ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
POL3773 | Gastropolitika | Güz | 3 | 0 | 3 | 6 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | En |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANSÜSTÜ |
Dersin Veriliş Şekli: | Hibrit |
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. ESRA ALBAYRAKOĞLU |
Dersin Amacı: | Bu ders yemeği siyasi, ekonomik ve sosyolojik boyutlarıyla inceleyerek kimlik, siyaset, küresel kurumlar ve sosyal eşitsizlikler gibi kavramlar çerçevesinde yemeği tartışır. Yediğimiz şeylerle küresel/yerel siyaset arasında köprü kuran ders, hem teorik hem de uygulamalı örneklerle yemek siyasetini kavratır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1. Yemek ve siyaset arasındaki teorik çerçeveyi kavrar; 2. Yemek siyasetini siyaset bilimi, sosyoloji ve politik ekonomi gibi disiplinler arası çerçevede tartışır; 3. Teorik çerçeveyi güncel vakalar ile destekler; 4. Günlük hayatlarında yemek-siyaset ilişkisini değerlendirir; 5. Aktif sorgulama ve eleştirel düşünceye yönelik beceriler geliştirir. |
Giriş: Yemek politiktir; Yemek ve kimlik; Yemek ve milliyetçilik; Yemek ve sosyal dönüşüm; Yemek, devlet ve güç; Gastropolitika; Yemek ve küreselleşme-yerelleşme; Diplomasi Menüsü – Grup Tartışması; Yemek, egemenlik ve yemeğin politik ekonomisi; Yemek ve çevre politikası; Yemek, açlık ve eşitsizliklere uluslararası tepkiler; Yükselen küresel siyasal yemek trendleri: İsraf etme, Vejeteryanlık, Yavaş yemek; Filmlerde yemek ve politikanın izini sürmek. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Giriş: Yemek politiktir | ||
2) | Yemek ve kimlik | ||
3) | Yemek ve milliyetçilik | ||
4) | Yemek ve sosyal dönüşüm | ||
5) | Yemek, devlet ve güç | ||
6) | Gastropolitika | ||
7) | Yemek ve küreselleşme-yerelleşme | ||
8) | Diplomasi Menüsü – Grup Tartışması | ||
9) | Yemek, egemenlik ve yemeğin politik ekonomisi | ||
10) | Yemek ve çevre politikası | ||
11) | Yemek, açlık ve eşitsizliklere uluslararası tepkiler | ||
12) | Yükselen küresel siyasal yemek trendleri: İsraf etme, Vejeteryanlık, Yavaş yemek | ||
13) | Filmlerde yemek ve politikanın izini sürmek | ||
14) | Değerlendirme |
Ders Notları: | Weekly readings will be uploaded altogether at the beginning of the semester. The PPT files will be shared following each lecture. If you cannot access any material, please contact the instructor. |
Diğer Kaynaklar: | Articles in Course Package |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 14 | % 15 |
Laboratuar | % 0 | |
Uygulama | % 0 | |
Arazi Çalışması | % 0 | |
Derse Özgü Staj | % 0 | |
Küçük Sınavlar | % 0 | |
Ödev | 4 | % 20 |
Sunum | 1 | % 25 |
Projeler | % 0 | |
Seminer | % 0 | |
Ara Sınavlar | % 0 | |
Ara Juri | % 0 | |
Final | 1 | % 40 |
Rapor Teslimi | % 0 | |
Juri | % 0 | |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü | |
Ders Saati | 14 | 42 | |
Laboratuvar | |||
Uygulama | |||
Derse Özgü Staj | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 76 | |
Sunum / Seminer | 1 | 10 | |
Proje | |||
Ödevler | 4 | 20 | |
Küçük Sınavlar | |||
Ara Juri | |||
Ara Sınavlar | |||
Rapor Teslimi | |||
Juri | |||
Final | 1 | 2 | |
Toplam İş Yükü | 150 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |