BES2003 Besin Kimyası IBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES2003 Besin Kimyası I Güz 2 2 3 7

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Dersi Veren(ler): Öğ.Gör. EMRE BATUHAN KENGER
Opsiyonel Program Bileşenleri: Bulunmamaktadır.
Dersin Amacı: Besinlerin karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besin öğeleri ile vitamin, mineral, enzimler, pigmentler ve lezzet veren bileşikler gibi bileşenlerinin kimyasal özelliklerinin ve üretim-tüketim sürecinde bu özelliklerde gerçekleşen değişiklikleri öğretmektir. Laboratuvar saatlerinde besin analizlerinin yapılması ile ilgili deneylerle, öğrencilerin teorik derslerde öğrendiklerinin bir kısmı için uygulama olanağı verilmesidir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersin sonunda öğrenciler aşağıda belirtilen konular hakkında bilgi sahibi olacaklardır:
Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler,
1. Besinlerin yapısında bulunan makro ve mikro besin öğelerinin ve diğer bileşenlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenir.
2. Besinin kalitesini etkileyen fiziksel ve kimyasal reaksiyonları anlar.
3. Besinle ilgili temel analizlerin ilkesini kavrar.

Dersin İçeriği

Bu ders, besin öğelerine ilişkin temel bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlar. Bu ders su, karbonhidratlar, proteinler, lipidler, enzimler, vitaminler, mineraller, alkoller, alkoloidler, aroma ve renk maddeleri ilgili konuları kapsar.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş, Karbonhidratlar Yok
2) Karbonhidratlar Yok
3) Lipidler Yok
4) Lipidler Yok
5) Proteinler Yok
6) Su Yok
7) Enzimler Yok
8) Arasınav Yok
9) Vitaminler, Mineraller Yok
10) Vitaminler, Mineraller Yok
11) Pigmentler, Aroma maddeleri vb. Yok
12) Pigmentler, Aroma maddeleri vb. Yok
13) Proje Sunumu Yok
14) Proje Sunumu Genel Değerlendirme Yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Haftalık olarak dersin öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır.
Diğer Kaynaklar: 1- Demirci, M. 2014. Gıda Kimyası. 7. Baskı. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 40. İstanbul.
2- Bilişli, A. 2009. Gıda Kimyası. Sidaş Medya Limited Şti., İzmir.
3- Tayar, M., Çıbık, R. 2013. Gıda Kimyası. Dora Basım Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Bursa.
4- Keskin, H. 1982. Besin Kimyası I ve II, Fatih Yayınevi.
5- Belitz, HD., Grosch, W. 1999. Food Chemistry. Springer, Germany.
6- Fennema OR. 1996. Food Chemistry. Third Ed. Marcel Dekker, Inc. New York.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Laboratuar 8 % 10
Projeler 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 30
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 70
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 16 3 48
Laboratuvar 8 2 16
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 2 28
Proje 1 15 15
Ara Sınavlar 1 20 20
Final 1 40 40
Toplam İş Yükü 167

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 3
2) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 5
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 3
4) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 2
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 2
6) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 2
7) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 1
8) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 2
9) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 1
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 2
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 1
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 1