INT2013 History of Art and ArchitectureBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BANKACILIK VE SİGORTACILIK (TÜRKÇE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BANKACILIK VE SİGORTACILIK (TÜRKÇE)
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
INT2013 Sanat ve Mimarlık Tarihi Bahar
Güz
2 0 2 4
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: English
Dersin Türü: Non-Departmental Elective
Dersin Seviyesi: ÖNLİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi HANDE TULUM
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi HANDE TULUM
Dersin Amacı: Bu ders, Çatalhöyük’ten Rönesans’a uzanan süreçte mekânsal tasarımın evrimini inceleyerek, yapılaşmış çevreye eleştirel bir bakış açısı kazandırmayı amaçlar. Hem Batı hem de Doğu coğrafyalarına vurgu yapılarak, öğrencilerin farklı tarihsel dönemlere ait anahtar mimari stilleri ve iç mekân tasarım unsurlarını tanımaları ve bunları toplumsal, kültürel ve kentsel bağlamlarında değerlendirmeleri sağlanır. Ders, vaka incelemeleri ve kuramsal çerçeveler aracılığıyla mimarlık, kültür ve tasarım felsefeleri arasındaki ilişkiyi çeşitli coğrafyalar üzerinden inceler. Tarihsel ve kültürel içgörüleri sentezleyerek, öğrencilerin farklı tasarım yaklaşımlarına dair karşılaştırmalı analizler yapmaları beklenir. Bu hedeflere ulaşmak için ders boyunca sunumlar, okumalar, tartışmalar ve değerlendirme oturumlarından yararlanılır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1. Mimari bağlamlarda mekân, tarih ve kültür arasındaki ilişkiyi kavrayabilir.
2. Sanat ve mimarlık tarihine ilişkin temel terminolojiyi kullanabilir.
3. Farklı kültürler, dönemler ve tasarım yaklaşımları arasında mimari yapıları sınıflandırabilir ve karşılaştırabilir.
4. Tarihi yapılı çevreleri ve iç mekânları, kentsel, sosyal ve kültürel bağlamlarıyla analiz edebilir.
5. Geleneksel ve anıtsal uygulamalar ile Batı ve Batı dışı perspektifler de dahil olmak üzere geçmiş ve günümüz mimari gelenekleri arasındaki bağlantıları değerlendirebilir.

Dersin İçeriği

Bu ders, mimari ve mekânsal tasarımın farklı coğrafyalardaki tarihsel gelişimini kapsamlı bir şekilde ele alır ve kültür, sosyal ve politik yapılar, ekonomik koşullar, sanat ve teknolojik gelişmelerin tasarımın evrimine nasıl etki ettiğini vurgular. Teorik bir çerçevede, tasarım tarihindeki önemli dönüm noktalarını inceler ve özgün tasarım tanımlarının ve kavramlarının zaman içinde nasıl geliştiğine dair içgörüler sunar. Öğrenciler, tartışmalar ve ödevler aracılığıyla bu temaları ele alarak tarihsel tasarım uygulamalarını değerlendirecek, örnekleyecek ve bağlamsallaştıracaktır. Ders, öğrencilerin mimari ve iç mekân tasarımını şekillendiren çeşitli faktörleri analiz etmelerini sağlayarak, çağdaş tasarım kavramlarının tarihsel kökenlerine daha derin bir bakış kazanmalarını amaçlar. Son olarak, ders, öğrencileri, INT2014 dersine anlatım, bireysel çalışma, okumalar, tartışmalar, teknoloji destekli öğrenme ve vaka çalışmaları gibi yöntemlerle hazırlar.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) GİRİŞ: Dersin amacı, kapsamı ve metodolojisinin açıklanması
2) BAŞLANGIÇ: ÇATALHÖYÜK, STONEHENGE Michael Fazio, Marian Moffett and Lawrence Wodehouse, A World History of Architecture (London: Laurence King, 2008), 9-14. Indrani Chattopadhyaya, Living Tradition: A Study of Prehistoric Rock Paintings and Indigenous Art from District Sonbhadra, Southern Uttar Pradesh, India, Athens Journal of Humanities & Arts - Volume 3, Issue 4, 251-270.
3) ANTİK ÇAĞ’DA MİMARLIK: BÖLÜM 1: MISIR VE MEZOPOTAMYA Harwood, Architecture and Interior Design through the 18th Century, Chapter 4, pp. 51-63. Louis Kahn, “Monumentality,” in Louis Kahn: Essential Texts (New York: W.W. Norton, 2003), 21-31.
4) ANTİK ÇAĞ’DA MİMARLIK: BÖLÜM 2: ANTİK YUNAN Harwood et al., Architecture and Interior Design Through the 18th Century, Chapter 5, ss. 64-79. Le Corbusier, “Architecture III: Pure Creation of the Mind,” in Toward an Architecture, 231-251.
5) ANTİK ÇAĞ’DA MİMARLIK: BÖLÜM 2: ANTİK YUNAN Harwood et al., Architecture and Interior Design Through the 18th Century, Chapter 6, 80-98. Le Corbusier, “Architecture I: The Lesson of Rome,” in Toward An Architecture, 194-212.
6) VİZEYE HAZIRLIK
7) YERLİ-YEREL MİMARLIK: BÖLÜM 1: AFRİKA, AVUSTRALYA Fazio et al., A World History of Architecture, 274-283. Bernard Rudofsky, “Introduction,” in Architecture without Architects (New York: Museum of Modern Art, 1964), 1-7.
8) VİZE
9) YERLİ-YEREL MİMARLIK: BÖLÜM 2: MEKSİKA, PERU & BÖLÜM 3: JAPONYA, ÇİN, HİNDİSTAN Fazio et al., A World History of Architecture, Chapter 3, 63-79. Harwood et al., Architecture and Interior Design Through the 18th Century, Chapters 2 and 3, 16-49.
10) YERLİ-YEREL MİMARLIK: BÖLÜM 4: ANADOLU, ORTA DOĞU, BALKANLAR Harwood et al., Architecture and Interior Design Through the 18th Century, Chapter 9, 116-129. Le Corbusier, “The Mosques,” in Journey to the East (London: The MIT Press, 2007), 100-119.
11) GÜÇ SEMBOLÜ OLARAK MİMARLIK: BÖLÜM 1: ERKEN HRISTİYAN VE BİZANS MİMARLIĞI Harwood et al., Architecture and Interior Design Through the 18th Century, Chapters 7 and 8, 100-115. Le Corbusier, “Constantinople,” in Journey to the East (London: The MIT Press, 2007), 83-99.
12) YORUM VE DEĞERLENDİRMELER
13) GÜÇ SEMBOLÜ OLARAK MİMARLIK: BÖLÜM 2: ROMANESK VE GOTİK MİMARLIK Harwood et al., Architecture and Interior Design Through the 18th Century, Chapters 10 and 11, 130-161.
14) FİNALE HAZIRLIK: TEKRAR Finale hazırlık

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: Harwood, B., May, B., and Sherman, C. 2002. Architecture and Interior Design through the 18th Century. New Jersey: Prentice Hall.
Ching, F., Jarzombek, M., Vikramaditya, P., 2017. A Global History of Architecture. New Jersey: Wiley.
Kostof, S., 1995. A History of Architecture: Settings and Rituals, New York: Oxford University Press.

Le Corbusier, 2007. Journey to the East. Cambridge: The MIT Press, 2007.
Le Corbusier, 2003. Toward an Architecture. Los Angeles: Getty Research Institute.

Coursera:
• Introduction to Ancient Egypt and Its Civilization:
https://www.coursera.org/learn/introancientegypt
• The Ancient Greeks:
https://www.coursera.org/learn/ancient-greeks

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 14 % 0
Ödev 1 % 25
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 45
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 55
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 45
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 12 4 48
Ödevler 1 8 8
Ara Sınavlar 1 4 4
Final 1 5 5
Toplam İş Yükü 93

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Bankacılık ve Sigortacılık mesleklerinin temel kavramlarını anlama becerisine sahip olmak ve çalışma hayatında etkin bir şekilde kullanabilir.
2) Mesleği ile ilgili konularda, ferdi ve gerektiğinde ekip halinde çalışma becerisine sahip olmak ve sektörü ile ilgili yenilikleri takip ederek uygulayabilmek.
3) Çalıştıkları sektörde hukuki sorumlulukları yerine getirebilecek, ilgili mevzuatı takip edip uygulayacak bilgi ve donanıma sahip olmak.
4) Ülke ekonomisi ve işletmeler açısından, bankacılık ve sigortacılığın önemini anlamak ve doğru ifade edebilmek.
5) Mesleğinin gerektirdiği düzeyde bilgisayar kullanarak, mesleği ile ilgili çalışmalar yapabilmek, bilgi depolayabilmek ve bu bilgiyi yerinde ve etkin kullanabilmek.
6) Günlük ticari faaliyetlerde sorunlara karşı pratik çözüm bulmak ve doğru karar verme becerisini kazandırmak.
7) Bankacılık ve sigortacılık sektöründe ve genel olarak da finans sektöründe sorumluluk üstlenebilmek ve yasal şartları sağladıktan sonra kendi adına işyeri açıp, çalıştırabilecek niteliklere sahip olmak.
8) Banka ve sigorta ile ilgili muhasebe işlemlerini yapabilme yeterliliğine sahip olmak.
9) İş yaşamında, etkin iletişim kuran ve ikna becerisine sahip, müşteri ilişkilerini etkin kurabilecek yeterliliğe sahip olmak.
10) Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden- sonuç ilişkisine göre değerlendirebilmek, hangi bilgiyi, nerede, ne zaman ve nasıl kullanacağını bilen, meslek elemanı niteliğine sahip olmak.