VCD2124 Audiovisual DesignBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar İLETİŞİM VE TASARIMIÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
İLETİŞİM VE TASARIMI
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
VCD2124 Görsel-İşitsel Tasarım Bahar 2 2 3 7

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi İPEK TORUN
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi YAHYA BURAK TAMER
Opsiyonel Program Bileşenleri: Yok
Dersin Amacı: Dersin ana amacı çeşitli medya mecralarında ses elemanlarının kullanımına odaklanmaktır. Ders yeni medya mecraları, etkileşim tasarımı, ses sanatları, kavramsal sanatlar konuları yanısıra ‘multimediacy’, ‘remediation’ gibi kavramları tanıtıp inceler. Görsel medya için ses tasarımının temelleri uygulanacaktır. Öğrenciler görsel medyaya eşlik etmek ve anlatımını kuvvetlendirmek amacıyla sesin yaratıcı kullanımı üzerine uygulamalar yapacaklardır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Yeni medya mecralarını, içerik ve farklı konseptlerde kullanımlarını analiz etmek.
2) Remediation, immediacy, hypermediacy ve multimediacy gibi kavramları tanımlamak.
3) Etkileşimli sanatları, multimedia kullanımını ve ses sanatlarını değerlendirmek.
4) Sesi fiziksel boyutunda, akustik özellikleriyle tanımlamak.
5) Görsel medyaya eşlik etmek üzere, kaydedilmiş ses malzemelerini dönüştürecek belirli teknikler uygulamak.
6) Ses-görüntü tasarımı için sesi işlemek üzere dijital ses işleme yazılımlarını kullanmak.
7) Ses-görüntü ilişkisinin estetik değerlerini tanımlamak.
8) Hazırlanan projelerle ses objelerinin kullanımına odaklanarak ses-görüntü tasarımları yaratmak.
9) Çeşitli görsel medya mecralarını kuvvetlendirmek amacıyla ses objeleri ile deneyler yapmak.
10) Görsel medya mecralarına dağıtılmış ses elemanlarının kullanımlarını tanımlamak.

Dersin İçeriği

Immediacy, Hypermediacy – Multimediacy, Mediation, Remediation, Ubiquitous Computing, Etkileşimli Sanatlar, Ses Sanatları kavramlarının incelenmesi, 20. Yüzyıl bestecileri, Futurists, Dada, Dijital Müzikler, Görsel Sanatlar ve Müzik arasında paralel hareketler, Ses ve Akustiğin Temelleri, Ses işleme Yazılımları, Musique Concrete & Elektronische Musik, Dijital Ses Temelleri, Ableton Live ile çalışma, Web sitesi tasarımı için ses ve müzik esasları, Ableton Live ile ses dizini oluşturmak, Ses editleme ve görsel senkronizasyon temelleri, Döngüler ile çalışmak, sesi eğmek, Ses-görüntü tasarımı temelleri, Gesamtkunstwerk, Ses-görüntü tasarımında “Leitmotif” kullanımı, Ses efektleri - Sesleri dönüştürmek, ‘Synthesizer’ kavramı, Yaratıcı ses efekleri kullanımı, Algoritmik Sanatlar, Görsel medyada sesin lokalizasyonu, Ses miksajı temelleri, Avid Pro Tools HD ve Waves Plug-ins yazılımları.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş, Ders içeriği değerlendirmesi -
2) Immediacy, Hypermediacy – Multimediacy Mediation, Remediation, Ubiquitous Computing, Etkileşimli Sanatlar, Ses Sanatları kavramlarının incelenmesi Bolter, J. David. 1999. Remediation: Understanding New Media. Cambridge: The MIT Press. kaynağından pp 1-44 okuyunuz.
3) 20. Yüzyıl bestecileri Futurists, Dada Dijital Müzikler Görsel Sanatlar ve Müzik arasında paralel hareketler Ses ve Akustiğin Temelleri Ses işleme Yazılımlarına giriş Dinleme Notları Set No.1 Ableton Live yazılımını yükleyiniz. Sexton, Jamie, eds. 2007. Music, Sound and Multimedia: From Live to the Virtual. Manchester: Edinburgh University Press. kaynağından pp 29-68 okuyunuz.
4) Musique Concrete & Elektronische Musik Dijital Ses Temelleri Ableton Live ile çalışma Ödev #1 Dinleme Notları Set No.2 Dinleme Notları Set No.1'i hazırlayınız. Wilson, Stephen. 2002. Information Arts: Intersections of Art, Science and Technology. Cambridge: The MIT Press. kaynağından pp 1-53 okuyunuz.
5) Web sitesi tasarımı için ses ve müzik esasları Ableton Live ile ses dizini oluşturmak Ses editleme ve görsel senkronizasyon temelleri Döngüler ile çalışmak, sesi eğmek. Ödev #2 Dinleme Notları Set No.3 Ödev 1'i hazırlayınız. Dinleme Notları Set No.2'yi hazırlayınız.
6) Ses-görüntü tasarımı temelleri Gesamtkunstwerk: Wagner & John Williams Ses-görüntü tasarımında “Leitmotif” kullanımı Ses-görüntü tasarımı pasajları Dinleme Notları Set No.4 Ses-görüntü Projesi #1 Duyurusu Ödev 2'yi hazırlayınız. Dinleme Notları Set No.3'ü hazırlayınız.
7) Teslim: Ses-görüntü Projesi #1 Ses efektlerine giriş Sesleri dönüştürmek Ödev #3 Dinleme Notları Set No.5 Ses-görüntü Projesi #1'i hazırlayınız. Dinleme Notları Set No.4'ü hazırlayınız.
8) Teslim: Dinleme Notları 1-5. ‘Synthesizer’ kavramı Yaratıcı ses efekleri kullanımı Ödev #4 Dinleme Notları Set No.6 Ödev 3'ü hazırlayınız. Dinleme Notları Set No.5'i hazırlayınız.
9) Sound Artists Algoritmik Sanatlar Görsel medyada sesin lokalizasyonu Yaratıcı ses efekleri kullanımı (devam) Dinleme Notları Set No.7 Ses-görüntü Projesi #2 Duyurusu Ödev 4'ü hazırlayınız. Dinleme Notları 6'yı hazırlayınız. Wilson, Stephen. 2002. Information Arts: Intersections of Art, Science and Technology. Cambridge: The MIT Press. kaynağından pp 406-422 ve 558-600 okuyunuz.
10) Teslim: Ses-görüntü Projesi #2 Yaratıcı ses efekleri kullanımı (devam) Lokalize Ses: Convolution Reverbs Ödev #5 Dinleme Notları Set No.8 Ses-görüntü Projesi #2'yi hazırlayınız. Dinleme Notları Set No.7'yi hazırlayınız.
11) Ses Prodüksiyonu: Ses miksajı temelleri Avid Pro Tools HD and Waves Plug-ins yazılımlarına giriş Dinleme Notları Set No.9 Ödev 5'i hazırlayınız. Dinleme Notları Set No.8'i hazırlayınız.
12) Fundamentals of Audio Mixing (continued) Avid Pro Tools HD, Waves Plug‐ins (continued) Audiovisual Design via Avid Pro Tools HD and Waves Plug-ins. Listening Journals Set No.10 Final Project Brief Dinleme Notları Set No.9'u hazırlayınız. Shepherd, Ashley. 2008. Pro Tools for Video, Film and Multimedia. Course Technology: Boston. kaynağından pp 1-63 okuyunuz.
13) Teslim: Dinleme Notları 6-10. Genel Tekrar Final Projesi süreci değerlendirilmesi Dinleme Notları Set No.10'u hazırlayınız. Final Projesi sürecine değerlendirme takvimine göre hazırlanınız.
14) Genel Tekrar Final Projesi süreci değerlendirilmesi Final Projesi sürecine değerlendirme takvimine göre hazırlanınız.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: Wilson, Stephen. 2002. Information Arts: Intersections of Art, Science and Technology. Cambridge: The MIT Press.

Bolter, J. David. 1999. Remediation: Understanding New Media. Cambridge: The MIT Press.

Sexton, Jamie, eds. 2007. Music, Sound and Multimedia: From Live to the Virtual. Manchester: Edinburgh University Press.

Chion, Michel.1990.Audio - Vision: Sound on Screen. Colombia University Press: New York.

Creeber, Glen and Martin Royston,eds. 2009. Digital Cultures: Understanding New Media. Berkshire: Open University Press.

Collins, Karen. 2008. Game Sound. Cambridge: The MIT Press.

Rose, Jay. 2003. Producing Great Sound for Digital Video. San Francisco: CMP Books.

Shepherd, Ashley. 2008. Pro Tools for Video, Film and Multimedia. Course Technology: Boston.

Beauchamp, Robin. 2005. Designing Sound for Animation. Elsevier: Burlington.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 14 % 10
Uygulama 14 % 30
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 56
Uygulama 14 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 84
Ara Sınavlar 1 4
Final 1 4
Toplam İş Yükü 176

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) İletişimin görsel alanı üzerinde tasarım odaklı uygulama yapabilme yetisini kazandırmak. 2
2) Görsel iletişime yönelik kavramsal tabanlı tasarım çözümleri önerebilme ve bütüncül bakış açısı oluşturabilme becerisini geliştirmek. 3
3) Tasarım sürecini, verilen problemin analizinden çözümlerin önerilmesi ve sonuçlandırma anına kadar yönetebilme yetisini kazandırmak. 5
4) Tasarımda yaratıcı yaklaşımın, yaratıcı düşünme ve üretme süreçlerinin becerisini kazandırmak. 5
5) Görsel iletişimin temel mecralarına (basılı, hareketli ve etkileşimli) hakim olarak, ortamlar arası bağlantılar kurabilme yetisini kazandırmak. 3
6) İletişim problemlerinin, görsel ortamlardaki karşılıklarının tasarım odaklı çözümlemelerini gerçekleştirebilme ve uygulayabilme becerisini kazandırmak. 3
7) Görsel iletişim mecralarında tasarımların sonuçlandırılması ve son ürüne dönüştürülebilmesi için gerekli operasyon ve uygulama bilgilerini edindirmek. 3
8) Tasarımda güncel olan ve sürekli bir değişime sahip olan estetik anlayışları ve güncel olayları takip edebilme, bunları özgün olarak değerlendirebilme yetisini kazandırmak. 5
9) Karmaşıklaşan iletişim kanallarına, gelişen bilgi teknolojilerine ve tasarım yazılımlarına adapte olabilme, takip edebilme ve kullanabilme yetilerini geliştirmek. 5
10) Görsel İletişimin ve tasarımın tarihsel köklerini ve düşünsel temellerini anlayabilmek için gerekli teorik bilgileri kazandırmak. 3
11) Bir tasarım projesinin zaman yönetimini gerçekleştirebilme yetisini kazandırmak. 3
12) Grup çalışması, liderlik özelliği ve bireysel özelliklerini gruba zenginlik olarak katabilme becerilerini geliştirmek. 1
13) Görsel iletişim mecralarına yönelik tasarım çalışmalarını kompozisyonel çözümler ve estetik beceriler ile gerçekleştirmek için gerekli yetileri kazandırmak. 4
14) Global ve lokal görsel iletişim ürünlerine ve aynı zamanda kendi çalışmalarına yönelik akademik, entellektüel ve eleştirel bakış açısı oluşturabilme yetisini geliştirmek. 4