BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
EEE5750 | Kuantum Elektroniği | Bahar Güz |
3 | 0 | 3 | 12 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | Non-Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. ŞEREF KALEM |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | Yok |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı öğrencilere fotonik konusunun temellerini öğretmek, ve optik sistemleri anlama ve kullanmada gerekli olan altyapı ve bilgiyi kazandırmaktır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; I. Optik elemanlar ve görüntü oluşumunun anlaşılması II. Işığın boşlukta, optik elemanlarda, ve dalga kılavuzlarında iletiminin modellenmesi III. Işık-madde ve ışık-ışık etkileşimlerinin anlaşılması IV. Işık teorileri arasındaki farkların anlaşılması, ve farklı optik problemlerin formülasyonu ve çözümünde uygun teorilerin seçilerek kullanılabilmesi V. İleri optik dersleri için gerekli bilgi birikimi ve gereçlerin kazanılması |
1. hafta: Geometrik optik 2. hafta: Matris optiği 3. hafta: Dalga optiği, monokromatik dalgalar 4. hafta: Girişim, polikromatik ışık 5. hafta: Demet optiği 6. hafta: Fourier optiği 7. hafta: Fourier optiği, kırınım 8. hafta: Fourier optiği, görüntü oluşumu 9. hafta: Elektromanyetik optik 10. hafta: Elektromanyetik optik 11. hafta: Soğurma, dağılma, vuruş yayılımı 12. hafta: Polarizasyon optiği 13. hafta: Kılavuzlu dalga optiği 14. hafta: Kılavuzlu dalga optiği |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Geometrik optik: Geometrik optik koyutları, basit optik elemanlar (aynalar, lensler, ışık kılavuzları) | |
2) | Dereceli indis optiği, matris optiği | |
3) | Dalga optiği koyutları, monokromatik dalgalar, yansıma, kırılma | |
4) | Girişim, polikromatik ışık | |
5) | Gauss demeti, ışığın optik bileşenlerde iletimi | |
6) | Işığın yayılımı, boşluğun transfer fonksiyonu | |
7) | Optik Fourier dönüşümü, kırınım (Fraunhofer, Fresnel) | |
8) | Fourier optiği: Görüntü oluşumu, holografi | |
9) | Işığın elektromanyetik teorisi, dielektrik ortam | |
10) | Monokromatik elektromanyetik dalgalar | |
11) | Soğurma ve dağılma, vuruş yayılımı | |
12) | Işığın polarizasyonu, yansıma ve kırılma, polarizasyon araçları | |
13) | Düzlemsel-ayna dalga kılavuzları, düzlemsel dielektrik dalga kılavuzları | |
14) | İki-boyutlu dalga kılavuzları, dalga kılavuzlarına optik bağlaşım |
Ders Notları / Kitaplar: | Fundamentals of Photonics, B.E.A Saleh and M.C. Teich |
Diğer Kaynaklar: | Optics, Eugene Hecht |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 1 | % 5 |
Ödev | 1 | % 20 |
Ara Juri | 1 | % 35 |
Final | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 6 | 84 |
Ara Sınavlar | 3 | 12 | 36 |
Final | 3 | 11 | 33 |
Toplam İş Yükü | 195 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 2 |
2) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 2 |
3) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 2 |
4) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 2 |
5) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 2 |
6) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 2 |
7) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 2 |
8) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 2 |
9) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 2 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 2 |
11) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 2 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 2 |