BES2001 Beslenme Biyokimyası IBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES2001 Beslenme Biyokimyası I Güz 3 0 3 8

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Turkish
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Dersi Veren(ler): Dr. AYFER AKKÖSE
Opsiyonel Program Bileşenleri: Bulunmamaktadır.
Dersin Amacı: Bu ders birçok bilimsel çalışma alanı için altyapı oluşturmak üzere tasarlanmıştır. Ders konuları canlı sistemlerin organik yapıları ile temek ilkeler ve uygulamaları kapsamaktadır.
Dersin amacı;
Beslenmede yer alan yiyecekleri biokmya açısından incelemek, yiyeceklerin metobolize olması, hücreler tarafından alınıp enerjiye dönüşmesi ve enerjinin kullanımı temel konularını teorik olarak öğrenmek. Bilgiyi eleştirel değerlendirme ve bilimsel düşünme yeteneğini geliştirmektir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu derste başarılı olan öğrenciler,

1)Beslenme biyokimyası alanında temel bilgiye sahip olmak
2)Biyokimyada beslenme ile ilgili temel konuları teorik olarak öğrenecek
3)Bilimsel literatürü araştırıp, anlayıp, değerlendirebilecek
4)Besinlerin sindirimi sırasında gerçekleşen metabolik olayları bir bütün olarak algılayabilecek ve yorumlayabilecektir
5)Polimerik biyomoleküllerin beş sınıfını ve bunların monomerik yapısal ünitelerini belirleyebilecek
6)Enzimatik bir reaksiyonda enzimlerin biyokimyasal katalizör olarak özgünlüklerini açıklayabilecek
7) Makrobesin ve mikrobesin öğelerinin metabolizma ve fonksiyonlarını inceleyecek bilgi sahibi olacak
8) Enzimlerin ve hormonların işlevleri ile metabolizması hakkında genel bilgileri kullanabilme becerisini geliştirecek.

Dersin İçeriği

Karbonhidratlar, Yağlar,Proteinler ve Aminoasitler, Enzimler ve Hormonlar, Protein Sentezi

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Karbonhidratlar; Monosakkaritler, Kiral Karbon Atomları, Enantiomerler, Monosakkaritlerde halkalı yapı, Çevirme Açısı, Galaktozun halkalı yapıları, Fruktozun halkalı yapıları Konu Tekrarı
2) Monosakkaritlerin tepkimeleri, sindirim ve emilim mekanizmaları. Disakkaritler, Glikozitler, Maltoz, Laktoz, Sukroz, Fermantasyon. Konu Tekrarı
3) Polisakkaritler, Amiloz, Amilopektin, Glikojen, Selüloz, Yağlar, Yağ asitleri, Yağ asitlerinin fiziksel özelikleri, Vakslar, katı ve sıvı yağlar, Sıvı yağlar ve katı yağların erime noktası Konu Tekrarı
4) Aminoasitlerin yapısı, Apolar yan zincirlere sahip aminoasitler, Yüksüz polar yan zincirlere sahip aminoasitler, Yüklü polar yan zincirlere sahip aminoasitler, Peptit bağları, Sınıflandırma ve özellikler. Konu tekrarı
5) Asit - baz özellikleri, Terminoloji, Aminoasitlerde optik aktivite; İşlevsel sınıflandırma, Fischer Konvensiyonu, Cahn-Ingold-Prelog Sistemi, Şirallik, Standart olmayan aminoasitler. Konu tekrarı
6) Nükleotidler ve nükleik asitler, DNA ve RNA ‘nın kimyasal yapısı Konu Tekrarı
7) Genetik bilgi taşıyıcısı olarak DNA, Transformasyon İlkesi, Bazı bakteriyofajların kalıtsal molekülü, DNA’nın çift sarmal yapısı, B-DNA’nın Watson-Crick yapısı Konu Tekrarı
8) DNA’nın yarı korunarak kopyalanması , Denatürasyon ve renatürasyon, DNA’nın büyüklüğü, Gen ifadesi ve kopyalama. Konu Tekrarı
9) RNA Sentezi: Transkripsiyon, Protein sentezi: Translasyon, DNA Replikasyonu, Molekuler klonlama. Konu Tekrarı
10) Polipeptitlerin kimyasal sentezi, Proteinlerin kovalent yapısı: Birincil yapı, Proteinlerin üç boyutlu yapısı, İkincil yapı. Konu Tekrarı
11) İpliksi proteinler, Küre biçiminde proteinler: Üçüncül yapı, Dördüncül yapı, Enzimler, Substratların spesifikliği, Koenzimler, enzimatik aktivitenin düzenlenmesi, reaksiyon tipine göre enzimlerin sınıflandırılması. Konu Tekrarı
12) Bioenerji Bilimi, Metabolizma ve ATP Enerjisi, Besinlerin Sindirimi. Araştırma projesi teslimi Konu Tekrarı
13) Metabolik yollarda önemli koenzimler: Redoks reaksiyonları, Glikoliz: Glikozun yükseltgenmesi, Glikozizdeki reaksiyonlar. Konu Tekrarı
14) Sitrik asit döngüsü (TCA döngüsü), Elektron iletim zinciri, Kemiozmotik model: Oksidatif fosforilasyon. Karbohidrat mekanizmasının diğer yolları: Gliksolat döngüsü. Konu tekrarı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1)Aksoy, M., Beslenme Biyokimyası , Hatiboğlu Yayın Evi Ankara 2000
Diğer Kaynaklar: 1) Biochemistry, D. Voet, J. G. Voet, 3rd Ed., John Wiley & Sons, USA., 2004.
2) Biochemistry: the Molecular Basis of Life, T. McKee and J. R. McKee. 3rd Ed. WCB/McGraw-Hill Press, Boston, MA 2003.
3) Principles of Biochemistry, D. L. Nelson & M. M. Cox, , 4th Ed., Worth Publishers, USA., 2005
4) Biochemistry, G. L. Zubay, 4th Ed., Mc Graw Hill, USA., 1998.
5) Kolay Biyokimya Sağlık Bilimleri için Temel Rehber
Paul Engel.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 10 % 10
Ödev 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 4 56
Ödevler 1 25 25
Küçük Sınavlar 10 1 10
Ara Sınavlar 1 30 30
Final 1 37 37
Toplam İş Yükü 200

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 3
2) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 5
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 5
4) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 4
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 2
6) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 1
7) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 1
8) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 2
9) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 1
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 2
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 1
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 1