ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NTD4073 | Transplantasyon ve Beslenme | Güz | 2 | 0 | 2 | 6 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | En |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANSÜSTÜ |
Dersin Veriliş Şekli: | Hibrit |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi YONCA SEVİM |
Dersin Amacı: | Bu ders kapsamında öğrenciler, transplantasyonlar öncesi ve sonrası hastanın beslenme durumunu değerlendirebilecek ve uygun beslenme tedavisi planını oluşturacaklardır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1) Hastanın beslenme durumunu değerlendirebilmek, 2) Transplantasyon hastalarının klinik bulgularını ve komplikasyonlarını yorumlayabilmek. 3) Enteral ve parenteral beslenme ürünlerini önerebilmek. |
Çeşitli organların transplantasyonları öncesi ve sonrası hastanın beslenme durumunu değerlendirebilme ve devamında hastaya özgü bir beslenme programı oluşturabilecek yeterli enteral ve parenteral işlem ve ürün bilgisine sahip olabilme, gelişebilecek komplikasyonlara karşı beslenme açısından uygun olan tercihleri yapabilme yetisine sahip olabilmeleri sağlanacaktır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış | ||
2) | Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme | ||
3) | Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme | ||
4) | Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme | ||
5) | İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme | ||
6) | Kemik iliği transplantasyonunda beslenme | ||
7) | Makale ve olgu sunumları | ||
8) | Makale ve olgu sunumları | ||
9) | Ara Sınav | ||
10) | Makale ve olgu sunumları | ||
11) | Makale ve olgu sunumları | ||
12) | Makale ve olgu sunumları | ||
13) | Makale ve olgu sunumları | ||
14) | Dersin değerlendirilmesi |
Ders Notları: | Haftalık olarak dağıtılacaktır / Weekly distributed by the course lecturer. |
Diğer Kaynaklar: | 1- Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. (eds). Krause's Food and the Nutrition Care Process. Edition 13, 2012 2- Dudrick SJ, Sanchez JA. (eds). Nutrition and Metabolism of the Surgical Patient. Surgical Clinics of North America. 2011. 3- Clinical Nutrition journals 4- Websites of transplantation associations |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | % 0 | |
Laboratuar | % 0 | |
Uygulama | % 0 | |
Arazi Çalışması | % 0 | |
Derse Özgü Staj | % 0 | |
Küçük Sınavlar | % 0 | |
Ödev | % 0 | |
Sunum | 1 | % 10 |
Projeler | % 0 | |
Seminer | % 0 | |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Ara Juri | % 0 | |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | % 0 | |
Juri | % 0 | |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 8 | 112 |
Sunum / Seminer | 1 | 12 | 12 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Küçük Sınavlar | 0 | 0 | 0 |
Ara Juri | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Rapor Teslimi | 0 | 0 | 0 |
Juri | 0 | 0 | 0 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 156 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |