ARC4096 Proffessional PracticeBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar MİMARLIKÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
MİMARLIK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
ARC4096 Mesleki Pratik Bahar 2 0 2 3

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: English
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Hibrit
Dersin Koordinatörü: Arş.Gör. BÜŞRA ATAM
Dersin Amacı: Dersin amacı, mimarlık öğrencilerini profesyonel meslek hayatlarında ihtiyaç duyacakları bilgi ve becerilerle donatmaktır. Bu doğrultuda, imar hukuku farkındalığı kazandırmak; yapı üretim sürecinde mimarların görev ve sorumlulukları içerisinde bulunan proje teslim yöntemleri, sözleşmeleri, maliyet yönetimi ve süre yönetimi bilgi ve becerilerimi kazandırmak; proje yönetiminde en güncel sistemleri tanıtmak ve uygulamaya teşvik etmek, dersin amaçları arasında bulunmaktadır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Dersi tamamlayan öğrenci;
1- İlgili yasa, yönetmelik, profesyonel servis kontratları, imar ve çevre düzeni planları, çevresel yönetmelikler ve tarihi korunum ve ulaşılabilirlik yasaları tarafından belirlenen mimarın kamuya ve işverene karşı sorumluklarını anlar.
2- Mimari tasarım ve pratikte, sosyal, politik ve kültürel konularda profesyonel karar verme ile ilgili etik konuları anlar.
3- Komisyonlar, danışmanlar, takım oluşturma ve proje teslim yöntemi önerileri için rekabet yöntemlerini anlar.
4- Finansal yönetim, iş, zaman, risk yönetimi, aracılık ve hakemlik ve pratiği etkileyen eğilimler ile ilgili temel ilkeleri anlar.
5- Tasarım sürecindeki diğer aktörlerle ve çok-disiplinli takımlarda tasarım projesini başarılı bir şekilde bitirebilmek için işbirliği içinde çalışabilme becerisi kazanır.
6- İşveren, yapı sahibi, kullanıcı grupları, kamu ve toplulukların ihtiyaçlarının belirlenmesi, anlaşılması ve bağdaştırılması ile ilgili mimarın görevlerinin anlar.
7- Bina tasarımı ve yapım süreçleri ile toplumdaki çevresel, sosyal ve estetik konularda mimarın sahip olması gereken teknik ve becerileri anlar.
8- Yapı maliyeti, tedarik maliyeti, proje finansmanı ve parasal kaynak, finansal fizibilite, işleyiş maliyetleri ve bina yaşam döngüsüne önem göstererek yapı maliyet tahmini gibi konuların temel ilkelerini anlar.
9- Tasarım sürecindeki diğer aktörlerle ve çok-disiplinli takımlarda tasarım projesini başarılı bir şekilde bitirebilmek için işbirliği içinde çalışabilme becerisi kazanır.

Dersin İçeriği

Bu ders kapsamında, mimarların profesyonel meslek hayatında ihtiyaç duyacakları, imar hukuku, kanunu, yönetmelikleri, yönetimi ve uygulanması konusunda bilgiler kazandırılmakta, yapı üretiminde yer alan paydaşlar ve sorumlulukları, proje teslim yöntemleri, ihale ve teklif süreçleri, sözleşmeler konularında detaylı bilgi sağlanmakta, maliyet ve süre planlama bilgi ve becerileri kazandırılmakta, güncel yapım yönetimi enformasyon sistemleri tanıtılmakta ve detaylı uygulaması yapılmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Mesleki pratiğe giriş, ana terimler, mesleki etik.
2) İmar hukukunun ana terimleri, İmar Kanunu.
3) İmar yönetmelikleri, yönetimi ve uygulanması.
4) İmar yönetmelikleri, yönetimi ve uygulanması.
5) Bina yaşam döngüsü; yapı üretiminde yer alan paydaşlar ve sorumlulukları.
6) Proje teslim yöntemleri.
7) İhale ve teklif süreçleri, sözleşmeler.
8) Maliyet planlama ve yönetimi.
9) Süre planlama ve yönetimi.
10) MIDTERM
11) Yapım yönetiminde enformasyon sistemleri.
12) Bilgisayar destekli proje planlama ve programlama.
13) BIM teorisi.
14) BIM uygulamaları ve yararları.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Sommer H. (2010) Project Management for Building Construction. Springer.
Diğer Kaynaklar: 1. Harris F., McCaffer R. (1995) Modern construction management. Blackwell Science, London.
2. Juergensmeyer J.C. (2013) Land use planning and development regulation law. Thomson/West, Minnesota.
3. Dikbas A. (n.d.) A guide to the project and construction management. Eastern Mediterranean University Faculty of Engineering, Ankara.
4. Surahyo A. (2018) Understanding Construction Contracts : Canadian and International Conventions. Springer International Publishing.
5. Ferry D.J., Brandon P.S., Ferry J.D. (2001). Cost planning of buildings. Blackwell Science, Oxford.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Mimari tasarım, tasarım etkinlikleri ve araştırmaları için edindiği kuramsal /kavramsal ve kılgısal bilgiyi kullanır.
2) Eleştirel düşünme yöntemlerini kullanarak tasarım problemlerinin çözümü için estetik, işlevsel ve yapısal gereklilikleri belirler, tanımlar ve etkin biçimde tartışır.
3) Yapılaşmış çevrenin oluşumunda önemli girdiler olan toplumsal örüntüler ile kullanıcı gereksinmelerinin, değerlerinin ve davranışsal normların yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası ölçeklerdeki çeşitliliğinin farkında olur.
4) Mimarlık alanında insan ve toplum odaklı, doğal ve yapılı çevreye duyarlı mimari tasarım yöntemleri hakkında bilgi ve beceri sahibi olur.
5) Mimarlık ile diğer disiplinler arasındaki ilişkiyi anlama, işbirliği yapabilme, geniş kapsamlı proje geliştirebilme; bağımsız çalışmalarda ve grup çalışmalarında sorumluluk alma becerisine sahip olur.
6) İnsan hakları ve toplumsal çıkarlar açısından sorumluluğunun bilincinde olarak, yapılaşmış çevrenin tasarımında, doğal ve kültürel değerlerin korunmasına önem verir.
7) Mimarinin toplumsal, kültürel, çevresel konularını göz önünde tutarak, tasarım problemlerinin çözümünde, doğal ve yapay kaynakların kullanımında sürdürülebilirliğe önem verir.
8) Mimarlık alanına ilişkin her türlü kavramsal ve kılgısal düşüncesini yazılı, sözlü ve görsel medyayı ve bilişim teknolojilerini kullanarak aktarabilir ve iletişim kurabilir
9) Taşıyıcı sistem, yapı malzemeleri, bina servis sistemleri, yapım sistemleri, yaşam güvenliği gibi yapı teknolojisine yönelik teknik bilgileri anlama ve kullanabilme becerisi kazanır.
10) Tasarım ve uygulama süreçlerinde yasal ve etik sorumluluklarının bilincinde olur.