MBG3003 MicrobiologyBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar DIŞ TİCARET (TÜRKÇE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
DIŞ TİCARET (TÜRKÇE)
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
MBG3003 Mikrobiyoloji Bahar
Güz
2 2 3 7
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: Non-Departmental Elective
Dersin Seviyesi: ÖNLİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi ELIZABETH HEMOND
Dersin Amacı: Bu ders, öğrencilerin prokaryotlar ağırlıklı olmak kaydıyla mikroorganizmalar biyolojisine giriş yapmalarını sağlayacaktır. Öğrenme hedefleri arasında bakterilerin yapi, metabolizma, genetik, çoğlama ve patojenite gibi özellikleri bulunmaktadır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1. Mikrobiyolojinin temel kurallarını tanımlar.
2. Mikropların dünyasına giriş yapar.
3. Bakteri ve arkelerin hücresel yapı ve fonksiyonlarını karşılaştırır.
4. Mikroorganizmaların beslenme ve kültür edilmesini tanımlar.
5. Mikrobiyel çoğalmayı tartışır.
6. Bakterilerin moleküler biyolojisi tanımlar.
7. Gen ekspresyonunun regülasyonunu tanımlar.
8. Virüsler ve viroloji ile tanışır.
9. Bakteri ve arkelerin genetiğini karşılaştırır.
10. Alt ökaryotik mikroplarin genetiğini tanımlar.
11. Mikrobiyal genomiksi tanımlar.

Dersin İçeriği

Mikrobiyoloji, mikroskobik organizmaların tek hücreli ve çok hücreli olacak şekilde inceleyen bilim dalıdır. Dersin içeriğinde viroloji, mikoloji, parazitoloji ve bakteriyoloji gibi mikrobiyolojinin alt dallarına temel bir giriş yer almaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Mikrobiyolojinin Temel Kuralları
2) Mikroplar Dünyasına Giriş
3) Bakteri ve Arkelerin Hücresel Yapı ve Fonksiyonları
4) Mikroorganizmaların Beslenme ve Kültürü
5) Mikrobiyal Çoğalma
6) Bakterilerin Moleküler Biyolojisi-I
7) Bakterilerin Moleküler Biyolojisi-II
8) Gen Ekspresyonunun Regülasyonu I
9) Gen Ekspresyonunun Regülasyonu II
10) Virüsler ve Viroloji-I
11) Virüsler ve Viroloji-II
12) Bakteri ve Arkelerin Genetiği
13) Alt Ökaryotik Mikropların Genetiği
14) Mikrobiyal Genomiks

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Ders notları haftalık olarak verilecektir.
Course notes will be provided weekly.
Diğer Kaynaklar: Brock Biology of Microorganisms, Madigan, Martinko, Clark, Benjamin Cummings Publish., 2012, ISBN: 9780321649638 032164963X 9780321726759 0321726758

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 10 % 5
Laboratuar 10 % 20
Ara Sınavlar 1 % 25
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Laboratuvar 10 2 20
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 8 112
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 178

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Uluslararası ticaretin başlıca teorileri ve terminolojisi hakkında bilgi sahibidir.
2) Gümrük işlemleri hakkında bilgi sahibidir.
3) Uluslararası finans ve muhasebe bilgisini iş hayatına uygular.
4) Bilgisayar ve gerekli paket programları kullanır.
5) Avrupa Birliği ve Türkiye’nin dış ticaret yapısını analiz eder.
6) Uluslararası pazarlamanın temel mantığını bilir.
7) Dış ticaretin yasal çerçevesini oluşturan başlıca hukuk kuralları ve mevzuatları bilir.
8) Dış ticaret firmalarının karşılaşabileceği riskleri değerlendirir ve analiz eder.
9) Uluslararası lojistik ve taşımacılık konularında bilgi sahibidir.
10) Uluslararası platformlarda çalışabilecek nitelik ve yeterliliklere sahiptir.
11) Sözlü ve yazılı olarak etkin iletişim becerilerini kullanır.
12) Dış ticaret ile ilgili ulusal ve uluslararası çerçevede güncel ve ekonomik gelişmeleri takip eder.
13) Piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanlarda aranan mesleki etik değerlere sahip olur, yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanır; alanıyla ilgili uluslararası yazışmaları yapabilecek mesleki yabancı dil bilgisine sahiptir.