SUPPLY CHAIN AND LOGISTICS MANAGEMENT (TURKISH, THESIS)


Profile of the Program

Küreselleşmenin etkisiyle, şirketler ve ülkeler rekabet avantajlarını artırmak için lojistik ve tedarik zinciri alanlarına yatırım yapmaktadır. Bu alanlar, üretimden tüketime kadar olan süreci planlayan, uygulayan ve kontrol eden önemli destekçilerdir. Bu sürecin stratejik olarak yürütülmesi, şirketlerin kar maksimizasyonu hedeflerine destek olur. Lojistik ve tedarik zinciri birimleri, işletmelerdeki diğer bölümleri desteklediği için kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, şirketler etkin ve verimli bir sistem için lojistik ve tedarik zinciri konusunda uzman firmalardan dış kaynak kullanmaktadır. Türkiye'de lojistik sektörü büyüdükçe, lojistik ve tedarik zinciri sektöründe uzmanlara olan ihtiyaç da artmaktadır. Bu alanda başarılı olabilmek için lojistik, matematik, yöneylem araştırması, işletme, ekonomi, uluslararası ticaret, bilişim ve hukuk gibi birçok alandan yeterli bilgi ve beceri gerekmektedir. Türkiye'de Lojistik Yönetimi ve Tedarik Zinciri Yönetimi Yüksek Lisans Programı, bu alanda uzmanların yetiştirilmesi açısından önemlidir. Programı tamamlayanlar, lojistik ve taşımacılık firmaları başta olmak üzere çeşitli şirketlerin lojistik ve taşımacılık departmanlarında iş imkanı bulabilirler. Ayrıca, ithalat ve ihracat firmaları ile lojistik şirketlerinde saygın pozisyonlarda çalışabilirler. Program, farklı disiplinlerden gelen öğrencilerin lojistik ve tedarik zinciri konularında bilgi ve becerilerini güncellemeyi, geliştirmeyi ve bu alanda profesyonel olarak kariyer yapmayı hedefler. Ayrıca, öğrencilerin tezleri, analitik becerilerini ve akademik hazırlıklarını gösterme fırsatı sunar.

Qualification Awarded

The students who successfully complete the program are awarded the degree of Bachelor of Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetimi

Level of Qualification

This is a program.

Specific Admission Requirements

Bir lisans diplomasına sahip olmak gereklidir. Mezuniyet aşamasında olan adaylar, yüksek lisans programının başlama tarihine kadar diploma veya geçici mezuniyet belgelerini teslim etmek kaydıyla başvuruda bulunabilirler. Yabancı ülkelerdeki lisans programını tamamlayan adayların Yükseköğretim Kurulundan alacakları denklik belgesine de sahip olmaları gerekmektedir. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından, başvurulan puan türünde en az 55 standart tam puan almak gerekmektedir. ALES puanı 55 standart puanı Senato tarafından yükseltilebilir. Yükseköğretim Kurulu tarafından ALES’in eşdeğeri olarak kabul edilen GRE ya da GMAT sonuç belgelerine sahip olan adayların puanları, Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan eşdeğer puan tablosu esas alınarak hesaplanır. Bir yüksek lisans programını tamamlayıp yeniden başka bir lisansüstü programına başvuran adaylardan, başvurulan programın gerektirdiği ALES puanına sahip olup en fazla bir yarıyıl öğrenimine ara verenlerden ALES puanı koşulu aranmaz. Güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuvarların Sosyal Bilimler Enstitüsündeki anabilim ve anasanat dallarına başvuran adaylarda ALES puanı aranmaz. Yabancı dilde öğretim yapan programlara yapılan başvurularda yabancı dil koşulu aranmaz. Yabancı dilde öğretim yapan programlarda Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından 55 puan veya Üniversite tarafından yapılan yabancı dil sınavından en az 55 puan ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen bir uluslararası yabancı dil sınavından eşdeğeri puan almak zorunludur. Gerekli görüldüğü durumlarda bu asgari puanlar Senato tarafından yükseltilebilir. Adayların değerlendirmesi, ilgili anabilim dalı başkanlığı tarafından yapılır ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülür. İlgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü Yönetim Kurulunun onayıyla adaylar mülakata alınabilir. Değerlendirmenin bu şekilde yapıldığı durumlarda; ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %25’i ve mülakat sonucunun %25’i dikkate alınarak, hesaplanan puana göre adaylar arasında başarı sıralaması yapılır. Mülakat yapılmayan durumlarda ALES puanının %50’si ve lisans genel not ortalamasının %50’si dikkate alınarak hesaplanan puana göre adaylar arasında başarı sıralaması yapılır. Güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuvarların Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğüne bağlı anabilim ve anasanat dallarına başvuran adayların kabulünde lisans genel not ortalamasına göre adaylar arasında başarı sıralaması yapılır. Eşit puan durumunda öncelik, sırasıyla, ALES veya eşdeğeri sınav notu ve lisans dersleri not ortalaması yüksek olanlara verilir.

Qualification Requirements and Regulations

Tezli yüksek lisans programı, en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur ve toplam kredi miktarı yirmi birden az olmamak kaydıyla düzenlenir. Seminer dersi ve tez çalışması kredi almaz ancak başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Program, en az sekiz ders ve tez çalışması dahil olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla tamamlanır. Dört yarıyıl sonunda öğrenci, programdaki kredili dersleri ve seminer dersini başarıyla tamamlayamazsa, Üniversitenin belirlediği başarı koşullarını yerine getiremezse veya tez çalışmasında başarısız olursa, Üniversite ile ilişiği kesilir. Tezli yüksek lisans programını erken bitirme süresi en az üç yarıyıldır. Mezuniyet için öğrencinin, kayıtlı olduğu programın öğretim programında yer alan en az yedi dersini başarıyla tamamlaması, aldığı tüm derslerin genel ağırlıklı not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 olması, seminer dersini ve tez savunmasını başarıyla tamamlaması gerekmektedir.

Recognition of Prior Learning

Başka bir üniversiteye bağlı enstitülerin birinden Üniversitenin bir enstitüsüne benzer nitelikte olan ve eşdeğerliği ilgili kurul tarafından onaylanan programlardan yatay geçiş yapan öğrenciler, eşdeğer programlardan almış oldukları ve başarıyla tamamladıkları derslerden, ilgili kurulun değerlendirmesiyle muaf tutulabilirler. Alan dışından programa başvuran öğrenciler ise, mülakat değerlendirme jürisinin önerisi ve ilgili anabilim dalı başkanının olumlu görüşü üzerine enstitü yönetim kurulu kararı ile programlarındaki eksiklikleri gidermek amacıyla en fazla iki yarıyıl süreli bilimsel hazırlık programına kabul edilebilirler.

Occupational Profiles of Graduates

Mezunlarımız, almış oldukları eğitim sonucunda işletmelerin lojistik ve ticaret departmanlarında, lojistik işletmelerinde, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında, eğitim sektöründe, ulusal ve uluslararası organizasyonlarda görev alabileceklerdir.

Access to Further Studies

Bu programı tamamlayan öğrenciler, doktora programlarına başvurabilirler.

Program Outcomes

1 Tedarik zinciri odaklı yönetimsel bakış açısına sahiptir.
2 Uluslararası ticaret ve tedarik zinciri yönetiminde uzmanlık düzeyinde bilgi sahibidir.
3 Depolama ve dağıtım merkezi yönetimi, liman ve terminal yönetimi, taşımacılık yönetimi konularında bilgi sahibidir.
4 Envanter yönetimi, tedarik ve satın alma, kalite ve performans yönetimini bilir.
5 Gerekli bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda bilgi sahibidir.
6 Veri toplama, analiz, sentez ve değerlendirme, optimal çözümler üretme ve raporlama sistematiğine sahiptir.
7 Akademik alanda devam etmek isteyen adaylar doktora için alt yapıya sahiptir.

Course & Program Outcomes Matrix

No Effect 1 Lowest 2 Low 3 Average 4 High 5 Highest
           
Program Outcomes 1 2 3 4 5 6 7
Courses
BLM5302 Supply Chain and Logistics Management 5 1 3 4 2 3 1
ISL5105 Strategic Leadershipnd Management
ISL5301 Research Methods and Ethics
ISL5886-1 Thesis
ISL5886-2 Thesis
ISL5887 Seminar
Departmental Elective
ISL5190 Retail Management
ISL5315 Risk Management
ISL5318 Leadership Development
ISL5612 Production and Process Management
ISL5620 Entrepreneurship and Innovation Management
ISL5622 Crisis Management
ISL5625 Conflict and Negotiation Management Techniques
ISL5634 Tourism Management
ISL5933 Warehouse Management
ISL5936 Purchasing Management
ISL5969 Customer Experience Management
ISL5972 Noromarketing
GE-Elective

Course Structure Diagram with Credits

1. Semester
Course Code Course Name Prerequisites Theoretical Practical Credit ECTS
ISL5105 Strategic Leadershipnd Management 3 0 3 8
ISL5301 Research Methods and Ethics 3 0 3 9
Departmental Elective 3 6
Departmental Elective 3 7
Total 30
2. Semester
Course Code Course Name Prerequisites Theoretical Practical Credit ECTS
BLM5302 Supply Chain and Logistics Management 3 0 3 8
Departmental Elective 3 7
Departmental Elective 3 8
Departmental Elective 3 7
Total 30
3. Semester
Course Code Course Name Prerequisites Theoretical Practical Credit ECTS
ISL5886-1 Thesis 0 0 0 20
ISL5887 Seminar 0 0 0 10
Total 30
4. Semester
Course Code Course Name Prerequisites Theoretical Practical Credit ECTS
ISL5886-2 Thesis 0 0 0 30
Total 30

Program Director (or Equivalent)


SUPPLY CHAIN AND LOGISTICS MANAGEMENT (TURKISH, THESIS) - GRADUATE SCHOOL