BES2012 Besin Kimyası IIBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES2012 Besin Kimyası II Bahar 2 0 2 5

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi ZEYNEP TACER CABA
Opsiyonel Program Bileşenleri: Bulunmamaktadır.
Dersin Amacı: Bu ders, besin öğelerine ve temel besin gruplarına ilişkin temel bilgi kazandırmayı amaçlar. Bu ders organik asitler, alkoller, gıdalarda bulunan toksik bileşikler, gıda katkı maddeleri, tahıl ürünleri, meyve-sebze ürünleri, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, fonksiyonel gıdalar vb. ile ilgili konuları kapsar.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersin sonunda öğrenciler aşağıda belirtilen konular hakkında bilgi sahibi olacaklardır:
Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler,
1. Temel besin, gıda gruplarının (tahıl ürünleri, meyve- sebze ürünleri, süt ürünleri, et ürünleri) fiziksel ve kimyasal yapılarını öğrenecek ve bileşenlerini tanımlayabileceklerdir.
2. Gıdaların işlenmesi ve üretim süreçlerini tanımlayabileceklerdir.

Dersin İçeriği

Bu dersin içeriği organik asitler, alkoller, alkaloidler, gıdalarda bulunan toksik bileşikler, gıda katkı maddeleri, tahıl ürünleri, meyve-sebze ürünleri, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, fonksiyonel gıdalar vb. ile ilgili konulardan oluşmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş, Organik asitler
2) Alkoller
3) Gıdalarda Bulunan Toksik Bileşikler
4) Gıda Katkı Maddeleri
5) Tahıl (Hububat)
6) Tahıl (Hububat)
7) Meyve ve Sebze
8) Arasınav
9) Meyve ve Sebze
10) Süt
11) Et
12) Fonksiyonel Gıdalar
13) Proje Sunumu
14) Genel Değerlendirme

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Haftalık olarak dersin öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır.
Diğer Kaynaklar: 1- Demirci, M. 2014. Gıda Kimyası. 7. Baskı. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 40. İstanbul.
2- Bilişli, A. 2009. Gıda Kimyası. Sidaş Medya Limited Şti., İzmir.
3- Tayar, M., Çıbık, R. 2013. Gıda Kimyası. Dora Basım Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Bursa.
4- Keskin, H. 1982. Besin Kimyası I ve II, Fatih Yayınevi.
5- Belitz, HD., Grosch, W. 1999. Food Chemistry. Springer, Germany.
6- Fennema OR. 1996. Food Chemistry. Third Ed. Marcel Dekker, Inc. New York.
7- Akbulut, N., Karagözlü, C. 2014. Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Sidaş Medya, İzmir.
8- Bilişli, A. 2015. Gıda Teknolojisi. Sidaş Medya, Çanakkale.
9- Bulduk, S. 2010. Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 1 % 10
Projeler 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 30
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 70
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 6 84
Proje 1 10 10
Küçük Sınavlar 1 1 1
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 127

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 3
2) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 5
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 3
4) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 2
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 2
6) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 2
7) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 1
8) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 2
9) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 1
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 2
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 1
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 1