EUR3342 Theories of European IntegrationBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar ÇİZGİ FİLM VE ANİMASYONÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
ÇİZGİ FİLM VE ANİMASYON
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
EUR3342 Avrupa Bütünleşmesi Kuramları Bahar 3 0 3 7
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: English
Dersin Türü: Non-Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Hibrit
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. ESRA ALBAYRAKOĞLU
Dersi Veren(ler): Doç. Dr. SEMİHA ÖZGÜR ÜNAL ERİŞ
Opsiyonel Program Bileşenleri: Yok
Dersin Amacı: Bu ders, Avrupa entegrasyonunun ana teorileri ve kavramları ile bunların 1950'lerin başından beri gelişiminin derinlemesine bir analizini sunar ve genişlemenin yanı sıra entegrasyonun daha da derinleşmesini ve daha da derinleşmesini sağlayan faktörleri ve tercihleri analiz eder.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1. Entegrasyonu açıklamaya çalışan çeşitli teorik yaklaşımları tartışır.
2. Entegrasyonun Avrupa'yı nasıl değiştirdiğini anlar.
3. Çağdaş entegrasyon teorilerinin ana okulları ve tartışmaları hakkında sağlam bir anlayışa sahip olur.
4. Farklı yaklaşımlar ve kavramlar arasındaki temel farklılıkları kavrar.
5. Entegrasyon teorilerinin Avrupa entegrasyonunun ampirik çalışmalarına nasıl uygulanacağı konusunda bilgi sahibi olur.

Dersin İçeriği

Ders öğrencilere işlevselcilik, neofonksiyonelcilik, hükümetlerarasıcılık, çok düzeyli yönetişim, Avrupalılaşma gibi teorileri ve Marksizm ve feminizm gibi eleştirel yaklaşımları tanıtır. Ders, öğrencilerin bu teorileri Avrupa siyasetindeki güncel konulara açıklamalar sunmak için uygulama yeteneklerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bunu yaparken ders, AB kurumları ve Üye Devletler arasındaki karşılıklı bağımlılıkları analiz edecek, entegrasyon sürecinin ana aktörlerini tartışacak ve entegrasyonun pratik sorunlarına ve çözüm umutlarına daha derinden inecektir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Derse giriş
2) Avrupa bütünleşmesinin tarihsel gelişimi
3) Avrupa bütünleşme teorileri: Nefonksiyonelcilik ve hükümetlerarasıcılık Why was Neo-Functionalism the dominant theoretical approach in the early years of European integration, and in what ways is it still useful today? Okuma: R.1 (1. Bölüm)
4) AB Yönetişim Teorileri: Liberal Hükümetlerarasıcılık, Uluslarüstü yönetişim, Postfonksiyonel Avrupa entegrasyonu teorisi Okuma: R.1. (1. Bölüm), R.6.
5) AB Yönetişim Teorileri: AB siyasi sistemi nasıl işler? 1990'larda AB çalışmalarında yönetişim dönüşü Yeni kurumsalcılık Okuma: R.1 (2. Bölüm)
6) Eleştirel Perspektifler: Neo-Marksizmdeki Gelişmeler, Toplumsal Cinsiyet Perspektifleri Okuma: R.1 (3. Bölüm), R. 3
7) Ara Sınav Chapter 11 (Brian C. Schumidt), Chapter 12 (Economic statecraft)
8) Sonuçları Teorileştirme: Avrupalılaşma: Avrupalılaşma, Avrupa entegrasyonu ile aynı şey midir? İki kavram birbiriyle nasıl ilişkilidir? Okuma: R.1 (4. Bölüm).
9) Sonuçların Teorileştirilmesi: Demokrasi: Koşulluluk ilkesi nedir ve AB'nin diğer devletlerle ilişkileriyle hangi açılardan alakalıdır? Okuma: R.1 (4. Bölüm)
10) Büyük Teoriler ve 21. Yüzyıl Okuma: R.5
11) Harici Farklılaştırılmış Entegrasyon Okuma: R.7.1, R.7.2.
12) Zihin Haritası Sunumları
13) “Ekonomik Dev, Siyasi Cüce, Askeri Solucan”, Bu, AB'nin dünyadaki rolünün doğru bir değerlendirmesi mi? Okuma: R. 4 Sınıf tartışması
14) Konu Tekrarı ve toparlama

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Weekly readings will be uploaded on ItsLearning at the beginning of the semester. Please note that all book chapters and articles listed on the syllabus are also accessible through the BAU Library.
The PPT files will be shared on ItsLearning following each class.
R.1. Bache, Ian and Stephen George (2011) Politics in the European Union (3rd ed.). Oxford: Oxford University Press.
R.2. Davis Cross, Mai’a K. (2015). The Limits of Epistemic Communities: EU Security Agencies, Politics and Governance, Vol. 3, Issue. 1, 90,100.
R.3. Roberta Guerrina, Toni Haastrup, Katharine A.M. Wright, Annick Masselot, Heather MacRae & Rosalind Cavaghan (2018) Does European Union studies have a gender problem? Experiences from researching Brexit, International Feminist Journal of Politics, 20:2, 252-257.
R.4. Bossout, Fabienne (2007). An Economic Giant, Political Dwarf and Military Worm? Introducting the Concept of ‘Transnational Power Over’ in Studies of (the EU’s) Power in IR, Paper Presented at the 4th ECPR General Conference, PISA, Italy, 6-8 September 2007.
R.5. Liesbet Hooghe & Gary Marks (2019) Grand theories of European integration in the twenty-first century, Journal of European Public Policy, 26:8, 1113-1133,
R.6. Moravscik, Andrew and Schimmelfennig, Frank. (2019). Liberal Intergovernmentalism, in European Integration Theory (pp. 64- 84), edited by Antje Weiner, Tanza Börzel andThomas Risse, Oxford University Press.
R.7.1. Turhan, E. (2019). Thinking out of the accession box: The potential and limitations of internal and external differentiated integration between Turkey and the EU. Europe–Against the Tide, 43.
R.7.2. Marhold, H. (2019, January). Differentiated integration, reconsidered. In Europe-Against the Tide (pp. 35-42). Nomos Verlagsgesellschaft mbH & Co. KG.
Diğer Kaynaklar: Youtube videos on related subjects.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 15
Sunum 1 % 15
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 11 33
Sınıf Dışı Ders Çalışması 13 131.5
Sunum / Seminer 1 0.5
Ödevler 2 6
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 2
Toplam İş Yükü 175

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Çizgi film ve animasyon alanında kuramsal ve uygulamalı bilgilere ve becerilere sahip olmak.
2) Çizgi film ve animasyon alanında araştırma, gözlem-deneyim, değerlendirme becerisi geliştirebilmek ve her yönüyle çizgi film ve animasyon ve performans ilkelerini kullanarak fikirleri, inandırıcı eylem ve duyguları etkili bir şekilde iletebilmek.
3) Çeşitli sanatsal stiller ve teknikler içeren animasyon filmler yapmak.
4) Çizgi film ve animasyon yapım sürecini inisiyatif kullanarak tasarlamak, yaratıcılık ile uygulamak ve kişisel stili yansıtarak sunmak.
5) Çizgi film ve animasyon üretim sürecinde ekip üyesi olup, sorumluluk alabilmek ve sorumluğu altında çalışanları yönetebilmek, onlara liderlik yapabilmek.
6) Çizgi film ve animasyona ilişkin çalışmaları edindiği bilgi ve beceriler çerçevesinde değerlendirebilmek.
7) Çizgi film ve animasyon alanında öğrenme gereksinimlerini tanımlayabilmek ve öğrenmeyi yönetebilmek.
8) Çizgi film ve animasyon alanındaki bilimsel ve sanatsal çalışmalara katılarak ilgili kuruluşlarla iletişime geçebilmek ve alandaki bilgi ve becerilerini paylaşabilmek.
9) Yabancı dil kullanarak çizgi film ve animasyon alanındaki gelişmeleri izlemek ve yabancı meslektaşları ile iletişim kurabilmek.
10) Çizgi film ve animasyonda kullanılan her türlü teknik araç-gereç ve bilgisayar yazılımları ile birlikte genel bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilmek.
11) Gelişim ve üretimin her boyutunda eleştirel düşünme becerileri ve problem çözme stratejileri kullanmak, fikirleri, duyguları ve niyetleri görsel, sözlü ve yazılı olarak etkili bir şekilde iletmek ve çizgi film ve animasyon projelerinin geliştirilmesinde teknolojiyi etkin bir şekilde dahil etmek.
12) Çizgi film ve animasyon alanında etik değerlere ve evrensel değerler konusunda yeterli bilince sahip olmak.