BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
ENM3004 | İnsan Sermayesi ve Liderlik | Bahar | 3 | 0 | 3 | 7 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | Non-Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi CİHANGİR GÜMÜŞTAŞ |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | Yok |
Dersin Amacı: | Bu ders öğrencilerin insan kaynağının yönetimi, insanın şirkete yaptığı katkıların şirket performansına etkisi ve liderlik konuları hakkında öğrencilere temel bilgilerin verilmesi amacıyla geliştirilmiştir. Derste teorik bilgilerin yanında konuyla bağlantılı ve gerçek örneklere dayanan vaka analizleri ve çalışmaları yapılacaktır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler -Etkin insan kaynakları yönetiminin örgüt stratejileri ve performansına olan etkisini açıklar. -İnsan Kaynakları planlaması ve eleman seçme ve yerleştirme fonksiyonlarını kavrar. -Yaşam boyu öğrenmenin becerisinin önemi ve örgütlerde öğrenme ve gelişme faaliyetlerinin önemi hakkında farkındalık kazanır. -Performans değerlendirme yöntemlerini ve performans değerlendirmenin önemini açıklar, bireysel ve takım performansının önemini kavrar. -Ücret yönetimi ve ödüllendirmeyi etkileyen faktörleri ve farklı ücret yönetim sistemlerini açıklar. -Kariyer yönetiminin çalışanlar ve örgüt için önemini kavrar, girişimcilik, değişim, yenilikçilik gibi kavramların kariyeri üzerindeki etkisini açıklar. -Liderlik kavramı, yönetim, etik ve güç arasındaki farkları ve birbirleri arasındaki ilişkiyi bilir. -Farklı liderlik yaklaşımlarını bilir ve birbirleriyle karşılaştırır. |
Ders süresince, ilk olarak dünyada insan sermayesi ve liderlik ile ilgili yapılan güncel küresel araştırmalar paylaşılacak ve tartışılacaktır. Daha sonra insan sermayesi yönetimi/insan kaynakları yönetimi süreci ve bu sürecin örgütün stratejik hedeflerine etkisine değinilecektir. Daha sonra sırasıyla insan sermayesi yönetimi/insan kaynakları yönetimi fonksiyonları (planlama, seçme ve yerleştirme, performans ve ücret yönetimi, kariyer yönetimi) konuları tartışılacak ve bu fonksiyonları uluslararası şirketlerdeki uygulamaları açıklanacaktır. Ders kapsamında liderlik kavramı ve güç ile etkisi paylaşılacak ve geçmişten günümüze öne çıkan liderlik yaklaşımları tartışılacaktır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | İnsan Sermayesine Giriş ve Trendler | Yok |
2) | İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş | Ders kitapları ve ders sunumları |
3) | İnsan Kaynakları Planlaması | Ders kitapları ve ders sunumları |
4) | Seçme ve Yerleştirme Yönetimi | Ders kitapları ve sunumlar |
5) | Eğitim ve Geliştirme Yönetimi | Ders kitapları ve ders sunumları |
6) | Performans Yönetimi | Ders kitapları ve ders sunumları |
7) | Ücret Yönetimi | Ders kitapları ve ders sunumları |
8) | Ücret Yönetimi | Ders kitapları ve sunumlar |
9) | Kariyer ve Yetenek Yönetimi | Ders kitapları ve ders sunumları |
10) | Kariyer ve Yetenek Yönetimi | Ders kitapları ve ders sunumları |
11) | Liderlikte Temel Kavramlar | Ders kitapları ve ders sunumları |
12) | Temel Liderlik Yaklaşımları 1 | Ders kitapları ve ders sunumları |
13) | Temel Liderlik Yaklaşımları 2 | Ders kitapları ve ders sunumları |
14) | Liderlik Teorileri ve Genel Özet | Ders kitapları ve ders sunumları |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Gary Dessler, Human Resource Management, Prentice Hall, 13th edition, 2013. 2. Peter G. Northouse, Leadership: Theory and Practice, 6th edition, 2013 |
Diğer Kaynaklar: | Yok - N/A |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Projeler | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 30 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 70 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 70 |
Proje | 11 | 33 |
Ara Sınavlar | 6 | 18 |
Rapor Teslimi | 1 | 2 |
Final | 1 | 3 |
Toplam İş Yükü | 168 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 2 |
2) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 2 |
3) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 2 |
4) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 2 |
5) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 2 |
6) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 2 |
7) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 2 |
8) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 2 |
9) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 2 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 2 |
11) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 2 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 2 |