TIP | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
ENM5211 | Teknoloji Yönetimi | Bahar | 3 | 0 | 3 | 12 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | Non-Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi ALPER CAMCI |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | Yok |
Dersin Amacı: | Bu ders öğrencilerin teknolojik yeniliklerin (inovasyonların) önemini ve doğasını anlamalarını, teknolojik yeniliklerin firmanın genel stratejileri ile entegre edilmesi, teknolojik yeniliklerin yönetimi konusunda bilgi edinmelerini sağlamak ve bu konudaki farkındalıklarını artırmak üzere tasarlanmıştır. Bu derste amaç sadece teknolojik yenilik yönetimine ilişkin teorilerin tartışılması değil aynı zamanda teknolojik yenilik yönetimine ilişkin pratik ve uygulamaları da tartışmaktır. Bu amaçla teoriye ilişkin tartışmalar vaka çalışmaları ve analizleri ile desteklenecektir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersin sonunda öğrencilerin aşağıdaki yetenekleri kazanması beklenmektedir: * teknolojik yeniliklerin kapsamı, karmaşık doğası ve teknoloji yönetimine ilişkin kavramlar hakkında farkındalık geliştirmeleri * teknolojik yenilk yönetimine ilişkin kavramları (örneğin, yenilik çeşitleri, açık yenilik, ürün-teknoloji yaşam döngüsü, baskın tasarım, patika bağımlılığı gibi) açıklayabilmeleri *teknolojik yenilik yaratımı sürecinin anlaşılması * teknolojik yenilik strateji geliştirme ve uygulama konularına ilişkin fikir sahibi olmaları * farklı sektörlerde teknolojinin kullanımına ilişkin stratejik iş aklı geliştirme yeteneği edinmesi * teknoloji yönetiminde kullanılan bazı araç ve yöntemlerin kullanımına ilişkin bilgi edinmeleri beklenmektedir. |
Teknolojik yeniliklerin yönetimine giriş Teknolojik yeniliklerin kaynakları Teknolojik yeniliklerin çeşitleri Teknoloji yaşam döngüsü ve baskın tasarım teknolojik yeniliklerin zamanlaması Teknoloji yenilik stratejisinin genel iş stratejisi ile entegre edilmesi Firma içi teknolojik yenilik yetenekleri ve stratejiler Ar-Ge yönetimi Açık yenilik sistemi, firma ağları Yenilik projelerinin seçimi Teknolojik yeniliklerin korunması Yeni ürün geliştirme süreçlerinin yönetimi Teknolojik yenilikler yoluyla karlılığı artırma, teknoljik yeniliklerin ticarileştirilmesi, teknoloji transferi Teknoloji yönetimi aksiyonları ve araçları |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Temel kavramların üzerinde durulması Teknolojik yeniliklerin yönetimine giriş | Yok |
2) | Teknolojik yeniliklerin kaynakları Yenilik türleri ve çeşitleri | Ders kitabında Bölüm 2-3'ün okunması |
3) | Teknolojik standartların ortaya çıkması, bu konuda yapılan mücadeleler ve baskın baskın tasarım. | Ders kitabından Bölüm 4'ün okunması Makale: Hill, C. W. L. (1997). Establishing a standard: Competitive strategy and technological standards in winner-all-take industries. The Academy of Management Executive 11 (2), 7-25 |
4) | Teknolojik yeniliklerin pazara çıkma zamanlaması | Ders kitabında Bölüm 5'in okunması |
5) | Organizasyonun stratejik yönünün tanımlanması Teknoloji-yenilik stratejilerinin firmanın genel stratejisi ile entegre edilmesi | Ders kitabında Bölüm 6'nın okunması |
6) | Firma içi stratejisi ve firma içi yenilik kapasitesi Ar-Ge yönetimi | Makaleler: Prahalad, CK and Hamel, G. (1990). The core competences of the corporation. Harvard Business Review, May-June, pp. 79-91. Brown, B., Anthony, S. (2011) How P&G tripled its innovation success rate. Harvard Business Review, June, 65-72 |
7) | Firma dışı teknoloji-yenilik stratejisi: açık yenilik Ağlar ve topluluklar, kullanıcılar | Ders Kitabında Bölüm 8'in okunması Makale: Chesbrough, H.W. (2003). The era of open innovation. MIT Sloan Management Review, 44 (3), pp. 35-41. |
8) | Ara sınav | Ara sınava hazırlık |
9) | Yenilik projelerinin seçimi Yeniliklerin korunması | Ders kitabında Bölüm 7 ve 9'un okunması |
10) | Teknolojik yenilikler için yaratıcılık yönetimi | Ders kitabından Bölüm 10'un okunması Makaleler: Florida, R. and Goodnight, J. (2005). Managing for creativity. Harvard Business Review, July-August, pp. 125-131 Amabile, T.B. (1998). How to kill creativity. Harvard Business Review, Sept-Oct., pp. 78-87 |
11) | Yeni ürün geliştirme süreçlerinin yönetimi | Ders kitabından Bölüm 11'in okunması |
12) | Teknolojik yeniliklerden değer yaratma Ticarileştirme ve teknoloji transferi | Makaleler: Pisano, G.P. and Teece, D. (2007). How to capture value from innovation: Shaping intellectual property and industry architecture. California Management Review, 50 (1), pp. 278-296 Chesbrough, H. and Rosenbloom R.S. (1998). The role of business model in capturing value from innovation: Evidence from Xerox Corporation's technology spin-off companies. Industrial and Corporate Change, 11 (3), pp. 529-555. |
13) | Teknoloji yönetimi aksiyon, araç ve yöntemleri | Makaleler: Cetindamar, D., Phaal, R. and Prober, D. (2009). Understanding technology management as a dynamic capability: A framework for technology management activities. Technovation 29, pp. 237-246 Phaal, R., Farrukh, C.J.P, Probert, D.R. (2006). Technology management tools: concept, development and application. Technovation 26, 336-344. |
14) | Dönem sonu proje sunumları | Proje sunumlarına hazırlık |
Ders Notları / Kitaplar: | Schilling, Melissa A., Strategic Management of Technological Innovation, McGraw-Hill Irwin, 2010 |
Diğer Kaynaklar: | 1. Hill, C. W. L. (1997). Establishing a standard: Competitive strategy and technological standards in winner-all-take industries. The Academy of Management Executive 11 (2), 7-25 2. Prahalad, CK and Hamel, G. (1990). The core competences of the corporation. Harvard Business Review, May-June, pp. 79-91. 3. Chesbrough, H.W. (2003). The era of open innovation. MIT Sloan Management Review, 44 (3), pp. 35-41. 4. Florida, R. and Goodnight, J. (2005). Managing for creativity. Harvard Business Review, July-August, pp. 125-131 5. Amabile, T.B. (1998). How to kill creativity. Harvard Business Review, Sept-Oct., pp. 78-87 6. Pisano, G.P. and Teece, D. (2007). How to capture value from innovation: Shaping intellectual property and industry architecture. California Management Review, 50 (1), pp. 278-296 7. Chesbrough, H. and Rosenbloom R.S. (1998). The role of business model in capturing value from innovation: Evidence from Xerox Corporation's technology spin-off companies. Industrial and Corporate Change, 11 (3), pp. 529-555. 8. Cetindamar, D., Phaal, R. and Prober, D. (2009). Understanding technology management as a dynamic capability: A framework for technology management activities. Technovation 29, pp. 237-246 9. Phaal, R., Farrukh, C.J.P, Probert, D.R. (2006). Technology management tools: concept, development and application. Technovation 26, 336-344. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Sunum | 2 | % 10 |
Projeler | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 25 |
Final | 1 | % 45 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 35 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 65 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | 42 |
Sunum / Seminer | 2 | 6 | 12 |
Proje | 1 | 60 | 60 |
Ara Sınavlar | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 196 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır. | |
2) | Hasta yönetiminde, dil, din, ırk ve cins ayrımı gözetmeden bireyin sosyodemografik ve sosyokültürel geçmişini de dikkate alan biyopsikososyal bir yaklaşım gösterir. | |
3) | Sağlık hizmeti sunumunda, bireylerin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler. | |
4) | Sağlığı etkileyen bireysel, toplumsal, sosyal ve çevresel faktörleri dikkate alarak; sağlıklılık durumunun sürdürülmesi ve geliştirilmesi yönünde gerekli çalışmaları yapar. | |
5) | Hedef kitlenin özelliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini tanıyarak, sağlıklı/hasta bireylere ve yakınlarına ve diğer sağlık çalışanlarına sağlık eğitimi verir. | |
6) | Sağlık hizmet sunumunda, koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde güvenli, akılcı ve etkin yaklaşım gösterir. | |
7) | Tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, girişimsel ve/veya girişimsel olmayan uygulamaları hasta için güvenli ve etkin bir biçimde gerçekleştirir. | |
8) | Hasta ve çalışan sağlığını ve güvenliğini göz önünde bulundurarak sağlık hizmeti sunar. | |
9) | Sağlık hizmet sunumunda, sağlığa etki eden gerek bölgesel ve küresel ölçekteki fiziksel ve sosyoekonomik çevreye ilişkin değişiklikleri, gerekse de kendisine başvuran kişilerin bireysel özellik ve davranışlarındaki değişimleri göz önünde bulundurur. | |
10) | Mesleğini yürütürken iyi hekimlik uygulamalarını dikkate alır. | |
11) | Mesleğinin gerektirdiği etik ilkeler ile hak ve yasal sorumluluklar çerçevesinde görev ve yükümlülükleri yerine getirir. | |
12) | Hastanın bütünlüğünü dikkate alarak, yüksek nitelikli sağlık bakımı sunma konusunda kararlı davranışlar gösterir. | |
13) | Mesleki uygulamalarındaki performansını, duygularını ve bilişsel özelliklerini de göz önünde bulundurarak değerlendirir. | |
14) | Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için, sosyal güvenirlik ve sosyal yükümlülük kavramlarını göz önünde bulundurarak, sağlık hizmet sunumunu geliştirmeyi savunur. | |
15) | Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için birey ve toplum sağlığı ile ilgili hizmet sunumu, eğitim ve danışmanlık süreçlerini tüm bileşenler ile işbirliği içinde planlayabilir ve yürütebilir. | |
16) | Sağlık politikalarının ve uygulamalarının birey ve toplum sağlık göstergelerine etkisini değerlendirir ve sağlık hizmetleri kalitesinin artırılmasını savunur. | |
17) | Hekim kendi fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden sağlığını korumaya geliştirilmesine önem verir, bunun için gerekenleri yapar. | |
18) | Hizmet sunumu sırasında sağlık ekibi içinde örnek davranışlar gösterir, liderlik yapar. | |
19) | Yöneticisi olduğu sağlık kuruluşunda, sağlık hizmetlerini planlama, uygulama, değerlendirme süreçlerinde kaynakları maliyet-etkin, toplum yararına ve mevzuata uygun kullanır. | |
20) | Birlikte hizmet sunduğu sağlık ekibi içinde, olumlu iletişim kurar ve gerektiğinde farklı ekip rollerini üstlenir. | |
21) | Sağlık ekibi içindeki sağlık çalışanlarının görev ve yükümlülüklerinin farkındadır ve buna uygun davranışlar gösterir. | |
22) | Mesleki uygulamalarında meslektaşları ve diğer meslek grupları ile uyumlu ve etkin çalışır. | |
23) | Hasta,hasta yakınları,sağlık çalışanları diğer meslek grupları, kurum ve kuruluşlarla etkili iletişim kurar. | |
24) | Özel yaklaşım gerektiren ve farklı sosyo kültürel özelliklere sahip birey ve gruplar ile etkili iletişim kurar. | |
25) | Tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, hastayı karar verme mekanizmalarına ortak eden, hasta merkezli bir yaklaşım gösterir. | |
26) | Hizmet sunduğu nüfusa yönelik, gerekli durumlarda bilimsel araştırma planlar, uygular ve elde ettiği sonuçları ve/veya başka araştırmaların sonuçlarını toplumun yararına kullanır. | |
27) | Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır ve eleştirel değerlendirir. | |
28) | Klinik karar verme sürecinde, kanıta dayalı tıp ilkelerini uygular. | |
29) | Sağlık hizmeti, araştırması ve eğitimine yönelik çalışmalarının etkinliğini artırmak için bilişim teknolojilerini kullanır. | |
30) | Bireysel çalışma süreçleri ve kariyer gelişimini etkili olarak yönetir. | |
31) | Yeni bilgileri edinme, değerlendirme, mevcut bilgileri ile entegre etme, mesleki durumlara uygulama ve meslek yaşamı boyunca değişen koşullara uyum sağlama becerilerini gösterir. | |
32) | Sunduğu sağlık hizmetinin niteliğini geliştirmek için doğru öğrenme kaynaklarını seçer, kendi öğrenme sürecini düzenler |