TEDARİK ZİNCİRİ VE LOJİSTİK YÖNETİMİ (TÜRKÇE, TEZSİZ)


Program Tanımı

Küreselleşmenin etkisiyle, şirketler ve ülkeler rekabet avantajlarını artırmak için lojistik ve tedarik zinciri alanlarına yatırım yapmaktadır. Bu alanlar, üretimden tüketime kadar olan süreci planlayan, uygulayan ve kontrol eden önemli destekçilerdir. Bu sürecin stratejik olarak yürütülmesi, şirketlerin kar maksimizasyonu hedeflerine destek olur. Lojistik ve tedarik zinciri birimleri, işletmelerdeki diğer bölümleri desteklediği için kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, şirketler etkin ve verimli bir sistem için lojistik ve tedarik zinciri konusunda uzman firmalardan dış kaynak kullanmaktadır. Türkiye'de lojistik sektörü büyüdükçe, lojistik ve tedarik zinciri sektöründe uzmanlara olan ihtiyaç da artmaktadır. Bu alanda başarılı olabilmek için lojistik, matematik, yöneylem araştırması, işletme, ekonomi, uluslararası ticaret, bilişim ve hukuk gibi birçok alandan yeterli bilgi ve beceri gerekmektedir. Türkiye'de Lojistik Yönetimi ve Tedarik Zinciri Yönetimi Yüksek Lisans Programı, bu alanda uzmanların yetiştirilmesi açısından önemlidir. Programı tamamlayanlar, lojistik ve taşımacılık firmaları başta olmak üzere çeşitli şirketlerin lojistik ve taşımacılık departmanlarında iş imkanı bulabilirler. Ayrıca, ithalat ve ihracat firmaları ile lojistik şirketlerinde saygın pozisyonlarda çalışabilirler. Program, farklı disiplinlerden gelen öğrencilerin lojistik ve tedarik zinciri konularında bilgi ve becerilerini güncellemeyi, geliştirmeyi ve bu alanda profesyonel olarak kariyer yapmayı hedefler. Ayrıca, öğrencilerin tezleri, analitik becerilerini ve akademik hazırlıklarını gösterme fırsatı sunar.

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, TEDARİK ZİNCİRİ VE LOJİSTİK YÖNETİMİ (TÜRKÇE, TEZSİZ) alanında LİSANS derecesi (Bachelor of Supply Chain and Logistics Management) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Bu program, LİSANSÜSTÜ seviyesinde öğrenim veren bir programdır.

Kabul Koşulları

Enstitüler, her yarıyıl başlamadan önce programlardan Türk ve yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarını ve varsa başvuru için gerekli özel şartlarını isterler. Programlardan gelen istekler doğrultusunda öğrenci kabul edecekleri lisansüstü programların adlarını, Türk ve yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarını, başvuru için gerekli belgeleri, son başvuru tarihini ve diğer hususları ilan ederek adaylara duyururlar. Lisansüstü eğitim-öğretime başvuracak adaylar, ilanda belirtilen süre içerisinde istenilen belgelerle birlikte ilgili enstitüye başvururlar. Öğrencilerin bir yüksek lisans programına başvurabilmeleri için; lisans diplomasına sahip olması ve tezli bir programa başvuracak ise Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezî olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan veya ALES taban puanına karşılık, YÖK tarafından belirlenen GMAT veya GRE sınavlarından eş değer taban puanı almış olmaları gerekir. Tezsiz Programlar için ALES şartı aranmaz. İngilizce programlar için Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarının birinden en az 65 puan alması veya üniversitenin yapacağı dil sınavından gerekli puanı almış olması gerekir. Yabancı Dil Sınavı(YDS): 65, Test of English as a Foreign Language (TOEFL): 79, BAU Dil Yeterlilik Sınavı: 65, YÖKDİL: 65). NOT: Yukarıda belirtilen puan kriterleri başvuru için minimum değer olup bazı programlarda değişiklik gösterebilmektedir.

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Tezsiz yüksek lisans programı toplam 30 krediden ve 90 AKTS den oluşmaktadır. Bu program 10 dersten ve yıl sonunda alınacak dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisizdir. Mezuniyet için dönem projesinden başarılı olmak ve derslerde ortalama 3,00 not ortalamasına sahip olmak gerekmektedir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Bu programda önceki öğrenmelerin tanınması Bahçeşehir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğine göre yapılmaktadır.

Mezunların Mesleki Profili

Mezunlarımız, almış oldukları eğitim sonucunda işletmelerin lojistik ve ticaret departmanlarında, lojistik işletmelerinde, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında, eğitim sektöründe, ulusal ve uluslararası organizasyonlarda görev alabileceklerdir.

Bir Üst Dereceye Geçiş

06/02/2013 tarihinden önce Tezsiz Yüksek Lisans programına kayıt olanlar veya halihazırda mezun olanlar doktora programlarına başvuru yapabilir. 06/02/2013 tarihinden sonra Tezsiz Yüksek Lisans programına kayıt olanlar Doktora programlarına başvuru yapamazlar.

Program Kazanımları

1 Tedarik zinciri odaklı yönetimsel bakış açısına sahiptir.
2 Uluslararası ticaret ve tedarik zinciri yönetiminde uzmanlık düzeyinde bilgi sahibidir.
3 Depolama ve dağıtım merkezi yönetimi, liman ve terminal yönetimi, taşımacılık yönetimi konularında bilgi sahibidir.
4 Envanter yönetimi, tedarik ve satın alma, kalite ve performans yönetimini bilir.
5 Gerekli bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda bilgi sahibidir.
6 Veri toplama, analiz, sentez ve değerlendirme, optimal çözümler üretme ve raporlama sistematiğine sahiptir.
7 Lojistik hizmet sağlayıcıları için yönetsel ve operasyonel becerilere sahiptir.

Ders & Program Kazanımları Matrisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Program Kazanımları 1 2 3 4 5 6 7
Dersler
BLM5302 Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetimi 5 1 3 4 2 3 5
ISL5105 Stratejik Liderlik ve Yönetim
ISL5301 Araştırma Yöntemleri ve Etik
ISL5999 Proje
Departmental Elective
ISL5170 Endüstri 4.0 ve Dijital Dönüşüm
ISL5190 Perakende Yönetimi
ISL5315 Risk Yönetimi
ISL5318 Liderlik Gelişimi
ISL5612 Üretim ve Süreç Yönetimi
ISL5620 Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi
ISL5622 Kriz Yönetimi
ISL5625 Çatışma ve Müzakere Yönetimi Teknikleri
ISL5634 Turizm Yöneticiliği
ISL5933 Depo Yönetimi
ISL5936 Satın Alma Yönetimi
ISL5969 Müşteri Deneyimi Yönetimi
ISL5972 Nöropazarlama
GE-Elective

Öğretim Programı

1. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ISL5105 Stratejik Liderlik ve Yönetim 3 0 3 8
ISL5301 Araştırma Yöntemleri ve Etik 3 0 3 9
Departmental Elective 3 7
Departmental Elective 3 6
Toplam 30
2. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
BLM5302 Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetimi 3 0 3 8
Departmental Elective 3 7
Departmental Elective 3 8
Departmental Elective 3 7
Toplam 30
3. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ISL5999 Proje 0 0 0 16
Departmental Elective 3 7
Departmental Elective 3 7
Toplam 30

Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri)


TEDARİK ZİNCİRİ VE LOJİSTİK YÖNETİMİ (TÜRKÇE, TEZSİZ) - LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ