PAZARLAMA (TÜRKÇE) | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
GEP1504 | Yemek Tarihi | Güz Bahar |
3 | 0 | 3 | 4 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | Turkish |
Dersin Türü: | GE-Elective |
Dersin Seviyesi: | ÖNLİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. ÖZLEM KUMRULAR |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | yok |
Dersin Amacı: | Bu ders Antik Yunan’dan günümüze yemek tarihindeki temel fazları incelemek amacıyla tasarlanmıştır. Ders Çin’den Latin Amerika’ya dek kaydadeğer genişlikte bir coğrayfa kapsar. Konularında uzman konuklar, saha gezisi ve filmlerle zenginleştirilmiştir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Sömestr sonunda öğrenci, 1-çağlar boyunca yemeğin gelişimi ve sofra adablarının değişimi hakkında genel bir fikre sahip olur, 2-Yeni ve Eski Dünya’daki gastromik değişimlerin genel yolunu izleyebilir. 3-farklı etnik grupların yemek, yeme adetleri, ritüeller, ziyafetler, kutlamalarının farklarını ve farklılıklarını keşfeder. 4-Sosyal tarihin bir parçası olarak yemeğin önemi üzerine tartışma yapmış olur, 5-Kültürlerarası gastromik meseleleri yeniden yapılandırıp biçimlendirmiş olur, 6- Mutfak sanatlarını ve yemeğin yolculuğunu etimoloji üzerinden incelemiş olur. |
Esas incelenecek dönem Ortaçağ ve Yeniçağ, özellikle de Avrupa’nın yemek tarihinde bir dönüm noktası olan 16. yy esas inceleme dönemimiz olacak. Meyvelerin, sebzelerin ve Eski Dünya ve Yeni Dünya arasında hazırlanan yemeklerin gizemli ve harika yolculukları devrin edebiyatından örneklerle incelenecek. Yeniçağ’da yemeği yaptığı büyüleyici yolculuğun arkaplanını keşfetmekte esas rehberimiz dilbiliminin olağanüstü bir dalı olan etimoloji olacak. Nuova Cucina’nın önde gelen örneklerini analiz ederek Avrupa’nın yemek alışkanlıklarının nasıl değiştiği ve Avrupa mutfağında yeni bir profilin yaratıldığı çalışılacak. Osmanlı saray mutfağı ve diğer saray mutfakları da orijinal metinlerden araştırılacak. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Şarap: Erdem ve erdemsizlik;Roma ve Antik Yunan’da yemek | Historias curiosas del mundo, Has Bağçede ayş u tarab;History of Food, Mutfak sanatı. |
2) | Antik zamanlarda Asya ve Mısır’da yemek | History of Food, Mutfak sanatı. |
3) | Ortaçağ: Oruç ve şölen | Alimentazione e cultura nel Medioevo, proceedings of various symposiums. |
4) | Akdeniz’e karşı Kuzey Avrupa: Esas değişiklikler | Alimentazione e cultura nel Medioevo, La fame e l’abbondanza |
5) | Meyvelerin ve sebzelerin yolculuğu: Etimolojik yol. | çeşitli makaleler |
6) | Amerika’nın keşfi ve Avrupa masalarında yeni misafiler | çeşitli makeleler |
7) | Yeniçağ’ın ziyafet ve şölenleri | Film: Vatel El Rey se divierte |
9) | Osmanlı’da yemek | Osmanlı Saray Mutfağı, IV. Mehmet’in Edirne Şenliği |
10) | Majestik Osmanlı şölenlerinin bir parçası olarak yemek | Türk edebiyatında manzum surnameler: Osmanlı saray düğünleri ve şenlikleri, |
11) | Kahve: Sosyal tarih | |
12) | Savaş, açlık, bulaşıcı hastalıklar ve yemek | Powerty in Europe |
13) | Fakirlerin masaları: köylüler, forsalar, korsanlar, vs. | çeşitli makaleler |
14) | Yakınçağ’da Gastronomik değişiklikler ve sosyal sonuçları | Film: tampopo |
15) | Final Sınavı | |
16) | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Boudan, Christian: Mutfak Savaşı, İstanbul, 2006. Rebora, G,ovanni: Çatal Kültürü, İstanbul, 2003. |
Diğer Kaynaklar: | Arslan, Mehmet: Türk edebiyatında manzum surnameler: Osmanlı saray düğünleri ve şenlikleri, 1999, Ankara. Bilgin, Arif: Osmanlı Saray Mutfağı, İstanbul, 2005. Bober, Phyllis Pray: Antik ve Ortaçağda yemek kültürü: sanat, kültür ve yemek, 2003, İstanbul. Dalby, Andrew: Bizansın Damak tadı, İstanbul, 2004. Díaz, Lorenzo: La cocina del Quijote, Madrid, 2002. Díaz, Lorenzo:La cocina del barroco, Madrid, 2003. Hattox, Faroqui, Suraiya & Neumann, Christoph K. (eds) Soframız Nur Hanemiz Mamur, ed., 2006, İstanbul Ralph S.: Kahve ve Kahvehaneler, İstanbul, 1985. Iovino, Roberto & Mattionn, Ileana: Sinfonía gastronómica (Música, eros y cocina), Madrid, 2009, Koz, M. Sabri (ed) Yemek Kitabı, I. İstanbul, 2008 Montanari, Massimo: Alimentazione e cultura nel Medioevo, 1988, Roma-Bari. Montanari, Massimo: La fame e l’abbondanza, 1993, Roma-Bari. Montanari, Massimo: Il formaggio con le pere, 2008, Roma-Bari. Nola, Ruperto de: Libro de Guisados, Valencia, 1985. Nutku, Özdemir: IV. Mehmet’in Edirne Şenliği (1675), Ankara, 1987. Piñuela, José Deleito y: El Rey se divierte, Madrid, 1988. Routh, Shelagh y Jonathan: Notas de Cocina de Leonardo da Vinci: la afición desconocida de un genio,1999, Madrid. Yaşar, Ahmet: Osmanlı Kahvehaneleri, İstanbul, 2009. Yerasimos, Stefanos: Sultan Sofraları, 15. ve 16. Yüzyılda Osmanlı Saray Mutfağı, İstanbul, 2002 Zaouali, Lilia: L’Islam a tavola: Dal Medioevo a oggi, Roma, 2004. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 14 | % 3 |
Arazi Çalışması | 1 | % 3 |
Derse Özgü Staj | 4 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 15 |
Final | 1 | % 10 |
Toplam | % 41 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 31 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 10 | |
Toplam | % 41 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Arazi Çalışması | 1 | 3 | 3 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 4 | 10 | 40 |
Ara Sınavlar | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 110 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Pazarlama alanındaki teorik bilgileri çalışma hayatında kullanır. | |
2) | İşletmenin hukuki sorumluluklarını yerine getirebilecek, ilgili mevzuatı takip edip uygulayabilecek bilgi ve donanıma sahip olur. | |
3) | Alanının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır, teknolojik değişiklikleri takip ederek yeni teknolojileri işletme sistemlerine uyarlar. | |
4) | Pazarlamada karşılaşılan sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri getirir. | |
5) | Değişen pazarlara yönelik geliştirilen yeni pazarlama yaklaşımlarını benimser ve uygulamaya geçirir. | |
6) | Mesleği ile ilgili ulusal ve uluslar arası çerçevede güncel ve ekonomik gelişmeleri takip eder ve uygular. | |
7) | Piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanlarda aranan mesleki etik değerlere sahip olur, yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanır; alanıyla ilgili uluslararası yazışmaları yapabilecek mesleki yabancı dil bilgisine sahiptir. | |
8) | Pazarlama yönetiminde, reklam hazırlamada, uluslararası pazar analizlerinde teknoloji ve yöntemler aracılığıyla mevcut durumu yorumlar. |