BES2006 Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme IIBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES2006 Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme II Bahar 2 4 3 6

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Turkish
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU
Dersi Veren(ler): Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU
Opsiyonel Program Bileşenleri: YOK
Dersin Amacı: Bu dersi amacı farklı hastalıklarda uygulanacak tıbbi diyet tedavisinin öğrencilere aktarılmasıdır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1- Farklı hastalıkların makro ve mikro besin öğelerinin metabolizmalarında oluşturduğu farklılıkları karşılaştırır.
2- Hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan biyokimyasal değişiklikleri tanımlar.
3- Hastanın beslenme durumunu değerlendirir.
4- Hastanın klinik tablosuna uygun olarak diyet tedavisini planlar.
5- Diyet tedavisinin hasta üzerindeki sonuçlarını değerlendirir ve değişiklik gerekiyorsa en kısa zamanda değişikliğe gider.
6- Hastalara beslenme eğitimi verir.
7- Hastane mutfağından hastanın diyetinin hastaya en hijyenik ve uygun şekilde ulaşmasını sağlar.
8- Özel beslenme desteği ihtiyacı olan yoğun bakım hastalarının gereksinimlerini hesaplar ve beslenme desteğinin hesaplanan miktarlarda hastaya verilmesini denetler.

Dersin İçeriği

Hastalığın ilerleyişi ve yol açtığı hasarların beslenme ile azaltılabileceği çeşitli hastalıklarda tıbbi diyet tedavisi ile enteral/parenteral beslenme ilkeleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Safra kesesi ve pankreas hastalıkları ve beslenme
2) karaciğer hastalıkları ve beslenme
3) karaciğer hastalıkları ve beslenme
4) Böbrek hastalıkları ve beslenme
5) Böbrek hastalıkları ve beslenme
6) Böbrek hastalıkları ve beslenme
7) Yanık tedavisi ve beslenme
8) Pre-Post operatif beslenme ve test diyetleri
9) Ara Sınav
10) Kanser ve beslenme
11) Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda beslenme
12) Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda beslenme
13) Enteral-Parenteral Beslenme
14) Enteral-Parenteral Beslenme

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Baysal A, ve ark. (2013). Diyet El kitabı. Hatiboğlu yayınevi, Türkiye (ISBN: 9789757527978)
Diğer Kaynaklar: 1- Alphan M.E. (2013) Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, Hatipoğlı Yayınevi
2- Baş M. ve Saka M. (2013) Kardiyovasküler Hastalıklarda Etiyolojik Faktörer, Önleme ve Tedavide Beslenme Yaklaşımı, Matsa Basımevi

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Uygulama 1 % 10
Ödev 1 % 5
Ara Sınavlar 1 % 25
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Uygulama 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışması 9 4 36
Ödevler 1 1 1
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 5
2) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 4
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 5
4) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 5
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 5
6) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 5
7) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 5
8) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 2
9) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 1
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 2
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 1
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 1