SOSYOLOJİ
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
SOC4094 Duygular Sosyolojisi Bahar
Güz
3 0 3 6
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: En
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi AYŞEGÜL AKDEMİR
Dersin Amacı: Bu ders Duygu Sosyolojisi'ne odaklanmaktadır. Duyguların genellikle başımıza gelen doğal şeyler olarak kavramsallaştırılması ve insan toplumlarının rasyonel önermelere dayandığına dair varsayımlar, duyguların hayatımızda çok az yer aldığını düşündürmektedir. Aslında duygular, sosyal kurumlarımızın ve sosyal ilişkilerimizin derinlemesine incelenmeyi hak eden sağlam bir bileşenidir. Bu derste duyguları sosyolojik bir bakış açısıyla inceleyerek modernite, kapitalizm, cinsiyet, güç ve kültür gibi kavram ve kurumlarla kesişimlerine odaklanacağız.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
(1)Duygu ve his, duygulanım gibi benzer kavramları açıklamak,
(2)Sosyolojinin kurucuları ve eserlerinde duyguların nasıl ele alındığı üzerine düşünmek
(3)Duygular üzerine temel teorik bakış açılarını anlamak
(4)Özcü varsayımlara meydan okurken duygular ve cinsiyet hakkında eleştirel bakış açıları geliştirmek
(5) Duyguların toplumsal hareketleri mümkün kılma potansiyelini ve bunun siyasi güçle olan bağlantılarını anlamak
(6)İş hayatında duyguların nasıl ortaya çıktığını ve kullanıldığını anlamak

Dersin İçeriği

"Duygular Sosyolojisi" dersi, duyguların sosyal etkileşimleri ve yapıları nasıl şekillendirdiği ve şekillendirildiği karmaşık yolları araştırır. Duyguların sosyal olarak nasıl inşa edildiğini, düzenlendiğini ve deneyimlendiğini açıklayan sosyolojik teorileri ve çerçeveleri inceler. Temel konular arasında duyguların kimlik oluşumu, sosyalleşme ve grup dinamiklerindeki rolü ve ayrıca kültürün, gücün ve eşitsizliğin duygusal ifade ve deneyim üzerindeki etkisi yer alır. Ders ayrıca duyguların aile, iş ve siyaset gibi çeşitli sosyal kurumlarla kesişimini inceler ve çağdaş toplumda duygusal emeğin etkilerini ele alır. Dersler, okumalar ve tartışmaların bir kombinasyonu yoluyla öğrenciler, duygular ve sosyal yaşam arasındaki karmaşık etkileşimi daha derinlemesine anlayacaklardır.

Dersin öğretim yöntemleri klasik öğrenme yöntemlerinin yanı sıra proje, teknoloji destekli öğrenme, iş birliğine dayalı öğrenme, okuma ve bireysel çalışma şeklindedir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş
2) Duygular Sosyolojisine Giriş Barbalet, J. M. (2001). Emotion, social theory, and social structure: A macrosociological approach. Cambridge University Press. Ch 1. Stets, J. E. (2006). Identity theory and emotions. Handbook of the sociology of emotions, 203-223.
3) Duygular sosyolojisinin kurucuları Shilling, C. (2002). The two traditions in the sociology of emotions. The Sociological Review, 50(S2), 10-32.
4) Duyguların toplumsal inşası Hochschild, A. R. (1998). The sociology of emotion as a way of seeing. Emotions in social life: Critical themes and contemporary issues, 3-15. Barbalet, J. M. (2001). Emotion, social theory, and social structure: A macrosociological approach. Cambridge University Press. Ch 5.
5) Kapitalizm altında duygular I Hochschild, A. R. (2012). The managed heart: Commercialization of human feeling. Univ of California Press. Ch 7. Weeks, K. (2007). Life within and against work: Affective labor, feminist critique, and post-Fordist politics. Ephemera: Theory and Politics in Organization, 7(1), 233-249. Hardt, M. (1999) Affective Labor. Boundary vol 26 no 2. Movie Discussion: Office Space (1999)
6) Kapitalizm altında duygular II Cabanas, E. (2016). Rekindling individualism, consuming emotions: Constructing “psytizens” in the age of happiness. Culture & Psychology, 22(3), 467-480. Illouz, E. (2008). Saving the modern soul: Therapy, emotions, and the culture of self-help. Univ of California Press, Ch 1 Introduction. Ödev I
7) Duygular ve toplumsal cinsiyet Lutz, C. (1986). Emotion, thought, and estrangement: Emotion as a cultural category. Cultural anthropology, 1(3), 287-309. Hochschild, A. R. (2012). The managed heart: Commercialization of human feeling. Univ of California Press. Ch 8
8) Sınıf, Irk ve Duygular Barbalet, J. M. (1992). A macro sociology of emotion: Class resentment. Sociological Theory, 150-163. Bloeser, A. J., & Williams, T. (2022). The color of class politics: Economic position, racial resentment, and attitudes about redistribution. Politics, Groups, and Identities, 10(2), 233-253.
9) Duygusal yapay zeka Virilio, P. (1995). Speed and information: cyberspace alarm!. ctheory, 18(3), 8-27. Huang, M. H., & Rust, R. T. (2018). Artificial intelligence in service. Journal of service research, 21(2), 155-172. Reeves, J. (2016). Automatic for the people: the automation of communicative labor. Communication and critical/cultural studies, 13(2), 150-165.
10) Duygular ve siyaset Ahmed, S. (2004). Affective economies. Social text, 22(2), 117-139. Burkitt, I. (2019). Alienation and emotion: social relations and estrangement in contemporary capitalism. Emotions and Society, 1(1), 51-66.
11) Duygular ve engellilik Reeve, D. (2002). Negotiating psycho-emotional dimensions of disability and their influence on identity constructions. Disability & Society, 17(5), 493-508.
12) Öğrenci sunumları Ödev I
13) Öğrenci sunumları
14) Genel değerlendirme

Kaynaklar

Ders Notları: Diğer gerekli okumalar Itslearning üzerinden öğrencilerle paylaşılacaktır. Herhangi bir materyale erişimde sorun yaşarsanız, lütfen dersin öğretim görevlisi ile iletişime geçin. Other required readings will be uploaded to students via Itslearning. If you cannot access any material, please contact the instructor of the course.
Diğer Kaynaklar: Barbalet, J. M. (2001). Emotion, social theory, and social structure: A macrosociological approach. Cambridge University Press. Hochschild, A. R. (2012). The managed heart: Commercialization of human feeling. Univ of California Press. Shilling, C. (2002). The two traditions in the sociology of emotions. The Sociological Review, 50(S2), 10-32. Illouz, E. (2008). Saving the modern soul: Therapy, emotions, and the culture of self-help. Univ of California Press. Barbalet, J. M. (1992). A macro sociology of emotion: Class resentment. Sociological Theory, 150-163.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Arazi Çalışması % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev 2 % 50
Sunum 1 % 10
Projeler % 0
Seminer % 0
Ara Sınavlar % 0
Ara Juri % 0
Final 1 % 40
Rapor Teslimi % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 2 28
Sunum / Seminer 1 15 15
Proje 0 0 0
Ödevler 2 20 40
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 0 0 0
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 145

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Klasik ve güncel başlıca sosyoloji perspektiflerini öğrenmek ve karşılaştırmak ve bunların hepsini sosyal durumların analizine uygulamak.
2) Yerel ve küresel ölçekte, sosyolojik ve antropolojik bilginin kurulmasında temel metodolojik yaklaşımları belirlemek
3) Sosyal bilimlerde istatistik alanında edinilmiş, teorik ve uygulamalı bilginin kullanılmasını sağlamak
4) Sosyolojiye katkıda bulunacak diğer disiplinlere ait temel bilginin alınması (psikoloji, tarih, siyaset bilimi, iletişim ve edebiyat ) ve bu bilgiyi sosyolojik sürecin analiz edilmesinde kullanabilmek
5) Sosyolojik verilerin toplanmasında, yorumlanmasında ve yayınlanmasında bilimsel ve etik prensiplere ilişkin bilgi sahibi olmak, bu prensipleri uygulayabilmek; ve aynı zamanda bu verinin uzmanlar ve ilgili kişilerle etkili iletişim yetenekleri ile nasıl paylaşılacağı becerisini geliştirme
6) Kalitatif ve kantitatif analizler için, bilgisayar programlarını kullanarak sosyolojik bilgiyi analiz etme ve yayımlama yeteneği geliştirmek ve bu alandaki yeni gelişmeleri takip etme tutumu geliştirmek
7) Kent ve kır sosyolojisi ve demografi, siyaset sosyolojisi, toplumsal cinsiyet sosyolojisi, beden sosyolojisi, görsel sosyoloji, iş sosyolojisi, din sosyolojisi, bilgi sosyolojisi ve suç sosyolojisi ile ilgili teorileri tanımlamak ve bu teoriler hakkında bilgi sahibi olmak
8) Felsefi ve tarihi bakış açısına göre sosyolojinin bilimsel bir disiplin olarak nasıl konumlandığı bilgisine sahip olmak
9) Türk toplumundaki sosyal konular üzerine farkındalık sahibi olmak, bu konulara eleştirel yaklaşabilmek ve Türk sosyologlarının çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmak ve bu bilgileri aktarabilmek
10) Sosyal konular ve küresel sosyal süreçler üzerine farkındalık sahibi olmak ve sosyolojik analizleri kalkınma ve sosyal sorumluluk projelerine uygulamak.
11) Bireysel veya takım üyesi olarak, sosyolojinin çeşitli alanları için araştırma sorusu belirleme, araştırma projesi üretme ve tamamlanmış yazılı rapor hazırlama kabiliyetine sahip olmak
12) Sosyoloji alanında kazanılmış bilginin lise derecesine aktarabilmek