BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
ISL5951 | Eğitim ve Geliştirme | Bahar Güz |
3 | 0 | 3 | 8 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | Türkçe |
Dersin Türü: | Non-Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Dr. BURÇAK VATANSEVER DURMAZ |
Dersi Veren(ler): |
Prof. Dr. FAİK TUNÇ BOZBURA Prof. Dr. CANAN ÇETİN Dr. Öğr. Üyesi UMUT EROĞLU Doç. Dr. DUYGU KIZILDAĞ Öğ.Gör. MUHAMMED VEFA ARIKAN |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | YOK |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı, öğrencilere, örgütlerdeki eğitim ve geliştirme fonksiyonu ile ilgili bilgi sağlamaktır. Bu fonksiyon; eğitim ve geliştirme ihtiyacının belirlenmesinden, ilgili aktivitelerin kontrolüne kadar, kendisi ile ilgili eylemlerden oluşacak tüm döngüyü kapsayacak şekilde, günümüzün küresel pazarında yer alan işletmeleri temel alan bir sistem yaklaşımı çerçevesinde incelenecektir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; I. Bu dersi alan öğrenciler öncelikle örgütlerdeki eğitim ve geliştime fonksiyonlarını yakından tanıyacaklardır. II. Bu dersi alan öğrenciler, dönem sonunda; çalışan eğitim ve geliştirme ihtiyaçlarının belirlenmesi, bu ihtiyaçlara uygun eğitim ve geliştirme programlarının tasarımı, eğitim ve geliştirme ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunlar ve bunların çözümleri, eğitim ve geliştirme faaliyetlerine yapılan yatırımların ve uygulama sonucunda elde edilen maliyet kazanımlarının karşılaştırmalı değerlendirilmesi konularına hakim olacak ve böylece etkin bir eğitim ve geliştirme planı hazırlayacak yetkinliğe ulaşacaklardır. |
İnsan kaynaklari yönetimine giriş Eğitim ve geliştirme konusuna giriş Stratejik eğitim ve geliştirme İhtiyaç belirleme Öğrenme – eğitim ve geliştirme programi tasarlama Eğitimin transferi Eğitim ve geliştirme planinin değerlendirilmesi Çalişan geliştirme Geleneksel eğitim ve geliştirme yöntemleri Eğitim ve geliştirme yöntemlerinde yeni teknolojilerin kullanilmasi Eğitim ve geliştirme fonksiyonun geleceği Proje sunumları |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Proje sunumları | project presentations |
1) | İnsan kaynaklari yönetimine giriş | kitap |
2) | Eğitim ve geliştirme konusuna giriş | kitap |
3) | Stratejik eğitim ve geliştirme | kitap |
4) | İhtiyaç belirleme | kitap |
5) | Öğrenme – eğitim ve geliştirme programi tasarlama | kitap |
6) | Eğitimin transferi | kitap |
7) | ara Sınavı | . |
8) | Eğitim ve geliştirme planinin değerlendirilmesi | kitap |
9) | Çalişan geliştirme | kitap |
10) | Geleneksel eğitim ve geliştirme yöntemleri | kitap |
11) | Eğitim ve geliştirme yöntemlerinde yeni teknolojilerin kullanilmasi | kitap |
12) | Eğitim ve geliştirme fonksiyonun geleceği | kitap |
13) | Proje sunumları | project presentations |
14) | Proje sunumları | project presentations |
15) | Final Sınavı | . |
Ders Notları / Kitaplar: | Raymond A. NOE, İnsan Kaynaklarının Eğitim ve Gelişimi, 1.Bası, (Çev. Canan ÇETİN), İstanbul: Beta Yayınları, 2007. Raymond A. NOE, Employee Training & Development, New York: Irwin/McGraw-Hill, 1999. |
Diğer Kaynaklar: | Training in Organizations, Needs Assesment, Development, and Evaluation Irwin L. Goldstein, Brooks & Cole pub. Monterey, California, 2001 Organizasyonlarda Etkili Öğrenme Stratejileri, Doç. Dr. Pınar Tınaz, MESS Yayın No: 334, 2000. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 14 | % 10 |
Projeler | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Uygulama | 14 | 96 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 54 |
Ara Sınavlar | 1 | 6 |
Final | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü | 200 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 2 |
2) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 2 |
3) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 2 |
4) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 2 |
5) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 2 |
6) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 2 |
7) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 2 |
8) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 2 |
9) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 2 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 2 |
11) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 2 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 2 |