EKONOMİ VE FİNANS (İNGİLİZCE, DOKTORA)


Program Tanımı

Programa, ekonomi, finans, ekonometri gibi alanlarda tezli yüksek lisans yapmış öğrenciler kabul edilmektedir. Doktora Programı 3 kısımdan oluşmaktadır. i) 1 ila 2 yıl süren derslerin tamamlanması ii) yeterlik sınavı ve iii) tez araştırması. Yüksek lisans eğitimi alan dışı programlardan olan öğrencilerin, doktora eğitimlerine başlamak için bazı ek dersler alarak kendilerini doktora programına hazırlamaları istenebilir. Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için, 24 kredilik (84 AKTS) ders yükü (8 derse eşdeğer), bir seminer dersi, bir yeterlilik sınavı ve doktora tezinden oluşan tam-zamanlı bir programdır. Birinci yılda öğrencilerin zorunlu ders yüklerini tamamlamaları beklenir. Öğrencilerin, seçmeli dersler ile birlikte gerekli tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamasının azami süresi dört yarıyıldır. İkinci yıllarında, öğrencilerin sözlü ve yazılı olmak üzere iki kısımdan oluşan yeterlilik sınavını alması beklenir. Bu sınav en geç 6. yarıyılın sonuna kadar verilmelidir. İkinci haklarında da yeterlilik sınavını geçemeyen öğrencilerin program ile ilişiği kesilir. Programı azami tamamlama süresi, öğrencinin kaydolduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden itibaren, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın on iki yarıyıldır. Programda, genel hatlarıyla temel ekonomi ve finans teorileri, ampirik yöntemler ile bunların uygulamaları sunulmaktadır. Ekonomi ve Finans Doktora programının hedefi, toplum refahını gözeten, ekonomide sürdürülebilir kalkınmayı teşvik eden ve istikrarlı finansal piyasalar geliştirilmesine yardımcı olan akademik araştırmalara katkıda bulunmaktır. Bu anlamda, program, Türkiye ve dünya ekonomisine ilgi duyan, sayısal yöntemlerde yetkin öğrencileri, uluslararası standartlarda bağımsız ve orijinal araştırma yapabilecek şekilde yetiştirir.

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, EKONOMİ VE FİNANS (İNGİLİZCE, DOKTORA) alanında LİSANS derecesi (Bachelor of Economics and Finance) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Bu program, LİSANSÜSTÜ seviyesinde öğrenim veren bir programdır.

Kabul Koşulları

Enstitü, her yarıyıl başlamadan önce programlardan Türk ve yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarını ve varsa başvuru için gerekli özel şartlarını isterler. Programlardan gelen istekler doğrultusunda öğrenci kabul edecekleri lisansüstü programların adlarını, Türk ve yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarını, başvuru için gerekli belgeleri, son başvuru tarihini ve diğer hususları ilan ederek adaylara duyururlar. Lisansüstü eğitim-öğretime başvuracak adaylar, ilanda belirtilen süre içerisinde istenilen belgelerle birlikte Enstitü'ye başvururlar. Öğrencilerin bu doktora programına başvurabilmeleri için; tezli yüksek lisans diplomasına sahip olması ve Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezî olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 60 standart puan veya ALES taban puanına karşılık, YÖK tarafından belirlenen GMAT veya GRE sınavlarından eş değer taban puanı almış olmaları gerekir. Program İngilizce olduğu için Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarının birinden en az 65 puan alması veya üniversitenin yapacağı dil sınavından yeterli puanı almış olması ve sınavın geçerlilik süresinin dolmamış olması gerekir. Yabancı Dil Sınavı (YDS)/YÖKDİL: 65, Test of English as a Foreign Language (TOEFL): 79, BAU Dil Yeterlilik Sınavı: 65. Öğrencilerin, aynı zamanda, yapılacak sözlü mülakatta hakemlerden oy birliği ile geçer not alması gerekir. NOT: Yukarıda belirtilen puan kriterleri başvuru için minimum değerler olup Ekonomi ve Finans doktora programında değişiklik gösterebilmektedir.

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Doktora programı toplam 24 kredi ve 240 AKTS'den oluşmaktadır. Öğrenciler, müfredatta yer alan zorunlu, zorunlu seçmeli ve seçmeli derslerden oluşan 8 ders ile Seminer, Doktora Tezi 1-2-3-4 derslerinden ve Doktora Yeterlik Sınavı'ndan başarılı olmak zorundadır. Öğrenciler, Doktora Yeterlilik sınavına en geç 5 yarıyıl içinde girmek zorunda ve 6 yarıyıl içinde başarı ile bu sınavdan geçmek zorundadır. Programı azami tamamlama süresi, öğrencinin kaydolduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden itibaren, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın on iki yarıyıldır.

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Bu programda önceki öğrenmelerin tanınması Bahçeşehir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğine göre yapılmaktadır.

Mezunların Mesleki Profili

Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, özel ve kamu kurumlarında yönetici, üniversitelerde öğretim üyesi ve uygulamalı araştırmalarda yürütücü olabilirler.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, doktora tezlerinden yayınlacakları makale(ler) ve derslerini başarı ile tamamladıkları hocalardan aldıkları referans mektupları ile doktora sonrası araştırmacı olabilirler.

Program Kazanımları

1 Ekonomi ve Finans disiplinlerindeki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme.
1 Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak Ekonomi ve Finans alanları ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme.
1 Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek Ekonomi ve Finans alanlarındaki ilerlemeye katkıda bulanabilme.
1 Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/ya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme.
1 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetebilme.
1 Ekonomi ve Finans alanlarındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunabilme.
2 Ekonomi ve finansın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilme.
2 Ekonomi ve Finans alanlarına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilme ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme, özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme.
2 Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunabilme ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurabilme.
2 Ekonomi ve Finans ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurabilme.
2 Ekonomi ve Finans ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletebilme.
3 Ekonomi ve Finans ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme ve bu değerlerin gelişimini destekleyebilme.
3 Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilme.
3 İngilizce'yi en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilme ve tartışabilme.
3 Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme.
4 Ekonomi ve Finans alanları ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olma.

Ders & Program Kazanımları Matrisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Program Kazanımları 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 4
Dersler
ECO6001 Mikroekonomi Teorisi 3 4 2 3 2 1 2 2 1 2 3 3 3 1 2 1
ECO6004 Makroekonomi Teorisi
QUA6999 Doktora Yeterlilik
RCH6001 İleri Araştırma Yöntemleri
SMR6887 Seminer
THE6888-1 Doktora Tezi - I
THE6888-2 Doktora Tezi - II
THE6888-3 Doktora Tezi - III
THE6888-4 Doktora Tezi - IV
Departmental Elective
ECO6005 Ekonometri I
FIN6402 Türevler
FIN6403 Finans Teorisi
FIN6407 Varlık Fiyatlandırması
FIN6451 Para ve Sermaye Piyasaları 4 5 4 5 3 4 5 4 4 4 3 4 5 4 3 2
GE-Elective

Öğretim Programı

1. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ECO6001 Mikroekonomi Teorisi 3 0 3 9
RCH6001 İleri Araştırma Yöntemleri 3 0 3 9
Departmental Elective 3 12
Toplam 30
2. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ECO6004 Makroekonomi Teorisi 3 0 3 9
Departmental Elective 3 12
Departmental Elective 3 9
Toplam 30
3. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
SMR6887 Seminer 0 0 0 6
Departmental Elective 3 12
Departmental Elective 3 12
Toplam 30
4. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
QUA6999 Doktora Yeterlilik 0 0 0 30
Toplam 30
5. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
THE6888-1 Doktora Tezi - I 0 0 0 30
Toplam 30
6. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
THE6888-2 Doktora Tezi - II 0 0 0 30
Toplam 30
7. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
THE6888-3 Doktora Tezi - III 0 0 0 30
Toplam 30
8. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
THE6888-4 Doktora Tezi - IV 0 0 0 30
Toplam 30

Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri)


EKONOMİ VE FİNANS (İNGİLİZCE, DOKTORA) - LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ