MUHASEBE VE ULUSLARARASI RAPORLAMA (TÜRKÇE, TEZSİZ)


Program Tanımı

Muhasebe ve uluslararası raporlama lisans programının amacı, muhasebe ve finansman yönetimi, bağımsız denetim, muhasebe / finansal raporlama standartları, iç kontrol ve denetim, kurumsal yönetim, iş ve muhasebe etiği ile ilgili teknik ve uygulamalara vakıf, analitik düşünebilen, problem çözme ve karar verme yetenekleri ile donatılmış, tüm dünyada faaliyet gösterebilece uzmanlar yetiştirmektir.

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, MUHASEBE VE ULUSLARARASI RAPORLAMA (TÜRKÇE, TEZSİZ) alanında LİSANS derecesi (Bachelor of Business Administration) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Bu program, LİSANSÜSTÜ seviyesinde öğrenim veren bir programdır.

Kabul Koşulları

Bu programa öğrenci kabulü; lisans başarı düzeyi ve diğer başvuru koşulları değerlendirilerek yapılmaktadır. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası olarak kabul gören lisans mezuniyet diploması ve uluslararası geçerliliği olan sınav sonuçları ile kabul edilmektedir. Değişim öğrencilerinin kabulü, Bahçeşehir Üniversitesi ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. Misafir öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler.

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Bu programı tamamlayan öğrenciler Muhasebe ve Uluslararası Raporlama alanında yüksek lisans derecesi almaya hak kazanır.

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğrenimine devam edecek öğrenciler, önceki öğrenim kurumunda aldıkları derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Alınmış dersin içeriğinin, BAU‘da verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili enstitü müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

Mezunların Mesleki Profili

Muhasebe ve Uluslararası Raporlama programı mezunlarının donanımlarına ihtiyaç duyacak ve istihdam edecek kuruluşlardan başlıcaları; yerli ve yabancı şirketlerin mali işler, finansal raporlama, iç denetim, iç kontrol ve hazine departmanları, mali müşavirlik şirketleri, denetim şirketleri, değerleme şirketleri, bankalar, aracı kurumlar, danışmanlık şirketleri, Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odalar Birliği (TÜRMOB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE), Türkiye Denetim Standartları ve Kamu Gözetimi Kurumu, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu gibi hem özel hem de kamu kurum ve kuruluşları şeklinde sıralanabilir. Aynı şekilde finansal raporlama, muhasebe standartları ve bağımsız denetim bakımından uluslararası ortak uygulamaya geçilmesi ile birlikte programdan mezun olanlar yalnızca Türkiye’de değil uluslararası mevzuata hakim olmaları sebebiyle başka ülkelerde de istihdam edilme olanakları bulmaktadırlar.

Bir Üst Dereceye Geçiş

6 Şubat 2013 Tarihli ve 28551 Sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe istinaden tezsiz yüksek lisans programından mezun olan öğrenciler, ancak belirtilen ön koşulları sağladıkları takdirde doktora programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

Program Kazanımları

1 Muhasebe ve raporlama alanında problem çözmeyi bilmek, analitik ve bütünsel bir bakış açısına sahip olmak ve stratejik düşünmeyi prensip haline getirmek
2 Muhasebe ve raporlama alanında öğrendiği kavram ve düşünceleri, ulusal ve uluslararası boyutta yorumlamak, karşılaştırmalı ve disiplinler arası analiz yapıp uygulamak
3 Mesleki etik ilkelere uygun davranma bilincine sahip olmak
4 Farklı sektörlerdeki işletmelerin ( banka, sigorta ve inşaat işletmeleri gibi) muhasebe uygulamaları ve ilgili yasal düzenlemeleri izleyebilme yeteneğine sahip olmak,
5 Muhasebe ilke ve standartlarındaki muhasebe uygulamalarını yönlendiren düzenlemeleri izleyebilme yeteneğine sahip olmak,

Ders & Program Kazanımları Matrisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Program Kazanımları 1 2 3 4 5
Dersler
ISL5301 Araştırma Yöntemleri ve Etik 2 2 3 4 4
ISL5423 Uluslararası Muhasebe Standartları 4 3 4 2 4
ISL5524 Uluslararası Raporlama 3 4 4 2 5
ISL5541 Finansal Muhasebe 5 2 5 3 4
ISL5999 Proje 5 2 5 3 4
Departmental Elective
ISL5433 Vergi Muhasebesi ve Denetimi
ISL5441 Maliyet Muhasebesinde Çağdaş Yaklaşımlar
ISL5443 İç Denetim ve Risk Yönetimi
ISL5444 Finansal Tablolar Analizi
ISL5445 Uluslararası Denetim Standartları
ISL5447 UFRS ile Türk Vergi Mevzuatının Karşılaştırılması
ISL5511 Finansal Yönetim
ISL5532 Değerleme ve Mali Tablolar
THK5303 Sermaye Piyasası Hukuku
GE-Elective

Öğretim Programı

1. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ISL5423 Uluslararası Muhasebe Standartları 3 0 3 8
ISL5541 Finansal Muhasebe 3 0 3 8
Departmental Elective 3 7
Departmental Elective 3 7
Toplam 30
2. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ISL5301 Araştırma Yöntemleri ve Etik 3 0 3 9
ISL5524 Uluslararası Raporlama 3 0 3 7
Departmental Elective 3 7
Departmental Elective 3 7
Toplam 30
3. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ISL5999 Proje 0 0 0 16
Departmental Elective 3 7
Departmental Elective 3 7
Toplam 30

Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri)


MUHASEBE VE ULUSLARARASI RAPORLAMA (TÜRKÇE, TEZSİZ) - SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ