Ülkemizde ve dünyada gastronomi, hem ekonomik anlamda hem de kültürel olarak giderek önem kazanmaktadır. Bunun sonucu olarak hem sektör hem de akademi dünyası kendini gastronomi alanında geliştirmiş, vizyon sahibi, bilimsel normlara ve etik kurallarına uyan, özgün eserlerle literatüre katkı sağlayabilen ve geniş bir bakış açısına sahip adaylara ihtiyaç duymaktadır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programı yüksek eğitim kalitesi ile bu ihtiyaca cevap vermeyi hedeflemektedir. |
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (TÜRKÇE, TEZLİ) alanında LİSANS derecesi (Bachelor of Science (MSc)) almaya hak kazanmaktadırlar. |
Bu program, LİSANSÜSTÜ seviyesinde öğrenim veren bir programdır. |
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına sahip olması ve Enstitü Kurulu tarafından programa özgü belirlenecek diğer temel koşulları da sağlamaları gerekir. Ayrıca, tezli programlara başvuran öğrencilerin başvurduğu puan türünde Enstitü Kurulu tarafından 55 puandan az olmamak üzere belirlenecek ALES puanına da sahip olmaları gerekir. Yabancı dilde yürütülecek yüksek lisans programlarına başvuran adayların yabancı dil yeterlik düzeyleri; YÖK tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile YÖK veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavları veya Üniversite İngilizce Yeterlik Sınavı sonuçlarına göre belirlenir. |
Tezli yüksek lisans programı toplam 24 krediden ve 120 AKTS den oluşmaktadır. Öğrenciler öğretim programında yer alan zorunlu ve seçmeli derslerden oluşan 8 ders ile Tez 1 - Seminer ve Tez 2 derslerinden başarılı olmak zorundadır. Bu programdan mezun olabilmek için programdaki tüm dersleri başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 3.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak gereklidir. |
Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğrenimine devam edecek öğrenciler, önceki öğrenim kurumunda aldıkları derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Alınmış dersin içeriğinin, BAU‘da verilen dersin içeriğine uygun olması ve enstitü müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir. |
Programdan mezun olanlar kazandıkları bilgi birikimleri ile yeme-içme sektöründe istihdam olanakları bulacaklardır. Ayrıca bu program kalifiye akademik personelin yetiştirilmesine yardımcı olmaktadır. |
Bu programdan mezun olan öğrenciler, doktora programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler. |
1 | Alanına özgü araştırma yöntemlerini kullanma |
2 | Alanındaki kavram ve fikirleri bilimsel yöntemler kullanarak analiz etme ve değerlendirme. |
3 | Alanına yakın disiplinlerdeki bilgileri, kuramları ve geliştirilen modelleri kullanma ve yorumlama |
4 | Alanında proje yürütme veya yürütülen projelerde katılımcı olarak görev alma |
5 | Toplumun gastronomi alanını da etkileyen sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerini tanıma |
6 | Bireysel öğrenme yeteneklerini geliştirme |
7 | Alanındaki karmaşık problem ve konuları belirleme ve analiz etme |
8 | Alanındaki akademik bilgiyi araştırır ve alanındaki bilimsel araştırma sürecini bilir |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Program Kazanımları | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dersler | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
GMS5009 Gıda Sektöründe Stratejik Pazarlama | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
GMS5017 Gastronomide Alan Araştırmaları | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
GMS5887 Seminer | 5 | 5 | 5 | 5 | 2 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
GMS5888-1 Tez | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
GMS5888-2 Tez | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ISL5301 Araştırma Yöntemleri ve Etik | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Departmental Elective | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
GE-Elective | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
1. Yarıyıl | |||||||
Ders Kodu | Ders Adı | Ön Koşul | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS | |
GMS5009 | Gıda Sektöründe Stratejik Pazarlama | 3 | 0 | 3 | 8 | ||
ISL5301 | Araştırma Yöntemleri ve Etik | 3 | 0 | 3 | 9 | ||
Departmental Elective | 3 | 6 | |||||
Departmental Elective | 3 | 7 | |||||
Toplam | 30 |
2. Yarıyıl | |||||||
Ders Kodu | Ders Adı | Ön Koşul | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS | |
GMS5017 | Gastronomide Alan Araştırmaları | 3 | 0 | 3 | 8 | ||
Departmental Elective | 3 | 8 | |||||
Departmental Elective | 3 | 7 | |||||
Departmental Elective | 3 | 7 | |||||
Toplam | 30 |
3. Yarıyıl | |||||||
Ders Kodu | Ders Adı | Ön Koşul | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS | |
GMS5887 | Seminer | 0 | 0 | 0 | 10 | ||
GMS5888-1 | Tez | 0 | 0 | 0 | 20 | ||
Toplam | 30 |
4. Yarıyıl | |||||||
Ders Kodu | Ders Adı | Ön Koşul | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS | |
GMS5888-2 | Tez | 0 | 0 | 0 | 30 | ||
Toplam | 30 |