FTR1006 Davranış BilimleriBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
FTR1006 Davranış Bilimleri Bahar 2 0 2 3

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. HASAN KEREM ALPTEKİN
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi NESRİN GÜLÜM
Dr. Öğr. Üyesi SEDA GÖKÇE TURAN
Opsiyonel Program Bileşenleri: YOK
Dersin Amacı: Örgütsel davranış alanındaki kuram ve kuramcıları inceleyip analiz etmek ve günümüz yaklaşımlarıyla kıyaslayıp uygulamaya dönüştürmek.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrencilerimiz, içerikle ilgili konularda teorik ve uygulamaya dönük bilgi kazanacaklardır.
Elde edilen bilgiler öğrencilerin;
Bireysel hayatında öğrenimin hemen ardından,
Toplumsal hayatında öğrenimin hemen ardından,
İş hayatında ise, iş hayatına atıldıktan sonra,
Karar verme süreçlerinde rasyonel karar vermelerini olumlu etkileyecektir.

Dersin İçeriği

İşletmelerde en önemli öğelerinden biri olan insanın davranışlarının nedenlerini ve davranışları etkileyen (toplumsal) faktörleri belirlemek insanları tanıma, anlama ve yönetebilmenin en önemli anahtarıdır. Bu derste insan davranışlarını ve nedenlerini anlama ve yönlendirmenin yolları öğretilmektedir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Tanışma, ders tanıtımı ve giriş ön okuma
2) Davranış Bilimlerine Giriş ve Yöntem ön okuma
3) Toplum ve Toplumsal Yapı ön okuma
4) Kültür ön okuma
5) Toplumsallaşma ön okuma
6) Toplumsal Gruplar ön okuma
7) Aile ön okuma
8) Toplumsal Tabakalaşma ve Değişme ön okuma
9) Ara sınav
10) Psikolojiye Giriş ön okuma
11) Davranış Üzerine Sosyal Etki ön okuma
12) Yaşam Boyu Gelişim- Öğrenme-Stres ön okuma
13) Güdüler ve Duyular- Tutumlar ön okuma
14) Kişilik Psikolojisi ön okuma

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Özkalp, Enver.(2006) Davranış Bilimlerine Giriş.Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir
Şimşek, Şerif; Akgemici,Tahir , Çelik, Adnan .(2008), Davranış Bilimlerine Giriş ve Örgütlerde Davranış, Gazi Yayınları, Ankara
Diğer Kaynaklar: EROĞLU, Feyzullah (2004), Davranış Bilimleri, Beta, İstanbul
HORN, Sam (1997) Sözlü Dövüş Sanatı: Tongue Fu (çeviren:Zülfü Dicleli), Boyner, İstanbul
JAMES Judi (1999), Beden Dili: Olumlu İmaj Oluşturma (çeviren: Murat Sağlam), Alfa, İstanbul.
PAKSOY, Mustafa (2013), Davranış Bilimleri, Lisans Yay. İstanbul
Özkalp, Enver. (2001) Sosyolojiye Giriş. Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir
Armağan, İbrahim. (1983) Bilimsel Yöntem. Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları, İzmir.
Dönmezer, Sulhi. (1982) Sosyoloji. Savaş Yayınları, İstanbul.
Erkal, Mustafa. Sosyoloji. Filiz Kitabevi, İstanbul, 1983. Ergun, Doğan. Sosyoloji El Kitabı. Gerçek Yayınları, 1973.
Gökçe, Birsen. (1989) Toplumsal Bilimlerde Araştırma. Savaş Yayınları, Ankara.
Henslin, James, M. (1997) Sociology. 3. Edi. Allyn and Bacon Ltd. Boston

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 10 % 10
Ödev 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 13 2 26
Sınıf Dışı Ders Çalışması 13 5 65
Ödevler 1 15 15
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 110

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 1
2) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 5
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 4
4) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 1
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 1
6) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 1
7) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 4
8) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 3
9) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 1
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 3
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 3
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 3