BANKACILIK VE FİNANS (TÜRKÇE, TEZSİZ)


Program Tanımı

Bankacılık ve Finans Programı; bankacılık ve sermaye piyasalarıyla ilgili kapsamlı bilgilerin verildiği bir yüksek lisans programıdır. Program, katılanlara finans alanıyla ilgili açılan gerek kamu gerekse özel sektör sınavlarının başarımında önemli bir katkı sağlamaktadır. Tezsiz yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın üç yarıyıl olup, bu süre içerisinde yükseköğretim kurumunun öngördüğü başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süreler içerisinde ise proje çalışmasında başarısız olan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, BANKACILIK VE FİNANS (TÜRKÇE, TEZSİZ) alanında LİSANS derecesi (Bachelor of Banking and Finance) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Bu program, LİSANSÜSTÜ seviyesinde öğrenim veren bir programdır.

Kabul Koşulları

Enstitüler, her yarıyıl başlamadan önce programlardan Türk ve yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarını ve varsa başvuru için gerekli özel şartlarını isterler. Programlardan gelen istekler doğrultusunda öğrenci kabul edecekleri lisansüstü programların adlarını, Türk ve yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarını, başvuru için gerekli belgeleri, son başvuru tarihini ve diğer hususları ilan ederek adaylara duyururlar. Lisansüstü eğitim-öğretime başvuracak adaylar, ilanda belirtilen süre içerisinde istenilen belgelerle birlikte ilgili enstitüye başvururlar. Öğrencilerin bir yüksek lisans programına başvurabilmeleri için; lisans diplomasına sahip olması ve tezli bir programa başvuracak ise Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezî olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan veya ALES taban puanına karşılık, YÖK tarafından belirlenen GMAT veya GRE sınavlarından eş değer taban puanı almış olmaları gerekir. Tezsiz Programlar için ALES şartı aranmaz. İngilizce programlar için Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarının birinden en az 65 puan alması veya üniversitenin yapacağı dil sınavından gerekli puanı almış olması gerekir. Yabancı Dil Sınavı(YDS): 65, Test of English as a Foreign Language (TOEFL): 79, BAU Dil Yeterlilik Sınavı: 65, YÖKDİL: 65). NOT: Yukarıda belirtilen puan kriterleri başvuru için minimum değer olup bazı programlarda değişiklik gösterebilmektedir.

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Tezsiz yüksek lisans programı toplam 30 krediden ve 90 AKTS den oluşmaktadır. Bu program 10 dersten ve yıl sonunda alınacak dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisizdir. Mezuniyet için dönem projesinden başarılı olmak ve derslerde ortalama 3,00 not ortalamasına sahip olmak gerekmektedir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Bu programda önceki öğrenmelerin tanınması Bahçeşehir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğine göre yapılmaktadır.

Mezunların Mesleki Profili

Mezunlar bankalarda ve diğer finans kuruluşlarında (özel veya kamu) alanları ile ilgili çalışabilmekte veya danışmanlık şirketlerinde de görev alabilmektedirler. Mezunlar ayrıca devlet sektöründe SPK, BİST, Rekabet Kurumu, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Kurumu, Devlet İstatistik Enstitüsü ve Bakanlıkların Müfettişlik ve Uzman kadrolarında; özel sektörde ise özel bankaların müfettişlik ve uzmanlık kadrolarında, şirketlerin finans ve muhasebe gibi branşlarında kendilerine iş imkanı bulabilmektedirler Bunun dışında mezunlar, gerekli aşamaları geçmek şartlı ile serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavir unvanlarını alabilmektedirler.

Bir Üst Dereceye Geçiş

06/02/2013 tarihinden önce Tezsiz Yüksek Lisans programına kayıt olanlar veya halihazırda mezun olanlar doktora programlarına başvuru yapabilir. 06/02/2013 tarihinden sonra Tezsiz Yüksek Lisans programına kayıt olanlar Doktora programlarına başvuru yapamazlar.

Program Kazanımları

1 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme.
2 Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme.
3 Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme.
4 Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme,
5 Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme.
6 Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme.
7 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme.
8 Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme.
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve bu değerleri öğretebilme.
10 Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme.
11 Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilme.
12 Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.
13 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme.
14 Alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme.

Ders & Program Kazanımları Matrisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Program Kazanımları 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Dersler
ISL5198 Bankacılık ve Finansal Kurumlar 4 5 4 4 4 5 4 4 5 4 4 5 5 4
ISL5301 Araştırma Yöntemleri ve Etik 4 4 5 4 4 5 5 3 4 4 5 4 4 5
ISL5511 Finansal Yönetim 5 3 4 3 5 5 5 4 3 5 3 4 5 3
ISL5999 Proje 4 5 5 5 5 5 4 5 4 3 4 4 4 4
Departmental Elective
EFN5232 Finansal Piyasalar ve Kurumlar
ISL5109 Bankacılıkta Aktif Pasif Yönetimi
ISL5308 Küresel Ekonomi
ISL5365 Davranışsal Finans ve Ekonomi
ISL5366 Finansal Risk Yönetimi
ISL5544 Finansal Sistem,Sermaye Piyasaları ve Borsa
ISL5629 Uluslararası Ticaret ve Ekonomi
ISL5633 Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 4 5 4 5 5 5 5 5 3 4 5 4 4 5
GE-Elective

Öğretim Programı

1. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ISL5301 Araştırma Yöntemleri ve Etik 3 0 3 9
ISL5511 Finansal Yönetim 3 0 3 7
Departmental Elective 3 7
Departmental Elective 3 7
Toplam 30
2. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ISL5198 Bankacılık ve Finansal Kurumlar 3 0 3 8
Departmental Elective 3 7
Departmental Elective 3 8
Departmental Elective 3 7
Toplam 30
3. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ISL5999 Proje 0 0 0 16
Departmental Elective 3 7
Departmental Elective 3 7
Toplam 30

Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri)


BANKACILIK VE FİNANS (TÜRKÇE, TEZSİZ) - LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ