ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
NTD4073 Transplantasyon ve Beslenme Güz 2 0 2 6
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: En
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Hibrit
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi YONCA SEVİM
Dersin Amacı: Bu ders kapsamında öğrenciler, transplantasyonlar öncesi ve sonrası hastanın beslenme durumunu değerlendirebilecek ve uygun beslenme tedavisi planını oluşturacaklardır.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Hastanın beslenme durumunu değerlendirebilmek,
2) Transplantasyon hastalarının klinik bulgularını ve komplikasyonlarını yorumlayabilmek.
3) Enteral ve parenteral beslenme ürünlerini önerebilmek.

Dersin İçeriği

Çeşitli organların transplantasyonları öncesi ve sonrası hastanın beslenme durumunu değerlendirebilme ve devamında hastaya özgü bir beslenme programı oluşturabilecek yeterli enteral ve parenteral işlem ve ürün bilgisine sahip olabilme, gelişebilecek komplikasyonlara karşı beslenme açısından uygun olan tercihleri yapabilme yetisine sahip olabilmeleri sağlanacaktır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış
2) Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme
3) Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme
4) Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme
5) İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme
6) Kemik iliği transplantasyonunda beslenme
7) Makale ve olgu sunumları
8) Makale ve olgu sunumları
9) Ara Sınav
10) Makale ve olgu sunumları
11) Makale ve olgu sunumları
12) Makale ve olgu sunumları
13) Makale ve olgu sunumları
14) Dersin değerlendirilmesi

Kaynaklar

Ders Notları: Haftalık olarak dağıtılacaktır / Weekly distributed by the course lecturer.
Diğer Kaynaklar: 1- Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. (eds). Krause's Food and the Nutrition Care Process. Edition 13, 2012 2- Dudrick SJ, Sanchez JA. (eds). Nutrition and Metabolism of the Surgical Patient. Surgical Clinics of North America. 2011. 3- Clinical Nutrition journals 4- Websites of transplantation associations

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Arazi Çalışması % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev % 0
Sunum 1 % 10
Projeler % 0
Seminer % 0
Ara Sınavlar 1 % 30
Ara Juri % 0
Final 1 % 60
Rapor Teslimi % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 8 112
Sunum / Seminer 1 12 12
Proje 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 156

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı