ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
NTD4064 Besin İlaç Etkileşimi Güz 2 0 2 6
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: En
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Hibrit
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Dersin Amacı: Besin ögesi -besin ögesi ve besin ögeleri ile ilaçlar arasındaki ilişkiyi,hastalık tedavisinde kullanılan ilaçlar ve kişiye özel beslenme kavramlarını öğretmektedir.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) İlaçları tanır ve metabolizmalarını öğrenir.
2) Besin-besin, ilaç-ilaçve besin ilaç etkileşimi arasındaki ilişkiyi öğrenir.
3) İlaç tedavisi alan kişilerde beslenme tedavilerinin ne şekilde uygulanması gerektiğini değerlendirerek uygulama becerilerini geliştirirler.

Dersin İçeriği

Farmakoloji ile ilgili temel kavramların anlatılması sonrasında çeşitli ilaç gruplarının beslenme üzerindeki etkileri ve besinlerle olan etkileşimleri işlenmektedir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Oryantasyon
2) Temel Kavramlar
3) İlaç Metabolizması
4) KVH tedavisinde kullanılan ilaçlar ve besin etkileşimleri
5) Antineoplastikler ve besin etkileşimleri
6) Depresyon İlaçları ve Besin Etkileşimleri
7) Nörolojik Hastalıklar ve Besin İlaç Etkileşimleri
8) Ara Sınav
9) Antikoagülanlar ve Besin İlaç Etkileşimleri
10) Meyve Suları ve Besin İlaç Etkileşimleri
11) Antibiyotikler –Besin Etkileşimleri I
12) Antibiotics – Food Interactions II
13) Narenciyeler ve Besin İlaç Etkileşimleri + probiyotikler
14) Dersin değerlendirilmesi

Kaynaklar

Ders Notları: Haftalık olarak dağıtılacaktır / Weekly distributed by the course lecturer.
Diğer Kaynaklar: 1- Boullata J.I., Armenti V. T. Handbook of Drug Nutrient Interactions, Humana Press, USA, 2010. 2- Dökmeci İsmet. Sağlık Yüksekokulları İçin Farmakoloji,İstanbulMedikal Yayıncılık,İstanbul Tıp Kitabevi,2007. 3- Mahan L.K., Escott-Stump S., Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10th Edition, W. B. Saunders Company, USA, 2000.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Arazi Çalışması % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev 1 % 10
Sunum % 0
Projeler % 0
Seminer % 0
Ara Sınavlar 1 % 40
Ara Juri % 0
Final 1 % 50
Rapor Teslimi % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 8 112
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Ödevler 1 13 13
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 157

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı