IST1003 Genel MuhasebeBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar DIŞ TİCARET (TÜRKÇE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
DIŞ TİCARET (TÜRKÇE)
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
IST1003 Genel Muhasebe Güz 1 2 2 6

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: ÖNLİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğ.Gör. CEM KARTAL
Dersi Veren(ler): Öğ.Gör. ALPER ŞİMŞEK
Öğ.Gör. AYBİKE ELİF BOLCAN
Opsiyonel Program Bileşenleri: Tekdüzen Hesap Planının ve planda yer alan hesap sınıflarının, hesap gruplarının ve hesapların işlevini açıklar.
Dersin Amacı: İşletmelerin mali durumunu izlemek, kontrol etmek, yönetmek ve yöneticilerin alacağı kararlara yardımcı olmak için ticari işlemlerinin kaydedilmesi ve raporlanmasına dönük yapılması gereken işlemlerin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Dersin sonunda öğrencinin her hangi bir ticari işlemin muhasebe kaydını yapabilmesi hedeflenmektedir. Sonraki dönemlerde verilecek muhasebe dersleri için alt yapı oluşturulması hedeflenmektedir. Dersin sonunda öğrencilerin, bir işletmede bir dönem boyunca oluşabilecek mali olayları muhasebeleştirerek, işletmenin bilanço tablosunu düzenleyebilecek noktaya gelmesi hedeflenmektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Muhasebeyi tanımlar ve muhasebenin işletmedeki yerini ve işletme yönetimi açısından önemini açıklar.
2) Bir işletmede bir hesap döneminde yapılacak muhasebe işlemlerini ve bu işlemlerin gerçekleştirilmesinde kullanılan araçları açıklar.
3) Muhasebenin temel ilke ve varsayımlarının muhasebe uygulamalarına etkisini açıklar.
4) Tekdüzen Hesap Planının ve planda yer alan hesap sınıflarının, hesap gruplarının ve hesapların işlevini açıklar.
5) Tekdüzen Hesap Planından uygun hesapları saptayarak herhangi bir mali olayın kaydını gerçekleştirir.
6) Maliyet, Gider ve Gelir hesapları ile ilgili dönemsonu işlemlerini gerçekleştirerek bir işletmenin bir hesap dönemine ilişkin faaliyet sonucunu üretir.
7) Bir hesap dönemine ilişkin faaliyet sonucunu, dönemsonu bilançosu ile ilişkilendirir.
8) Herhangi bir işletmenin bilanço tablosunu düzenleyerek mali durumunu ortaya koyar ve bu tabloda yer alan bilgileri yorumlar.

Dersin İçeriği

Temel Kavramlar (İşletme, Muhasebe, Muhasebe türleri, Türkiyede Muhasebe Mesleği ve Mali Tablo Kullanıcıları, Muhasebenin Temel Denkliği),hesap Kavramı ve Hesapların İşleyiş Kuralları, Muhasebede İş Akışı, Muhasebede Kullanılan Defter ve Belgeler, Muhasebenin Temel İlke ve Varsayımları, Muhasebede İşlem Sırası, Tekdüzen Hesap Planı, Bilanço ve Gelir Tablosu, Nakit Hareketlerinin Muhasebeleştirilmesi, Menkul Kıymet hareketleri ve Alacakların Muhasebeleştirilmesi, Ticari Borçların Muhasebeleştirilmesi ve İşletmelerde Mal Hareketleri ve Muhasebeleştirilmesi, İşletmelerde Mal Hareketleri ve Muhasebeleştirilmesi (Sürekli ve Aralıklı Envanter Yöntemleri ile Stok Takip Yöntemleri), Katma Değer Vergisi, Örnek Uygulamalar, Depozito, Teminat ve Avans İşlemleri, Ücret Bordrosu ve Muhasebeleştirilmesi, Duran Varlıklara İlişkin Muhasebe İşlemleri, Duran Varlıklara İlişkin Amortisman Uygulamaları, Kısa ve Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar ile Özkaynaklara İlişkin Muhasebe İşlemleri, Gelir-Gider Hesapları ve Maliyet Hesaplarının Kapatılması ve Faaliyet Sonucunun (Dönem kar/Zararı) Ortaya Konması.


Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Temel Kavramlar (İşletme, Muhasebe, Muhasebe türleri, Türkiyede Muhasebe Mesleği ve Mali Tablo Kullanıcıları, Muhasebenin Temel Denkliği) Dersin yapılacağı haftanın bir hafta öncesinden öğrencilere ders ile ilgili materyaller verilir.
2) Hesap Kavramı ve Hesapların İşleyiş Kuralları, Muhasebede İş Akışı, Muhasebede Kullanılan Defter ve Belgeler. Dersin yapılacağı haftanın bir hafta öncesinden öğrencilere ders ile ilgili materyaller verilir.
3) Muhasebenin Temel İlke ve Varsayımları, Muhasebede İşlem Sırası Dersin yapılacağı haftanın bir hafta öncesinden öğrencilere ders ile ilgili materyaller verilir.
4) Tekdüzen Hesap Planı, Bilanço ve Gelir Tablosu, Nakit Hareketlerinin Muhasebeleştirilmesi Dersin yapılacağı haftanın bir hafta öncesinden öğrencilere ders ile ilgili materyaller verilir.
5) Menkul Kıymet hareketleri ve Alacakların Muhasebeleştirilmesi Dersin yapılacağı haftanın bir hafta öncesinden öğrencilere ders ile ilgili materyaller verilir.
6) Ticari Borçların Muhasebeleştirilmesi ve İşletmelerde Mal Hareketleri ve Muhasebeleştirilmesi. Dersin yapılacağı haftanın bir hafta öncesinden öğrencilere ders ile ilgili materyaller verilir.
7) İşletmelerde Mal Hareketleri ve Muhasebeleştirilmesi (Sürekli ve Aralıklı Envanter Yöntemleri ile Stok Takip Yöntemleri), Katma Değer Vergisi Dersin yapılacağı haftanın bir hafta öncesinden öğrencilere ders ile ilgili materyaller verilir.
8) Örnek Uygulamalar
9) Depozito, Teminat ve Avans İşlemleri, Ücret Bordrosu ve Muhasebeleştirilmesi. Dersin yapılacağı haftanın bir hafta öncesinden öğrencilere ders ile ilgili materyaller verilir.
10) Duran Varlıklara İlişkin Muhasebe İşlemleri; Mali Duran Varlıklar, Maddi Duran Varlıklar, Maddi Olmayan Duran Varlıklar, Özel Tükenmeye Tabi Varlıklar. Dersin yapılacağı haftanın bir hafta öncesinden öğrencilere ders ile ilgili materyaller verilir.
11) Duran Varlıklara İlişkin Amortisman Uygulamaları Dersin yapılacağı haftanın bir hafta öncesinden öğrencilere ders ile ilgili materyaller verilir.
12) Kısa ve Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar ile Özkaynaklara İlişkin Muhasebe İşlemleri. Dersin yapılacağı haftanın bir hafta öncesinden öğrencilere ders ile ilgili materyaller verilir.
13) Gelir-Gider Hesapları ve Maliyet Hesaplarının Kapatılması ve Faaliyet Sonucunun (Dönem kar/Zararı) Ortaya Konması Dersin yapılacağı haftanın bir hafta öncesinden öğrencilere ders ile ilgili materyaller verilir.
14) Genel Uygulama Örnekleri Dersin yapılacağı haftanın bir hafta öncesinden öğrencilere ders ile ilgili materyaller verilir.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1.Gökçen, Gürbüz(2007), Genel Muhasebe lkeler ve Tekdüzen Hesap Planı Uygulamaları, Beta Yayıncılık.
2.Yalkın, Yüksel Koç (2001), Genel Muhasebe-İlkeler Uygulamalar, 12.Baskı, Turhan Kitabevi, Ankara.
Diğer Kaynaklar: Lazol, İbrahim (2009), Genel Muhasebe, Ekin Kitabevi, Bursa.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 5 70
Ödevler 7 5 35
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 150

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Uluslararası ticaretin başlıca teorileri ve terminolojisi hakkında bilgi sahibidir.
2) Gümrük işlemleri hakkında bilgi sahibidir.
3) Uluslararası finans ve muhasebe bilgisini iş hayatına uygular. 2
4) Bilgisayar ve gerekli paket programları kullanır.
5) Avrupa Birliği ve Türkiye’nin dış ticaret yapısını analiz eder.
6) Uluslararası pazarlamanın temel mantığını bilir.
7) Dış ticaretin yasal çerçevesini oluşturan başlıca hukuk kuralları ve mevzuatları bilir.
8) Dış ticaret firmalarının karşılaşabileceği riskleri değerlendirir ve analiz eder.
9) Uluslararası lojistik ve taşımacılık konularında bilgi sahibidir.
10) Uluslararası platformlarda çalışabilecek nitelik ve yeterliliklere sahiptir.
11) Sözlü ve yazılı olarak etkin iletişim becerilerini kullanır.
12) Dış ticaret ile ilgili ulusal ve uluslararası çerçevede güncel ve ekonomik gelişmeleri takip eder.
13) Piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanlarda aranan mesleki etik değerlere sahip olur, yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanır; alanıyla ilgili uluslararası yazışmaları yapabilecek mesleki yabancı dil bilgisine sahiptir.