BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
BES2003 | Besin Kimyası I | Güz | 2 | 2 | 3 | 7 |
Öğretim Dili: | Türkçe |
Dersin Türü: | Must Course |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN |
Dersi Veren(ler): |
Öğ.Gör. EMRE BATUHAN KENGER |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | Bulunmamaktadır. |
Dersin Amacı: | Besinlerin karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besin öğeleri ile vitamin, mineral, enzimler, pigmentler ve lezzet veren bileşikler gibi bileşenlerinin kimyasal özelliklerinin ve üretim-tüketim sürecinde bu özelliklerde gerçekleşen değişiklikleri öğretmektir. Laboratuvar saatlerinde besin analizlerinin yapılması ile ilgili deneylerle, öğrencilerin teorik derslerde öğrendiklerinin bir kısmı için uygulama olanağı verilmesidir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersin sonunda öğrenciler aşağıda belirtilen konular hakkında bilgi sahibi olacaklardır: Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, 1. Besinlerin yapısında bulunan makro ve mikro besin öğelerinin ve diğer bileşenlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenir. 2. Besinin kalitesini etkileyen fiziksel ve kimyasal reaksiyonları anlar. 3. Besinle ilgili temel analizlerin ilkesini kavrar. |
Bu ders, besin öğelerine ilişkin temel bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlar. Bu ders su, karbonhidratlar, proteinler, lipidler, enzimler, vitaminler, mineraller, alkoller, alkoloidler, aroma ve renk maddeleri ilgili konuları kapsar. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Giriş, Karbonhidratlar | Yok |
2) | Karbonhidratlar | Yok |
3) | Lipidler | Yok |
4) | Lipidler | Yok |
5) | Proteinler | Yok |
6) | Su | Yok |
7) | Enzimler | Yok |
8) | Arasınav | Yok |
9) | Vitaminler, Mineraller | Yok |
10) | Vitaminler, Mineraller | Yok |
11) | Pigmentler, Aroma maddeleri vb. | Yok |
12) | Pigmentler, Aroma maddeleri vb. | Yok |
13) | Proje Sunumu | Yok |
14) | Proje Sunumu Genel Değerlendirme | Yok |
Ders Notları / Kitaplar: | Haftalık olarak dersin öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır. |
Diğer Kaynaklar: | 1- Demirci, M. 2014. Gıda Kimyası. 7. Baskı. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 40. İstanbul. 2- Bilişli, A. 2009. Gıda Kimyası. Sidaş Medya Limited Şti., İzmir. 3- Tayar, M., Çıbık, R. 2013. Gıda Kimyası. Dora Basım Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Bursa. 4- Keskin, H. 1982. Besin Kimyası I ve II, Fatih Yayınevi. 5- Belitz, HD., Grosch, W. 1999. Food Chemistry. Springer, Germany. 6- Fennema OR. 1996. Food Chemistry. Third Ed. Marcel Dekker, Inc. New York. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Laboratuar | 8 | % 10 |
Projeler | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 30 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 70 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar | 8 | 2 | 16 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | 28 |
Proje | 1 | 15 | 15 |
Ara Sınavlar | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü | 167 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 3 |
2) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 5 |
3) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 3 |
4) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 2 |
5) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 2 |
6) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 2 |
7) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 1 |
8) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 2 |
9) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 1 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 2 |
11) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 1 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 1 |