GEP1017 Beslenme ve SağlıkBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar DİŞ HEKİMLİĞİÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
DİŞ HEKİMLİĞİ
Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
GEP1017 Beslenme ve Sağlık Güz 3 0 3 5
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Türü: GE-Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi İLAYDA ÖZTÜRK ALTUNCEVAHİR
Dersi Veren(ler): Öğ.Gör. ECENUR ÖZKUL
Dersin Amacı: Dersin amacı; besin, besin ögelerinin ve sağlıklı beslenme ilkelerinin öğrencilere aktarılmasıdır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Beslenmenin bağışıklık üzerine olan etkisini öğrenecek
Makro besin öğelerini öğrenecek,
Mikro besin öğelerini öğrenecek
Genel sağlığın korunması ve sürüürlmesinde beslenmenin önemi ve doğru seçimleri öğrenecek
Besin güvenliği ve hazırlama, pişirme aşamalarında sağlıklı yöntemlerin seçimi ve kullanımını öğrenecek
Sağlık ve beslenme arasındaki bağlantının farkına varacak,
Güncel beslenme konuları hakkında fikir sahibi olacak.

Dersin İçeriği

Beslenmenin önemi, sağlık ve beslenme ilişkisi, beslenmenin bağışıklık üzerine etkisi,besin güvenliği, hazırlığı ve doğru yöntemlerin seçimi, güncel sağlıklı beslenme yaklaşımları, sağlığın korunması ve sürürülmesinin beslenme ile olan ilişkisi, makro ve mikro besin öğeleri, sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri, popüler diyetler ve sağlık üzerine etkileri.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Oryantasyon
2) Sağlık Konsepti ve Beslenme Konu Anlatımı
3) Dengeli ve yeterli Beslenme Konu Anlatımı
4) Besin grupları ve Besin Öğeleri Konu Anlatımı
5) Besin grupları ve Besin Öğeleri Konu Anlatımı
6) Besin güvenliği ve sağlıklı pişirme yöntemleri Konu Anlatımı
7) Emzirmenin korunması,geliştirilmesi ve desteklenmesi Konu Anlatımı
8) Ara Sınav
9) Emzirmenin korunması,geliştirilmesi ve desteklenmesi Konu Anlatımı
10) Yaşam boyu beslenme ve enerji dengesi Konu Anlatımı
11) Yaşam boyu beslenme ve enerji dengesi Konu Anlatımı
12) Özel durumlarda beslenme Konu Anlatımı
13) Özel durumlarda beslenme Konu Anlatımı
14) Quiz

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: American Academy of Pediatrics. (2020). Adolescent Health: A Compendium of AAP Clinical Practice Guidelines and Policies. American Academy of Pediatrics. Mahan, L. K., & Raymond, J. L. (2017). Krause's food & the nutrition care process-e-book. Elsevier Health Sciences. O'Day, B. (2015). Nutrition Support. Momentum Press.
Diğer Kaynaklar: American Academy of Pediatrics. (2020). Adolescent Health: A Compendium of AAP Clinical Practice Guidelines and Policies. American Academy of Pediatrics. Mahan, L. K., & Raymond, J. L. (2017). Krause's food & the nutrition care process-e-book. Elsevier Health Sciences. O'Day, B. (2015). Nutrition Support. Momentum Press. .

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 14 % 10
Küçük Sınavlar 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 13 3 39
Sınıf Dışı Ders Çalışması 12 5 60
Küçük Sınavlar 1 10 10
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 113

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Klinik uygulamasında ulusal ve uluslararası gelişmeleri izler ve bilimsel davranır.
2) Mesleki uygulamalarda profesyonellik ve etiği benimser.
3) Meslektaşları, hasta yakınları, hastalar ve interdisipliner ortamlarda iyi iletişim kurar.
4) Bireysel ve toplumsal diş hekimliği uygulamalarında sağlıklılığı önceler.
5) Mesleki uygulamasında kurumsal liderlik ve yönetim kurallarını uygular.
6) Mesleki uygulamasında bilişim teknolojilerini izler ve uygular.
7) Klinik uygulamalarında tanı ve tedavi süreçlerindeki mesleki kurallarını dikkate alır.
8) Mesleğinin gelişimi açısından girişimciliği destekler.
9) Sürekli teknolojik ve mesleki gelişimini sağlar.