üniversitelerde, uluslararası örgütlerde veya kamu kurumlarında iş bulabilme imkânına sahip olmaktadır. Kimi mezunlar, doktora sonrası araştırmacı olarak çeşitli üniversitelerde uzmanlıklarını derinleştirmektedir.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Başarıyla mezun olmuş öğrenciler, çeşitli yurt içi ve yurt dışı üniversitelerde “Doktora Sonrası” programlarında araştırmalarına devam edip kamu hukukunun belli bir alanında derinleşerek uzmanlık kazanabilirler.

Program Kazanımları

1 1) Alanla ilgili ileri seviyede kuramsal ve olgusal bilgiler ile bunlar arasındaki dinamik ilişkileri karşılaştırmalı hukuk seviyesinde kavrar. 2) Kamu hukuku ile ilgili küresel ve ulusal gelişmeleri analiz eder. 3) Hukuk araştırma metotlarına vakıftır. Analitik düşünme becerisi derinleşir.
2 1) Kamu hukukunda karar alma ve uygulama süreçlerine ilişkin ileri seviye bilgileri kullanabilme becerisine sahiptir. 2) Geliştirdiği yenilikçi düşünce ve yöntemi kamu hukukuna ilişkin bir alana aktarma becerisi kazanır.
3 1)Program her ne kadar Türkçe olsa da alanıyla ilgili yaptığı karşılaştırmalı hukuka ilişkin araştırmalar neticesinde edinilen bilgi ve beceriler öğrenciye en az bir yabancı dili hukuk alanında iyi kullanma becerisi kazandırır. 2) Uzman kişiler ile tartışmalarda alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir diyalog kurar.
4 1) Kamu hukuku alanında güncel gelişmeleri, yargı kararlarını ve akademik yayınları takip eder. 2) Kamu hukukundaki değişen teori ve uygulamaları fark eder.
5 1) Kamu hukukunda değişen ve gelişen kuram ve olguları yorumlamada yetkinlik sahibidir. 2) Alana dair sorunların çözümüne gerek ulusal gerekse de uluslararası düzeyde katkıda bulunur.
6 1) Kamu hukuku alanına katkıda bulunacak yenilikçi bir bakış açısını gerek bağımsız olarak gerekse de ekip çalışmasıyla geliştirir. 2) Kamu hukuku alanı ile ilgili bireysel ya da ekip olarak ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde eserler yayımlar. 3) Kamu hukuku alanıyla ilgili türlü etkinlik ve projeler düzenler.

Ders & Program Kazanımları Matrisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Program Kazanımları 1 2 3 4 5 6
Dersler
ARS6001 İleri Araştırma Yöntemleri 5 5 5 5 5 5
HUK6102 Anayasa Mahkemesi Kararlarının Değerlendirilmesi
HUK6109 Karşılaştırmalı Anayasa Yargısı
SEM6887 Seminer
TEZ6888-1 Doktora Tezi - I
TEZ6888-2 Doktora Tezi - II
TEZ6888-3 Doktora Tezi - III
TEZ6888-4 Doktora Tezi - IV
YET6999 Doktora Yeterlilik
Departmental Elective
HUK6019 İdare Hukuku Açısından Yapay Zeka
HUK6020 Ceza Hukukunda Nedensellik Bağı ve Objektif İsnadiyet
HUK6101 Ceza Hukukunda Şiddet Kavramı
HUK6108 Kişisel Verilerin Korunması
HUK6110 Anayasalarda Değişmezlik İlkesi
HUK6111 İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi Kararlarında Vergisel İhlaller
HUK6112 Güncel Gelişmeler Işığında Türk İdare Hukuku
HUK6114 Sağlık Çalışanının Cezai sorumluluğu
GE-Elective

Öğretim Programı

1. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ARS6001 İleri Araştırma Yöntemleri 3 0 3 9
HUK6109 Karşılaştırmalı Anayasa Yargısı 3 0 3 9
Departmental Elective 3 12
Toplam 30
2. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
HUK6102 Anayasa Mahkemesi Kararlarının Değerlendirilmesi 3 0 3 9
Departmental Elective 3 10
Departmental Elective 3 11
Toplam 30
3. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
SEM6887 Seminer 0 0 0 6
Departmental Elective 3 12
Departmental Elective 3 12
Toplam 30
4. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
YET6999 Doktora Yeterlilik 0 0 0 30
Toplam 30
5. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
TEZ6888-1 Doktora Tezi - I 0 0 0 30
Toplam 30
6. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
TEZ6888-2 Doktora Tezi - II 0 0 0 30
Toplam 30
7. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
TEZ6888-3 Doktora Tezi - III 0 0 0 30
Toplam 30
8. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
TEZ6888-4 Doktora Tezi - IV 0 0 0 30
Toplam 30

Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri)


KAMU HUKUKU (TÜRKÇE, DOKTORA) - LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ