IB3310 International Business LawBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar TIPÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
TIP
Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
IB3310 Uluslararası İşletme Hukuku Güz
Bahar
3 0 3 5
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: Non-Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. AYŞE ŞAHİN
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi ÖMER KESİKLİ
Doç. Dr. AYŞE ŞAHİN
Opsiyonel Program Bileşenleri: Mevcut Değil
Dersin Amacı: Dersin temel amacı, öğrencilerin uluslararası ticaretle ilgili hukuki kavramları anlamalarına yardımcı olmaktır. Öncelikli amaç, öğrencilerin bu kavramları kullanabilecekleri bir çerçeve oluşturmaktır. Öğrenci aynı zamanda uluslararası iş yapmanın özel riskleri ve bu risklerle ilişkili yasal engeller ve dikkat edilmesi gereken hukuki düzenlemeler hakkında bir anlayış kazanmalıdır. Nihayetinde, dersin amacı uluslararası ticari işlemlerdeki yasal risk ve ihlalleri en aza indirmenin yollarını araştırmaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Uluslararası Kamu Hukuku ve Uluslararası Özel Hukuk ayrımı
Milletlerarası Özel Hukukun Temelleri ve Sınır Ötesi Hukuki Sorunlar
Yabancı Yatırımlar ve Risk Yönetimi
Uluslararası Ticari Tahkim
Uluslararası Ekonomik Kuruluşlar, Uluslararası Ticaretin Aktörleri Çok Uluslu Şirketler, Startuplar, Şirket Grupları ve Joint-Venture Girişimler
Uluslararası Lisans Anlaşmaları ve Uluslararası Fikri Mülkiyet Hukuku
Uluslararası Ticarette Acenteler, Distribütörler ve Franchise Sözleşmeleri
CISG kapsamındaki Uluslararası Satım Sözleşmelerine İlişkin Kurallar
INCOTERMS’in kapsadığı başlıca sözleşme türleri ve tarafların sorumlulukları
Akreditif ve Banka Mektuplarına Giriş
Proje Finansmanının Temelleri hakkında kazanım sahibi olacaktır.

Dersin İçeriği

Bu ders, öğrencilerin uluslararası ticaretle ilgili hukuki kavramları ve bunların uygulamalarını anlamalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Ders, uluslararası ticaretteki yasal riskleri ve ihlalleri en aza indirme yollarını araştırmayı hedefler. Dersin öğretim yöntemleri anlatım, vaka çalışması, okuma tartışma ve bireysel çalışmadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) IB3310 Dersine giriş: -Ders programı ve gereklilikleri ile ilgili bilgilendirme. -Uluslararası kamu hukuku ve özel hukuk hakkında giriş niteliğinde açıklamalar Bülent SÖZER, Legal Environment of Business (Beta Publishing), pp.249-261.
2) Uluslararası Özel Hukukun Temelleri Bülent SÖZER, Legal Environment of Business (Beta Publishing), pp.249-280
3) Uluslararası Ticari Tahkim Gary Born, International Arbitration: Law and Practice © 2012 Kluwer Law International BV, (Chapter 1 and Chapter 2)
4) Yabancı Yatırımlar, Yasal Çerçeveler ve Risk Yönetimi Foreign Direct Investments Law 4875 https://www.invest.gov.tr/en/library/publications/lists/investpublications/fdi-law-in-turkiye.pdf
5) Uluslararası Satım Sözleşmelerinin Hazırlaması: Hukuki Bir Perspektif , Incoterms, CISG Bülent SÖZER, Legal Environment of Business (Beta Publishing), pp. 375-408
6) -Uluslararası Ekonomik Kuruluşlar - Karşılaştırmalı Şirketler Hukuku Bülent SÖZER, Legal Environment of Business (Beta Publishing), pp. 166-192; 153-161, 281-309.
7) Çok Uluslu Şirketler, Startup Şirlketler , Şirket Grupları, İştirakler Hakkında Hukuki Sorular Bülent SÖZER, Legal Environment of Busines, pp. 281-309.
8) Arasınav
9) - Lisans Anlaşmaları ve - Uluslararası Ticarette Fikri Mülkiyet Hukuku ve Gizlilik Anlaşmaları Chow&Schoenbaum, International Business Transactions, pp.589-600, 622-624, 629-630, 639-640
10) - Uluslararası Ticarette Acentelik, Distribütörlük - Rekabet Yasağı Anlaşmaları, Anti-Damping, Haksız Rekabet ve Rekabet Hukuku Chow&Schoenbaum, International Business Transactions, pp. 317-377.
11) - Dijital Ticaret ve - Alternatif Ödeme Modelleri, Kripto Varlıklar Mira Burri&Anupam Chander, “What Are Digital Trade and Digital Trade Law?,pp.99-103. file:///C:/Users/ASUS/Desktop/Downloads/what-are-digital-trade-and-digital-trade-law.pdf
12) - Uluslararası Ticarette Akreditif ve Banka Garantilerini Anlamak Bülent SÖZER, Legal Environment of Business (Beta Publishing), pp. 440-465.
13) - Proje Finansmanına Giriş: Yapı ve Ana Kavramlar Materials to be uploaded to “Itslearning”
14) Final Sınavı için genel tekrar

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: - Bülent SÖZER, Legal Environment of Business (Beta Publishing).
-Tuğrul Ansay& Eric. C. Schneider, Introduction to Turkish Business Law, (2nd Edition)
Diğer Kaynaklar: 1- Dr. iur. Bülent SÖZER named Legal Environment of Business (Beta Publishing)
This book is not available on the market except used ones The author kindly allowed the production of the copies of the respective parts of the books. The relevant chapters will be available in the copy center for you to have your copy. Since the book is published almost 20 years ago it is not up to date. In this regard, you are kindly advised to take notes and make amendments to the chapters as required.
2-Daniel Chow& Thomas Schoenbaum, International Business Transactions, Problems, Cases, and Materials, (5th Edition), 2022
3-Tuğrul Ansay& Eric. C. Schneider, Introduction to Turkish Business Law, (2nd Edition)
4-Gary Born, International Arbitration: Law and Practice © 2012 Kluwer Law International

Supplementary
Schaffer-Agusti-Earle, International Business Law and Its Environment, 7th Edition
Ray August, Don Mayer and Michael Bixby, International Business Law_Text, Cases and Readings, Sixth Edition
Roy Goode, Herbert Kronke and Ewan Mckendrick, Transnational Commercial Law, Second Edition
https://proxy.bau.edu.tr:2186/lib/bahcesehir-ebooks/detail.action?docID=4083329
Transnational Commercial Law : International Instruments and Commentary yazan Roy Goode, Herbert Kronke, Ewan McKendrick, and Jeffrey Wool
https://proxy.bau.edu.tr:2186/lib/bahcesehir-ebooks/detail.action?docID=5891956

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 50
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 13 3 39
Sınıf Dışı Ders Çalışması 9 9 81
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 3 3
Toplam İş Yükü 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır. 1
2) Hasta yönetiminde, dil, din, ırk ve cins ayrımı gözetmeden bireyin sosyodemografik ve sosyokültürel geçmişini de dikkate alan biyopsikososyal bir yaklaşım gösterir. 5
3) Sağlık hizmeti sunumunda, bireylerin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler. 1
4) Sağlığı etkileyen bireysel, toplumsal, sosyal ve çevresel faktörleri dikkate alarak; sağlıklılık durumunun sürdürülmesi ve geliştirilmesi yönünde gerekli çalışmaları yapar. 2
5) Hedef kitlenin özelliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini tanıyarak, sağlıklı/hasta bireylere ve yakınlarına ve diğer sağlık çalışanlarına sağlık eğitimi verir.
6) Sağlık hizmet sunumunda, koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde güvenli, akılcı ve etkin yaklaşım gösterir.
7) Tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, girişimsel ve/veya girişimsel olmayan uygulamaları hasta için güvenli ve etkin bir biçimde gerçekleştirir.
8) Hasta ve çalışan sağlığını ve güvenliğini göz önünde bulundurarak sağlık hizmeti sunar.
9) Sağlık hizmet sunumunda, sağlığa etki eden gerek bölgesel ve küresel ölçekteki fiziksel ve sosyoekonomik çevreye ilişkin değişiklikleri, gerekse de kendisine başvuran kişilerin bireysel özellik ve davranışlarındaki değişimleri göz önünde bulundurur.
10) Mesleğini yürütürken iyi hekimlik uygulamalarını dikkate alır.
11) Mesleğinin gerektirdiği etik ilkeler ile hak ve yasal sorumluluklar çerçevesinde görev ve yükümlülükleri yerine getirir.
12) Hastanın bütünlüğünü dikkate alarak, yüksek nitelikli sağlık bakımı sunma konusunda kararlı davranışlar gösterir.
13) Mesleki uygulamalarındaki performansını, duygularını ve bilişsel özelliklerini de göz önünde bulundurarak değerlendirir.
14) Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için, sosyal güvenirlik ve sosyal yükümlülük kavramlarını göz önünde bulundurarak, sağlık hizmet sunumunu geliştirmeyi savunur.
15) Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için birey ve toplum sağlığı ile ilgili hizmet sunumu, eğitim ve danışmanlık süreçlerini tüm bileşenler ile işbirliği içinde planlayabilir ve yürütebilir.
16) Sağlık politikalarının ve uygulamalarının birey ve toplum sağlık göstergelerine etkisini değerlendirir ve sağlık hizmetleri kalitesinin artırılmasını savunur.
17) Hekim kendi fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden sağlığını korumaya geliştirilmesine önem verir, bunun için gerekenleri yapar.
18) Hizmet sunumu sırasında sağlık ekibi içinde örnek davranışlar gösterir, liderlik yapar.
19) Yöneticisi olduğu sağlık kuruluşunda, sağlık hizmetlerini planlama, uygulama, değerlendirme süreçlerinde kaynakları maliyet-etkin, toplum yararına ve mevzuata uygun kullanır.
20) Birlikte hizmet sunduğu sağlık ekibi içinde, olumlu iletişim kurar ve gerektiğinde farklı ekip rollerini üstlenir.
21) Sağlık ekibi içindeki sağlık çalışanlarının görev ve yükümlülüklerinin farkındadır ve buna uygun davranışlar gösterir.
22) Mesleki uygulamalarında meslektaşları ve diğer meslek grupları ile uyumlu ve etkin çalışır.
23) Hasta,hasta yakınları,sağlık çalışanları diğer meslek grupları, kurum ve kuruluşlarla etkili iletişim kurar.
24) Özel yaklaşım gerektiren ve farklı sosyo kültürel özelliklere sahip birey ve gruplar ile etkili iletişim kurar.
25) Tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, hastayı karar verme mekanizmalarına ortak eden, hasta merkezli bir yaklaşım gösterir.
26) Hizmet sunduğu nüfusa yönelik, gerekli durumlarda bilimsel araştırma planlar, uygular ve elde ettiği sonuçları ve/veya başka araştırmaların sonuçlarını toplumun yararına kullanır.
27) Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır ve eleştirel değerlendirir.
28) Klinik karar verme sürecinde, kanıta dayalı tıp ilkelerini uygular.
29) Sağlık hizmeti, araştırması ve eğitimine yönelik çalışmalarının etkinliğini artırmak için bilişim teknolojilerini kullanır.
30) Bireysel çalışma süreçleri ve kariyer gelişimini etkili olarak yönetir.
31) Yeni bilgileri edinme, değerlendirme, mevcut bilgileri ile entegre etme, mesleki durumlara uygulama ve meslek yaşamı boyunca değişen koşullara uyum sağlama becerilerini gösterir.
32) Sunduğu sağlık hizmetinin niteliğini geliştirmek için doğru öğrenme kaynaklarını seçer, kendi öğrenme sürecini düzenler