ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
ARC3904 Mimari Fotoğraf I Güz 2 0 2 4
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: En
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi ZEYNEP GÜL SÖHMEN
Dersin Amacı: Bu ders, yalnızca bir sunum aracı olarak değil, aynı zamanda mimari anlayışı güçlendirmek ve tasarım geri bildirimine yardımcı olmak için güçlü bir araç olarak fotoğraf temsilinin potansiyeline dair bir anlayış geliştirmeyi amaçlamaktadır. Genel olarak fotoğrafın ve özel olarak mimari fotoğrafçılığın teknik, tarihi ve estetik yönleri işlenecektir.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersi tamamlayan bir öğrenci,
- Temel fotoğrafçılık becerileri kazanır ve fikirlerini fotoğrafçılık aracılığıyla net bir şekilde ifade etme yeteneklerini geliştirir.
- Binanın dış ve iç mekanlarını, alacakaranlık/gece ve gece mimari manzaralarını ve inşaat ilerlemesini fotoğraflamak için gerekli ekipman, süreçler ve prosedürler hakkında ilgili bilgileri edinir.
- Mimari fotoğraf tarihinin önde gelen yazarlarının ve çağdaş mimari fotoğrafçıların eserlerini tanır.
- Alternatif tekniklerin ve yaklaşımların farkında olur ve böylece kişisel bir fotoğraf dili geliştirir.
- Sunum veya sergi amaçlı fotoğraf içeriklerini nasıl kullanacağını öğrenir.
- Görsel iletişim ve eleştirel becerilerini geliştirir.

Dersin İçeriği

Dersler tartışmaları, fotoğraf ödevleri, fotoğraf eleştirileri ve verilen ödevlerin basılı/dijital sunumlarını içerir. Teknik kontrol, görsel deneyler ve bireysel stil seçeneklerini keşfetmeye yardımcı olmak için uygulamalı ödevlere yer verilmiştir. Öğrencilerin ilgi alanları kapsamında projelerini seçmeleri, kişisel bir yaklaşım ve fotoğraf dili geliştirmeleri beklenir ve teşvik edilir. Ödevlerin eleştirileri, sınıftaki her bireyin gelişimi, görsel kavramların sözlü olarak ifade edilmesine yardımcı olması ve aktif olarak görmeyi öğrenmesi için önemlidir. Final sınavı, bir fotoğraf portföyünün ve bir sanatçının beyanının sunulmasından oluşur. Kursun sonunda öğrencilerden amaçlanan basılı sergi ve/ayrıca web yayını için uyumlu bir mimari çalışma derlemesi yapmaları istenmektedir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Oryantasyon
2) Giriş - Fotoğrafın Kısa Tarihi
3) Yapılı Çevrenin Fotoğrafik Temsil Tarihi
4) Fotoğrafın Temelleri- I (Optik- Temsil İlkeleri- Görüntünün Kaydedilmesi)
5) Fotoğrafçılığın Temelleri- II (Kamera Tipleri- Lensler- Kontrol Elemanları- Aksesuarlar) Ödevlerde kullanılacak kamera ve lensler öğrencilerin yanında olmalıdır.
6) Fotoğrafçılığın Temelleri- II (Devamı) (Kamera Tipleri- Lensler- Kontrol Elemanları- Aksesuarlar) Ödev
7) Mimari Konular için Görüntü Analizi (Kompozisyon-Yeniden Çerçeveleme Grafikleri) Ödev teslim tarihi
8) Mimari Fotoğraflama Teknikleri I- Dış Mekanlar (Günün Açılarının ve Saatinin Seçilmesi- Optik Hususlar Bağlam) Dış grup çekim seansı planlanacak (tartışılacak) ve online olarak yayınlanacak
9) Mimari Fotoğraf Teknikleri II- İç Mekanlar (Kompozisyon- Mevcut Işık Yapay Aydınlatma)
10) Fotoğraflama Teknikleri III Özel Uygulamalar (Gece Fotoğrafçılığı- Mimari Detaylar- Soyut Kompozisyonlar İlerleme ve Yapı Fotoğrafçılığı- Hava Fotoğrafçılığı)
11) Post prodüksiyon Temel Bilgiler
12) Görüntüyü Çerçeve içine alma Görüş Noktası Seçimi Kompozisyonu Geliştirme
12) Kişisel Anlatı Geliştirme (Alternatif Yaklaşımlar- Proje Geliştirme) "Kişisel anlatı" hakkında çevrimiçi konuk açıklanacak
13) Sunum Geliştirme (Baskı-Dijital Temsil Sergi Tasarımı)
14) Final ödevi teslimlerine lişkin genel değerlendirme tartışması

Kaynaklar

Ders Notları:
Diğer Kaynaklar: On Photography and Visual Culture: Benjamin, W. (2012). Fotoğrafın Kısa Tarihi- Teknik Araçlarla Yeniden Üretim (Çoğaltma) Çağında Sanat Eseri, Agora, İstanbul. Barthes, R. (2016). Camera Lucida: Fotoğraf Üzerine Düşünceler, Altıkırkbeş Yayınları, İstanbul. Berger, J. (1991) About Looking, Vintage International, New York. Flusser, V. (2000). Towards a Philosophy of Photography, Reaktion Books. Heywood, I., Sandywell, B., Gardiner, M., Nadarajan, G., Soussloff, C. (ed.)(2012). The Handbook of Visual Culture, Berg, Oxford. Sontag, S. (1990). On Photography, Farrar, Straus and Giroux, New York. Tanyeli, U. (2009). Türkiye'nin Görsellik Tarihine Giriş, Akın Nalça Kitapları, İstanbul. Wells, L. (ed.) (2003). The Photography Reader, Routledge, New York. Architectural Photography: Becher B. & H. (2005). Basic Forms of Industrial Buildings, Thames & Hudson, London. Boeckl, M. (2016). Paul Ott : Photography About Architecture Fotografie Über Architektur, Ambra Verlag, Berlin. Cowlard, D. (2014). Photography and Everyday Life of Buildings. Maudlin, D., Vellinga M. (ed.) Consuming Architecture: On the Occupation, Appropriation and Interpretation of Buildings (pp.207-222) Routledge, New York. Emden, C., Ertaş, H. (ed.), (2015). Mimari Fotoğraflar, Vitra, İstanbul. Fitz, A., Lenz, G. (ed.) (2015). Vom Nutzen der Architekturfotografie/ Architectural Photography and Its Uses, Birkhauser Verlag, Basel. • Ursprung, P. On the Use and Abuse of Photography for Architecture (pp.12-21) • Krasny, E. On The Uses of Architecture in Photography. (pp.22-33) Gronert, S. (2009). The Düsseldorf School of Photography. Aperture, New York. Heinrich, M. (2017). Basics Architectural Photography, Birkhäuser, Basel. Kopelow, G. (2007). Architectural Photography: The Digital Way, Princeton Architectural Press. Leong, S.T. (2006). History Images, Steidl, Göttingen. Moholy-Nagy , L. (1969). Vision in Motion, P. Theobald, Chicago. Rattenbury, K. (Ed.), (2002). This Is Not Architecture- Media Constructions, Routledge, London. • Ackerman, J, S. On the Origins of Architectural Photography. (pp. 26-36). Shulman, J. (1977). The Photography of Architecture and Design: Photographing Buildings, Interiors, and the Visual Arts, Whitney Library of Design, New York

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 20 % 15
Laboratuar % 0
Uygulama 2 % 0
Arazi Çalışması 4 % 5
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev % 10
Sunum % 0
Projeler % 10
Seminer % 0
Ara Sınavlar 1 % 20
Ara Juri % 0
Final 1 % 40
Rapor Teslimi % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 2 5 10
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 2 2 4
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 3 5 15
Sınıf Dışı Ders Çalışması 0 0 0
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 1 10 10
Ödevler 1 10 10
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 0
Ara Sınavlar 1 11 11
Rapor Teslimi 0
Juri 0
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 75

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı