FTR1011 Temel AnatomiBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
FTR1011 Temel Anatomi Güz 2 0 2 5

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Turkish
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Hibrit
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. HASAN KEREM ALPTEKİN
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi İLKNUR SARAL
Dr. Öğr. Üyesi ALİ VEYSEL ÖZDEN
Opsiyonel Program Bileşenleri: Yok
Dersin Amacı: Dersin amacı; öğrencinin temel anatomik kavramları, anatomik vücut düzlemleri, kas-iskelet sistemi anatomisi, solunum sistemi anatomisi, kalp ve dolaşım sistemi anatomisi, kan ve lenf sistemi, sindirim sistemi anatomisi, üriner sistem anatomisi, üreme sistemi anatomisi, endokrin sistem, sinir sistemi ve duyu organları anatomisi ile ilgili bilgi kazanması ve anatomi bilgilerini mesleki uygulamalarında kullanabilmesini sağlamak.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1.Temel anatomik terimleri ve anatomik düzlemleri tanımlar.
2.İskelet sistemi, eklemler ve kasların anatomisi ile ilgili anatomik yapıların isimlerini sıralar.
3.Mesleki uygulamalarında dolaşım sistemi ve solunum sistemi anatomisi, gastrointestinal sistem ve üriner sistem anatomisi ile ilgili kavramları ve terimleri kullanır.
4.Mesleki uygulamalarında endokrin sistem, üreme sistemi, sinir sistemi ve duyu organları anatomisi ile ilgili kavramları ve terimleri kullanır.

Dersin İçeriği

Ders; anatomik yönler ve anatomik düzlemler, kas-iskelet sistemi, eklemler, dolaşım sistemi anatomisi, kalp, venler ve arterler, solunum sistemi anatomisi, sindirim sistemi anatomisi, üriner sistem anatomisi, endokrin sistemi anatomisi, üreme sistemi anatomisi, sinir sistemi anatomisi ve duyu organları anatomisi ile ilgili temel bilgiler içerir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) İnsan Anatomisine Giriş Anatomi ve Anatomik Düzlemler
2) Kas-iskelet sistemi Kemikler- Cranium ve Columna Vertebralis
3) Kas-iskelet sistemi Kemikler- Üst ve Alt Ekstremite Kemikleri Anatomisi
4) Kas-iskelet Sistemi - Kaslar
5) Eklemler-Kafa ve Omurga Eklemleri ve Ekstremite Eklemleri
6) Dolaşım Sistemi Anatomisi-Kalp
7) Dolaşım Sistemi Anatomisi- Damarlar
8) Ara Sınav
9) Solunum Sistemi Anatomisi
10) Sindirim Sistemi Anatomisi
11) Üriner Sistem Anatomisi
12) Endokrin Sistemi Anatomisi
13) Üreme Sistemi Anatomisi
14) Sinir Sistemi Anatomisi-Özel Duyular Anatomisi

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1.Yıldırım M. Topografik Anatomi. Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul 2004.
Diğer Kaynaklar: 1.Yıldırım M. Anatomide Başarı İnsan Anatomisi Çalışma Kitabı. Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul 2001.
2.Yıldırım M. İnsan Anatomisi Cilt 1. Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul 2005.
3.Yıldırım M. İnsan Anatomisi Cilt 2. Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul 2005.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Ara Sınavlar 1 47 47
Final 1 50 50
Toplam İş Yükü 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 1
2) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 2
3) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 1
4) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 2
5) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 2
6) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 1
7) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 1
8) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 2
9) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 1
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 2
11) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 1
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 1