BES4006 Kurum ve Hastane Uygulaması IVBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES4006 Kurum ve Hastane Uygulaması IV Bahar 2 8 4 7

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğ.Gör. EMRE BATUHAN KENGER
Dersi Veren(ler): Öğ.Gör. BİLGE KOÇ
Opsiyonel Program Bileşenleri: YOK
Dersin Amacı: Bu dersin amacı, beslenme ile ilişkili kronik hastalıklara yönelik tıbbi beslenme tedavisinin klinik ortamda uygulanmasıyla pekiştirilmesidir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
- Klinikte hasta izleminde uygulanacak yöntemleri açıklar.
- Hastanın besin öğesi ve enerji gereksinimlerini hesaplar.
- Hastanın klinik ve laboratuar bulgularına uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar.
- Hastanın klinik ve laboratuar bulgularına uygun tıbbi beslenme tedavisini uygular.
- Uygulama sırasında karşılaştığı sorunlar için çözüm yolları geliştirir.
- Hastalara beslenme eğitimi verir.

Dersin İçeriği

Şişmanlık, yeme bozuklukları, DM, reaktif hipoglisemi, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, gastrointestinal sistem hastalıkları, karaciğer hastalıkları, hareket sistemi hastalıkları, safra kesesi ve pankreas hastalıkları, böbrek hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, AIDS, kanser, yanık, solunum yolu hastalıkları, psikiyatrik hastalıklar ile enteral ve parenteral beslenme ilkeleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Klinik Uygulama
2) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
3) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
4) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
5) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
6) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
7) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
8) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
9) Ara Sınav
10) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
11) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
12) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
13) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
14) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
15) Klinik Uygulama + Vaka Sunumları
16) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Baysal A ve ark. Diyet El Kitabı, Hatipoğlu Yayıncılık, Ankara, 2011.
Diğer Kaynaklar: 1. Mahan LK, Stump SE. Krause's Food & Nutrition Therapy.Elseiver, 2008.
2. Konu ile ilgili güncel akademik dergi ve kitaplar

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Uygulama 1 % 10
Ödev 1 % 5
Sunum 1 % 5
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Uygulama 14 8 112
Arazi Çalışması 1 4 4
Sınıf Dışı Ders Çalışması 9 3 27
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 175

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 3
2) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 5
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 5
4) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 5
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 5
6) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 5
7) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 4
8) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 2
9) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 2
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 2
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 1
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 1