ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NTD4077 | Gıda Katkı Maddeleri | Güz | 2 | 0 | 2 | 6 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | En |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANSÜSTÜ |
Dersin Veriliş Şekli: | Hibrit |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN |
Dersin Amacı: | Bu ders, gıda katkı maddelerine ilişkin temel bilgi kazandırmayı amaçlar. Gıda katkı maddelerinin tanımı, genel özellikleri, sınıflandırılması, gıda sanayinde kullanım alanları, toksikolojik değerlendirmeleri ve yasal düzenlemeleri kapsamaktadır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1) Gıda katkı maddelerini tanımlar 2) Gıda katkı maddelerinin kullanım amaçlarını ve alanlarını öğrenir 3) Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmalarını öğrenir 4) Gıda katkı maddeleri ile ilgili toksikolojik değerlendirmeleri yorumlar ve sağlık üzerine etkilerini değerlendirir. |
Bu dersin içeriği gıda katkı maddelerinin genel özellikleri ve sınıflandırılması, kullanım alanları ve kullanım amaçları, toksikolojik değerlendirmeleri ve sağlık üzerine etkileri, yasal düzenlemeler vb. ile ilgili konulardan oluşmaktadır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Giriş - Gıda Katkı Maddelerinin Tanımı | ||
2) | Gıda Katkı Maddelerinin Kullanım Amaçları, Toksikolojik Değerlendirmeler, Sınıflandırılması | ||
3) | Antioksidanlar | ||
4) | Asitliği Düzenleyiciler | ||
5) | Emülgatörler | ||
6) | Gamlar | ||
7) | Gıda koruyucuları | ||
8) | Seminer | ||
9) | Ara Sınav | ||
10) | Lezzet Maddeleri, Lezzet Arttırıcılar | ||
11) | Renklendiriciler | ||
12) | Tatlandırıcılar | ||
13) | Un İşleme Ajanları, Şelat Ajanları, Topaklanmayı Önleyiciler ve Diğerleri | ||
14) | Dersin değerlendirilmesi |
Ders Notları: | Haftalık olarak dağıtılacaktır / Weekly distributed by the course lecturer |
Diğer Kaynaklar: | 1- Altuğ, T. 2001. Gıda Katkı Maddeleri. Meta Basım, İzmir. 2- Demirci, M. 2014. Gıda Kimyası. 7. Baskı. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 40. İstanbul. 3- Bilişli, A. 2009. Gıda Kimyası. Sidaş Medya Limited Şti., İzmir. 4- Tayar, M. ve Çıbık, R. 2013. Gıda Kimyası. Dora Basım Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Bursa. 5- Çakmakçı, S. ve Çelik, İ. 2004. Gıda Katkı Maddeleri. Atatürk Ünv. Zir. Fak. Ders Yay. 6- Aksoydan, E. 2012. Gıda Katkı Maddeleri ve İnsan Sağlığına Etkileri. Mikado Yay. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | % 0 | |
Laboratuar | % 0 | |
Uygulama | % 0 | |
Arazi Çalışması | % 0 | |
Derse Özgü Staj | % 0 | |
Küçük Sınavlar | % 0 | |
Ödev | 1 | % 10 |
Sunum | % 0 | |
Projeler | % 0 | |
Seminer | % 0 | |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Ara Juri | % 0 | |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | % 0 | |
Juri | % 0 | |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 8 | 112 |
Sunum / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 12 | 12 |
Küçük Sınavlar | 0 | 0 | 0 |
Ara Juri | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Rapor Teslimi | 0 | 0 | 0 |
Juri | 0 | 0 | 0 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 156 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |