Ülkemizde ve dünyada gastronomi, hem ekonomik anlamda hem de kültürel olarak giderek önem kazanmaktadır. Bunun sonucu olarak hem sektör hem de akademi dünyası kendini gastronomi alanında geliştirmiş, vizyon sahibi, bilimsel normlara ve etik kurallarına uyan, özgün eserlerle literatüre katkı sağlayabilen ve geniş bir bakış açısına sahip adaylara ihtiyaç duymaktadır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programı yüksek eğitim kalitesi ile bu ihtiyaca cevap vermeyi hedeflemektedir. |
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (TÜRKÇE, TEZLİ) alanında LİSANS derecesi (Bachelor of Science (MSc)) almaya hak kazanmaktadırlar. |
Bu program, LİSANSÜSTÜ seviyesinde öğrenim veren bir programdır. |
Enstitüler, her yarıyıl başlamadan önce programlardan öğrenci kontenjanlarını ve varsa başvuru için gerekli özel şartlarını isterler. Programlardan gelen istekler doğrultusunda öğrenci kabul edecekleri lisansüstü programların adlarını, öğrenci kontenjanlarını, başvuru için gerekli belgeleri, son başvuru tarihini ve diğer hususları ilan ederek adaylara duyururlar. Lisansüstü eğitim-öğretime başvuracak adaylar, ilanda belirtilen süre içerisinde istenilen belgelerle birlikte ilgili enstitüye başvururlar. Öğrencilerin bir yüksek lisans programına başvurabilmeleri için; lisans diplomasına sahip olması ve tezli bir programa başvuracak ise Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezî olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan veya ALES taban puanına sahip olmalılar. Tezsiz Programlar için ALES şartı aranmaz. |
Tezli yüksek lisans programı toplam 24 krediden ve 120 AKTS den oluşmaktadır. Öğrenciler öğretim programında yer alan zorunlu ve seçmeli derslerden oluşan 8 ders ile Tez 1 - Seminer ve Tez 2 derslerinden başarılı olmak zorundadır. Bu programdan mezun olabilmek için programdaki tüm dersleri başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 3.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak gereklidir. |
Bu programda önceki öğrenmelerin tanınması Bahçeşehir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğine göre yapılmaktadır. |
Programdan mezun olanlar kazandıkları bilgi birikimleri ile yeme-içme sektöründe istihdam olanakları bulacaklardır. Ayrıca bu program kalifiye akademik personelin yetiştirilmesine yardımcı olmaktadır. |
Bu programda yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Doktora programlarında öğrenim görebilirler. |
1 | Alanına özgü araştırma yöntemlerini kullanma |
2 | Alanındaki kavram ve fikirleri bilimsel yöntemler kullanarak analiz etme ve değerlendirme. |
3 | Alanına yakın disiplinlerdeki bilgileri, kuramları ve geliştirilen modelleri kullanma ve yorumlama |
4 | Alanında proje yürütme veya yürütülen projelerde katılımcı olarak görev alma |
5 | Toplumun gastronomi alanını da etkileyen sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerini tanıma |
6 | Bireysel öğrenme yeteneklerini geliştirme |
7 | Alanındaki karmaşık problem ve konuları belirleme ve analiz etme |
8 | Alanındaki akademik bilgiyi araştırır ve alanındaki bilimsel araştırma sürecini bilir |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Program Kazanımları | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dersler | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
GMS5009 Gıda Sektöründe Stratejik Pazarlama | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
GMS5017 Gastronomide Alan Araştırmaları | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
GMS5887 Seminer | 5 | 5 | 5 | 5 | 2 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
GMS5888-1 Tez | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
GMS5888-2 Tez | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ISL5301 Araştırma Yöntemleri ve Etik | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Departmental Elective | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
GE-Elective | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
1. Yarıyıl | |||||||
Ders Kodu | Ders Adı | Ön Koşul | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS | |
GMS5009 | Gıda Sektöründe Stratejik Pazarlama | 3 | 0 | 3 | 8 | ||
ISL5301 | Araştırma Yöntemleri ve Etik | 3 | 0 | 3 | 9 | ||
Departmental Elective | 3 | 6 | |||||
Departmental Elective | 3 | 7 | |||||
Toplam | 30 |
2. Yarıyıl | |||||||
Ders Kodu | Ders Adı | Ön Koşul | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS | |
GMS5017 | Gastronomide Alan Araştırmaları | 3 | 0 | 3 | 8 | ||
Departmental Elective | 3 | 8 | |||||
Departmental Elective | 3 | 7 | |||||
Departmental Elective | 3 | 7 | |||||
Toplam | 30 |
3. Yarıyıl | |||||||
Ders Kodu | Ders Adı | Ön Koşul | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS | |
GMS5887 | Seminer | 0 | 0 | 0 | 10 | ||
GMS5888-1 | Tez | 0 | 0 | 0 | 20 | ||
Toplam | 30 |
4. Yarıyıl | |||||||
Ders Kodu | Ders Adı | Ön Koşul | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS | |
GMS5888-2 | Tez | 0 | 0 | 0 | 30 | ||
Toplam | 30 |