DEU2011 Deniz MeteorolojisiBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME (TÜRKÇE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME (TÜRKÇE)
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
DEU2011 Deniz Meteorolojisi Güz 1 2 2 2

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Turkish
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: ÖNLİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi MEHMET SITKI SAYGILI
Opsiyonel Program Bileşenleri: Opsiyonel program bileşenleri bulunmamakadır.
Dersin Amacı: Bu ders atmosfer ve okyanuslardaki sirkülasyonlar hakkında bilgilendirmeyi, sinoptik sistemlerle ilişkili hava durumlarının, meteorolojik olayların anlaşılmasını ve tanımlanmasını, gemilerde kullanılan meteorolojik gözlem metodlarının, meteorolojik kodların ve gemilere verilen meteorolojik hizmetlerin açıklanmasını amaçlar. Bu ders temel olarak gemilerde Güverte Subayları, gemilerle birlikte çalışacak Deniz Liman İşletmecileri ve bu konuya ilgi duyanlar için dizayn edilmiştir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersden başarılı olan öğrenciler:
1.Atmosferdeki genel sirkülasyonu, bu sirkülasyon ile ilişkili olarak okyanuslar üzerindeki ana iklim bölgelerini tanımlayabilmekte,
2.Meteorolojik olayları açıklayabilmekte,
3.Bir sinoptik hava durumu haritası üzerindeki ana bilgileri tanıyabilmeli, analiz ve sentez edebilmekte,
4.Hava tahmini yapabilir.

Dersin İçeriği

DÜNYA-GÜNEŞ HAREKET GEOMETRİSİ, SICAKLIK VE ISI, HAVA KİTLELERİ, BASINÇ SİSTEMLERİ, RÜZGAR, BULUTLAR, SİS, YAĞIŞ, AKINTI, DALGA, METEOROLOJİK ALETLER VE KULLANIMI, HAVA TAHMİNİ



Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) METEOROLOJİ - atmosfer, yapısı, meteorolojinin önemli dalları, deniz meteorlojisi, ısı ve sıcaklık kavramları, iklim kuşakları Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
2) SICAKLIK VE ISI, SICAKLIĞIN YÜKSEKLİKLE DEĞİŞİMİ Sıcaklığın yükseklikle değişimi, lapse rate kavramları, inversiyon, kararlı ve kararsız hava ayrımları, atmosferde nem, yağış, yağış ve su çevrimi Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
3) HAVA KİTLELERİ Hava kitleleri, sınıflandırılmaları, Hava kitlelerinin sıcaklık ve nem bakımından özellikleri, Hava kitlelerinin özelliklerinin değişimine sebep olan faktörler Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
4) BASINÇ SİSTEMLERİ İklim kuşakları ve yerel ısınma/soğumaya bağlı oluşan Basınç Sistemleri, Alçak ve yüksek basınç Merkezleri, Bu merkezlerde hava akımının özellikleri, Basınç Merkezleri ve ilişkili yapıların sinoptik haritalarda görünüşleri, ridge,trough, col kavramları, Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
5) RÜZGAR Atmosferik basınç ve rüzgar, Rüzgarın doğuşu ve gelişimi, rüzgar yönü ve kuvveti ile izobarlar arası ilişki, Buy-Ballot kanunu, coriolis force, hakim rüzgarlar, kara/deniz meltemleri, dağ/vadi meltemleri, mevsimsel ısınma soğumaya bağlı muson rüzgarları, bölgesel Rüzgarların isimlendirilmesi, Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
6) BULUTLAR Bulutlar, bulut oluşumu, bulut tipleri, bulutların yapıları, bulut tiplerine göre hava durumu Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
7) BULUTLAR Bulutlar, bulut oluşumu, bulut tipleri, bulutların yapıları, bulut tiplerine göre hava durumu Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
8) YAĞIŞ VE SİS Yağış ve sis, yağış oluşum şekilleri ve tipleri, sis oluşum şekilleri ve tipleri Cephe sistemleri, sıcak, soğuk ve oklüzyon cepheler, cephe şartlarında hava durumları SAĞNAK YAĞIŞ, FIRTINALAR Gökgürültülü sağnaklar, fırtınalar, tropikal fırtınalar, tropikal fırtınalardan kaçınma taktikleri Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
9) AKINTILAR Okyanus akıntıları; iklim, hava durumu, bulut, yağış, sis oluşumuna etkileri Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
10) DALGA Dalga ve ölü dalga, Bofor skalası, dalga oluşumunun rüzgar ve fırtına ile ilişkisi Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
11) BUZ SEYRİ : -Yüzen buzların başlıca tipleri, kaynakları ve hareketleri -Buz yakınında seyir güvenliği -Gemi üst yapısında buz birikmesi koşulları ve tehlikeler Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
12) METEOROLOJİK ALETLER VE ÖLÇÜMLER, RAPORLAMA, Meteorolojik ölçüm aletleri ve kullanımları, Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
13) HAVA TAHMİNİ, METEOROLOJİK DESTEK HİZMETLERİ Denizciler için hava tahmini kaynakları, sinoptik haritalar, haritalarda hava durumunun gösterilmesi, istasyon modeli, Denizde hava tahmini, meteorolojik rotalama W.M.O, meteoroloji destek servisleri, ana hava bültenleri, Transmisyon metotları Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.
14) HAVA TAHMİNİ, METEOROLOJİK ROTALAMA Pratik hava tahmini, Meteorolojik haritalarda rotalama Ders haftasında işlenecek konu ile ilgili ön hazırlık için yapılacak çalışmalar; bir önceki haftadan öğrencilerle paylaşılacaktır.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Ders notları bulunmamaktadır (There aren't any course notes).
Diğer Kaynaklar: Prof.Dr.Süreyya Öney-Deniz Meteorolojisi

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 10 % 5
Ara Sınavlar 1 % 45
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 4 56
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 101

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) 1. Matematik, fen bilimleri ile ilgili denizcilik sektöründe kullanılacak konularda yeterli bilgi birikimi. 2
2) 2. Karmaşık problemleri saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. 2
3) 3. Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. (Gerçekçi kısıtlar ve koşullar tasarımın niteliğine göre, ekonomi, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik sorunlar gibi öğeleri içerirler.) 3
4) 4. Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. 4
5) 5. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. 4
6) 6. Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi 2
7) 7. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi 3
8) 8. Mesleki etik ve sorumluluk bilinci. 4
9) 9. Proje yönetimi ile risk yönetimi gibi iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürebilir kalkınma hakkında farkındalık. 4
10) 10. Denizcilik sektöründeki uygulamaların evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi ve çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. 3
11) 11. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve STCW 78 düzenlemelerini ve kurallarını anlayabilme ve uygulayabilme becerisi. 4
12) 12. Ticaret gemilerinde gemi yönetimi ve elleçleme konularında hizmetler verebilme bilgisi ve becerisi. 3