BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE,TEZSİZ) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
BES5004 | İleri Beslenme II | Bahar | 3 | 0 | 3 | 8 |
Öğretim Dili: | Türkçe |
Dersin Türü: | Must Course |
Dersin Seviyesi: | LİSANSÜSTÜ |
Dersin Veriliş Şekli: | |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | Yok. |
Dersin Amacı: | Sağlığın korunması ve devam ettirilmesinde insan beslenmesinin rolünün ayrıntılı olarak irdelenmesidir. Mikro besin öğeleri ve su metabolizmasının biyokimya, fizyoloji, toksikoloji ve beslenme bilimleri açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1. Beslenme ile ilgili önemli noktalarda ileri düzey bilgi sahibi olur, 2. Mikro besin ögeleri ve sağlıkla etkileşimleri konusunda bilgi becerilerini uygulama yetkinliği kazanır, 3. Beslenme alanında basılı materyalleri irdeler, derleyip sunar 4. Beslenme ile ilgili yeni konularda tartışma yetkinliği kazanır (düşünme, bilgiye ulaşma, değerlendirme ve sentez edebilme) |
Mikro besin öğelerinin özellikleri, biyokimyasal ve fizyolojik fonksiyonları, vitamin ve mineral etkileşimleri ile yetersizlik belirtileri ile toksik etkileri ders, tartışma ve öğrenci seminerleri şeklinde incelenmektedir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Beslenmede mikro besin ögelerinin yeri | |
2) | Yağda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (A, D) | |
3) | Yağda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (E, K) | |
4) | Suda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (Tiamin, Riboflavin, Niasin) | |
5) | Suda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (B6, Folat, B12) | |
6) | Suda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (C , Pantotenik asit, Biotin) | |
7) | Ara sınav | |
8) | Mineraller ve sağlıkla olan etkileşimi (Kalsiyum, Fosfor) | |
9) | Mineraller ve sağlıkla olan etkileşimi (Demir, Çinko, İyot) | |
10) | Mineraller ve sağlıkla olan etkileşimi (Bakır, Selenyum, Krom, Flor) | |
11) | Mikro besin ögeleri ve gen ekspresyonu | |
12) | Pro- ve antioksidan olarak mikro besin ögeleri ve sağlıkla etkileşimleri | |
13) | Sunum ve genel değerlendirme/tartışma | |
14) | Sunum ve genel değerlendirme/tartışma |
Ders Notları / Kitaplar: | 1.Introduction to Human Nutrition (ISBN: 978-1-4051-6807-6); The Nutrition Society, 2nd Edition, Wiley-Blackwell Publishing. 2009. 2.Nutrition and Metabolism (ISBN: 978-1-4051-6808-3); The Nutrition Society, Wiley-Blackwell Publishing. 2011. 3.Metabolic Regulation: A Human Perspective, 3rd edition (ISBN: 978-1-4051-8359-8); Wiley-Blackwell Publishing. 2010. 4.Modern Nutrition in Health and Disease, 11th edition (ISBN: 978-1-6054-7461-8); Williams & Wilkins. 2014. 5.Biochemical and Physiological and Molecular Aspects of Human Nutrition, 4th edition (ISBN: 978-0-323-44181-0); Elsevier, 2019. |
Diğer Kaynaklar: | 1.Introduction to Human Nutrition (ISBN: 978-1-4051-6807-6); The Nutrition Society, 2nd Edition, Wiley-Blackwell Publishing. 2009. 2.Nutrition and Metabolism (ISBN: 978-1-4051-6808-3); The Nutrition Society, Wiley-Blackwell Publishing. 2011. 3.Metabolic Regulation: A Human Perspective, 3rd edition (ISBN: 978-1-4051-8359-8); Wiley-Blackwell Publishing. 2010. 4.Modern Nutrition in Health and Disease, 11th edition (ISBN: 978-1-6054-7461-8); Williams & Wilkins. 2014. 5.Biochemical and Physiological and Molecular Aspects of Human Nutrition, 4th edition (ISBN: 978-0-323-44181-0); Elsevier, 2019. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |