ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NTD4064 | Besin İlaç Etkileşimi | Güz | 2 | 0 | 2 | 6 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | En |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANSÜSTÜ |
Dersin Veriliş Şekli: | Hibrit |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN |
Dersin Amacı: | Besin ögesi -besin ögesi ve besin ögeleri ile ilaçlar arasındaki ilişkiyi,hastalık tedavisinde kullanılan ilaçlar ve kişiye özel beslenme kavramlarını öğretmektedir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1) İlaçları tanır ve metabolizmalarını öğrenir. 2) Besin-besin, ilaç-ilaçve besin ilaç etkileşimi arasındaki ilişkiyi öğrenir. 3) İlaç tedavisi alan kişilerde beslenme tedavilerinin ne şekilde uygulanması gerektiğini değerlendirerek uygulama becerilerini geliştirirler. |
Farmakoloji ile ilgili temel kavramların anlatılması sonrasında çeşitli ilaç gruplarının beslenme üzerindeki etkileri ve besinlerle olan etkileşimleri işlenmektedir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Oryantasyon | ||
2) | Temel Kavramlar | ||
3) | İlaç Metabolizması | ||
4) | KVH tedavisinde kullanılan ilaçlar ve besin etkileşimleri | ||
5) | Antineoplastikler ve besin etkileşimleri | ||
6) | Depresyon İlaçları ve Besin Etkileşimleri | ||
7) | Nörolojik Hastalıklar ve Besin İlaç Etkileşimleri | ||
8) | Ara Sınav | ||
9) | Antikoagülanlar ve Besin İlaç Etkileşimleri | ||
10) | Meyve Suları ve Besin İlaç Etkileşimleri | ||
11) | Antibiyotikler –Besin Etkileşimleri I | ||
12) | Antibiotics – Food Interactions II | ||
13) | Narenciyeler ve Besin İlaç Etkileşimleri + probiyotikler | ||
14) | Dersin değerlendirilmesi |
Ders Notları: | Haftalık olarak dağıtılacaktır / Weekly distributed by the course lecturer. |
Diğer Kaynaklar: | 1- Boullata J.I., Armenti V. T. Handbook of Drug Nutrient Interactions, Humana Press, USA, 2010. 2- Dökmeci İsmet. Sağlık Yüksekokulları İçin Farmakoloji,İstanbulMedikal Yayıncılık,İstanbul Tıp Kitabevi,2007. 3- Mahan L.K., Escott-Stump S., Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10th Edition, W. B. Saunders Company, USA, 2000. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | % 0 | |
Laboratuar | % 0 | |
Uygulama | % 0 | |
Arazi Çalışması | % 0 | |
Derse Özgü Staj | % 0 | |
Küçük Sınavlar | % 0 | |
Ödev | 1 | % 10 |
Sunum | % 0 | |
Projeler | % 0 | |
Seminer | % 0 | |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Ara Juri | % 0 | |
Final | 1 | % 50 |
Rapor Teslimi | % 0 | |
Juri | % 0 | |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 8 | 112 |
Sunum / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 13 | 13 |
Küçük Sınavlar | 0 | 0 | 0 |
Ara Juri | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Rapor Teslimi | 0 | 0 | 0 |
Juri | 0 | 0 | 0 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 157 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |