TARİH (TÜRKÇE, TEZLİ)


Program Tanımı

Programın kendisi interdisipliner olmamakla birlikte, yüksek lisans öğrencilerine Osmanlı tarihi temeli ile birlikte karşılaştırmalı tarih yapabilmeyi sağlayacak donanımı vermeyi amaçlamaktadır. Tarih araştırmasının gerektirdiği metodolojik altyapı bu anlamda programın önem verdiği hususlar arasında yer almaktadır. Program dili Türkçedir. BAU Tarih yüksek lisans programı Osmanlı Tarihi üzerine yoğunlaşmaktadır. Perdiyod olarak kuruluş döneminden başlayarak pre-tanziamt dönemini kapsar.

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, TARİH (TÜRKÇE, TEZLİ) alanında LİSANS derecesi (Bachelor of MA) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Bu program, LİSANSÜSTÜ seviyesinde öğrenim veren bir programdır.

Kabul Koşulları

BAU Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nün belirlediği asgari başvuru koşulları: - Lisans mezunu olmak, - Tezli Yüksek Lisans başvuruları için Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) veya muadil sınav sonuç belgesi, ALES (SAY-SÖZ-EA) 55 GRE 149 GMAT 450 Yukarıda belirtilen asgari koşulları yerine getiren adaylar sözlü mülakata alınır. Mülakat kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda kabul alan adaylara Enstitü tarafından bilgi verilir. Değerlendirme kriterleri; Lisans Notu %20 Mülakat Notu %30 ALES Puanı %50

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

BAU Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nün internet sitesinde bulunan lisansüstü eğitim ve öğretim yönetmeliğinde belirlenen şart ve kurallar geçerlidir. Tezli yüksek lisans programı toplam 24 krediden ve 120 AKTS den oluşmaktadır. Öğrenciler öğretim programında yer alan zorunlu ve seçmeli derslerden oluşan 8 ders ile Tez 1 - Seminer ve Tez 2 derslerinden başarılı olmak zorundadır. Bu programdan mezun olabilmek için programdaki tüm dersleri başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 3.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak gereklidir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Bu programda önceki öğrenmelerin tanınması Bahçeşehir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğine göre yapılmaktadır.

Mezunların Mesleki Profili

Formasyon alarak öğretmen unvanıyla, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaöğretim kurumlarında, Yüksek lisans ve doktora eğitimlerini yaptıkları takdirde akademisyen olarak, Tarih enstitülerinde ve üniversitelerde, Araştırma şirketlerinde ve kamu araştırma gruplarında, Bakanlıklarda, ulusal arşivlerde kariyer yapabilir, tarihi koruma, restorasyon ve turizm projelerinde çalışabilirler. Medya ve yayıncılık sektöründe çalışan tarihçiler, tarihle ilgili makaleler, kitaplar, belgeseller ve filmler hazırlayabilirler.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Bu programda yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Doktora programlarında öğrenim görebilirler.

Program Kazanımları

1 Tarih Anabilim Dalı altında çeşitli bilim dallarında çalışarak, derinlemesine inceleme yapacaklar ve bu şekilde daha sağlam bilgiye ulaşacaklardır.
2 Bilimsel etik kurallarını iyi bir şekilde kavrayarak ortaya koydukları eserlerle tarih bilimine katkı sağlayacaklardır.
3 Neden-sonuç ilişkisi içerisinde tarihsel konuları değerlendirerek araştırma ve inceleme eserlerini ortaya koyacaklardır.
4 Araştırma alanıyla ilgili bir problem oluşturarak geliştirebilir ve probleme yönelik bağımsız bir şekilde çözüm metotları uygulayabilir.
5 Tarihsel verilere ulaşabilir, yorumlar, güvenirliliğini ve geçerliliğini değerlendirebilir.

Ders & Program Kazanımları Matrisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Program Kazanımları 1 2 3 4 5
Dersler
ISL5301 Araştırma Yöntemleri ve Etik 5
TAR5110 Osmanli Tarihinde Ilk El Kaynaklara Giris 5
TAR5142 Osmanlı Sosyal ve Ekonomik Tarihi 5
TAR5887 Seminer 4
TAR5888-1 Yüksek Lisans Tezi 4
TAR5888-2 Yüksek Lisans Tezi 4
Departmental Elective
TAR5113 Osmanlı Türkçesi I
TAR5122 Osmanlı Şehirleşmesi ve Mimarisi (1300-1500)
TAR5131 Avrupa ve Osmanlı Karşılaştırmalı Tarihi
TAR5202 Osmanlı Türkçesi II
TAR5211 Klasik Çağ Osmanlı Tarihi 5
GE-Elective

Öğretim Programı

1. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ISL5301 Araştırma Yöntemleri ve Etik 3 0 3 9
TAR5110 Osmanli Tarihinde Ilk El Kaynaklara Giris 3 0 3 7
Departmental Elective 3 7
Departmental Elective 3 7
Toplam 30
2. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
TAR5142 Osmanlı Sosyal ve Ekonomik Tarihi 3 0 3 7
Departmental Elective 3 8
Departmental Elective 3 8
Departmental Elective 3 7
Toplam 30
3. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
TAR5887 Seminer 0 0 0 10
TAR5888-1 Yüksek Lisans Tezi 0 0 0 20
Toplam 30
4. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
TAR5888-2 Yüksek Lisans Tezi 0 0 0 30
Toplam 30

Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri)


TARİH (TÜRKÇE, TEZLİ) - LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ