BES3003 Toplu Beslenme Sistemleri IBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES3003 Toplu Beslenme Sistemleri I Güz 3 0 3 5

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Opsiyonel Program Bileşenleri: YOK
Dersin Amacı: Bu dersin amacı, diyetisyenlerin önemli bir çalışma alanı olan toplu beslenme sistemleri hakkında öğrencileri bilgilendirmektir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1- Menü planlaması yapar.
2- Standart tarif geliştirir.
3- Toplu beslenme sistemleri ilkelerine uygun ideal bir mutfak tasarlar.
4- Toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve organizasyon ilkelerini uygular.

Dersin İçeriği

Toplu beslenme sistemleri ile ilişkili tüm yönetim ve organizasyon süreçleri, satın alma aşamasından üretim ve depolama aşamasına kadar geçen tüm toplu beslenme süreçlerinin değerlendirilmesi bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Toplu Beslenme Sistemleri nedir?
2) Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon
3) Toplu Beslenme Sistemlerinde İnsan Kaynakları
4) Toplu Beslenme Sistemlerinde Pazarlama
5) Toplu Beslenme Sistemlerinde Finansal Kaynakların Yönetimi
6) Toplu Beslenme Sistemlerinde Kalite Güvencesi
7) Toplu Beslenme Sistemlerinde İş Kanunları
8) Toplu Beslenme Sistemlerinde Fiziksel koşullar, mutfak ve yemekhane donanımı
9) Ara Sınav
10) Toplu Beslenme Sistemlerinde menü planlama ve standardizasyon
11) Toplu Beslenme Sistemlerinde Tedarik Zinciri
12) Kurumsal satın alma teknikleri
13) Toplu beslenme sistemlerinde yiyecek üretimi
14) Toplu beslenme sistemlerinde yiyecek depolama ilkeleri
15) Genel Değerlendirme
16) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Haftalık olarak dağıtılacaktır.
Weekly distributed by the course lecturer.
Diğer Kaynaklar: 1- Arora RK. (2007). Food Service And Catering Management. APH Publishing, India (ISBN: 9788131300671)
2- Jones P, Merricks P. (1994) The management of food service operations. Thomson Learning, UK (ISBN: 9780304329076)
3- Grossbauer, S. (2001). Managing Foodservice Operations: A Systems Approach for Healthcare and Institutions (Fourth edition). Kendall Hunt, USA.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 1 % 10
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 16 2 32
Ödevler 1 15 15
Küçük Sınavlar 1 23 23
Ara Sınavlar 1 25 25
Final 1 30 30
Toplam İş Yükü 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 4
2) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 5
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 5
4) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 5
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 4
6) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 5
7) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 2
8) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 2
9) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 1
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 2
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 1
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 1