ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
POL3773 Gastropolitika Güz 3 0 3 6
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: En
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Hibrit
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. ESRA ALBAYRAKOĞLU
Dersin Amacı: Bu ders yemeği siyasi, ekonomik ve sosyolojik boyutlarıyla inceleyerek kimlik, siyaset, küresel kurumlar ve sosyal eşitsizlikler gibi kavramlar çerçevesinde yemeği tartışır. Yediğimiz şeylerle küresel/yerel siyaset arasında köprü kuran ders, hem teorik hem de uygulamalı örneklerle yemek siyasetini kavratır.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1. Yemek ve siyaset arasındaki teorik çerçeveyi kavrar;
2. Yemek siyasetini siyaset bilimi, sosyoloji ve politik ekonomi gibi disiplinler arası çerçevede tartışır;
3. Teorik çerçeveyi güncel vakalar ile destekler;
4. Günlük hayatlarında yemek-siyaset ilişkisini değerlendirir;
5. Aktif sorgulama ve eleştirel düşünceye yönelik beceriler geliştirir.

Dersin İçeriği

Giriş: Yemek politiktir; Yemek ve kimlik; Yemek ve milliyetçilik; Yemek ve sosyal dönüşüm; Yemek, devlet ve güç; Gastropolitika; Yemek ve küreselleşme-yerelleşme; Diplomasi Menüsü – Grup Tartışması; Yemek, egemenlik ve yemeğin politik ekonomisi; Yemek ve çevre politikası; Yemek, açlık ve eşitsizliklere uluslararası tepkiler; Yükselen küresel siyasal yemek trendleri: İsraf etme, Vejeteryanlık, Yavaş yemek; Filmlerde yemek ve politikanın izini sürmek.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş: Yemek politiktir
2) Yemek ve kimlik
3) Yemek ve milliyetçilik
4) Yemek ve sosyal dönüşüm
5) Yemek, devlet ve güç
6) Gastropolitika
7) Yemek ve küreselleşme-yerelleşme
8) Diplomasi Menüsü – Grup Tartışması
9) Yemek, egemenlik ve yemeğin politik ekonomisi
10) Yemek ve çevre politikası
11) Yemek, açlık ve eşitsizliklere uluslararası tepkiler
12) Yükselen küresel siyasal yemek trendleri: İsraf etme, Vejeteryanlık, Yavaş yemek
13) Filmlerde yemek ve politikanın izini sürmek
14) Değerlendirme

Kaynaklar

Ders Notları: Weekly readings will be uploaded altogether at the beginning of the semester. The PPT files will be shared following each lecture. If you cannot access any material, please contact the instructor.
Diğer Kaynaklar: Articles in Course Package

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 14 % 15
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Arazi Çalışması % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev 4 % 20
Sunum 1 % 25
Projeler % 0
Seminer % 0
Ara Sınavlar % 0
Ara Juri % 0
Final 1 % 40
Rapor Teslimi % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Laboratuvar
Uygulama
Derse Özgü Staj
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 76
Sunum / Seminer 1 10
Proje
Ödevler 4 20
Küçük Sınavlar
Ara Juri
Ara Sınavlar
Rapor Teslimi
Juri
Final 1 2
Toplam İş Yükü 150

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı