ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NTD3069 | Yaşlılıkta Beslenme | Güz | 2 | 0 | 2 | 6 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | En |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANSÜSTÜ |
Dersin Veriliş Şekli: | Hibrit |
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU |
Dersin Amacı: | Öğrencileri yaşlılıkta besin ögesi gereksinimi, beslenmenin önemi, beslenme durumunun değerlendirilmesi,yaşlılıkta beslenme programları ve politikalar hakkında bilgilendirmektir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1. Risk grubu içerisinde yer alan yaşlıların beslenmesini etkileyen faktörleri açıklayabilecektir. 1.1. Yaşlılık döneminde meydana gelen fizyolojik değişiklikleri açıklar. 1.2. Yaşlılıkta besin öğesi gereksinimlerini hesaplar. 1.3. Yaşlı bir bireyin besin öğesi gereksinimlerini etkileyen faktörleri anlatır. 2. Yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve kronik hastalıkların önlenmesi, tedavisi ile ilişkili beslenme bilgilerini ifade edebilecektir. 2.1. Yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla yürütülen sağlık politikalarını sorgular. 2.2. Yaşlılıkta ortaya çıkan kronik hastalıkları tanımlar. 2.3. Yaşlılıkta ortaya çıkan kronik hastalıkların tıbbi beslenme tedavisini yönetir. 3. Yaşlılarda sağlıklı beslenmeyi sağlayabilecek plan ve programları uygulayabilecektir. 3.1. Yaşlılık dönemine özgü sağlıklı beslenme stratejileri geliştirir. 3.2. Yaşlılık dönemine özgü sağlıklı beslenme stratejilerini uygulama konusunda sağlık ekibi ile işbirliği yapar. 3.3. Yaşlılık dönemine özgü sağlıklı beslenme stratejileri ve politikalarını denetler. |
Geriatri tanımı, kavramlar, Yaşlılıkta fizyolojik değişiklikler, Yaşlıların beslenmesinin özellikleri |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Giriş - Yaşlanmanın demografisi ve yaşlanma ile vücutta oluşan değişiklikler | ||
2) | Yaşlı bireylerin beslenme durumunun değerlendirilmesi | ||
3) | Yaşlı bireylerde karbonhidrat, yağ ve sıvı gereksinimleri | ||
4) | Yaşlılıkta protein metabolizması ve gereksinimi | ||
5) | Yaşlı bireylerde vitamin metabolizması ve gereksinimleri | ||
6) | Yaşlı bireylerde mineral gereksinimleri | ||
7) | Yaşlılarda sağlıklı beslenmenin önündeki engeller | ||
8) | ARA SINAV | ||
9) | Yaşlanan bağırsak – Yaşlılık Anoreksisi | ||
10) | Yaşlı bireylerde beslenme desteği | ||
11) | Yaşlı bireylerde beslenme ile bilişsel fonksiyonların desteklenmesi | ||
12) | Yaşlanma ve beslenmenin endokrin yönleri | ||
13) | Ödev sunumu | ||
14) | Dersin değerlendirilmesi |
Ders Notları: | Haftalık olarak dağıtılacaktır / Weekly distributed by the course lecturer |
Diğer Kaynaklar: | Wendt J, Considine C, Kogan M. Integrative Geriatric Nutrition: A Practitioner’s Guide to Dietary Approaches for Older Adults. (2021) Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-030-81758-9 Geirsdóttir ÓG, Bell JJ. Interdisciplinary Nutritional Management and Care for Older Adults. (2021). Springer Nature. https://library.oapen.org/bitstream/20.500.12657/50702/1/978-3-030-63892-4.pdf |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | % 0 | |
Laboratuar | % 0 | |
Uygulama | % 0 | |
Arazi Çalışması | % 0 | |
Derse Özgü Staj | % 0 | |
Küçük Sınavlar | % 0 | |
Ödev | 1 | % 10 |
Sunum | % 0 | |
Projeler | % 0 | |
Seminer | % 0 | |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Ara Juri | % 0 | |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | % 0 | |
Juri | % 0 | |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 8 | 112 |
Sunum / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 12 | 12 |
Küçük Sınavlar | 0 | 0 | 0 |
Ara Juri | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Rapor Teslimi | 0 | 0 | 0 |
Juri | 0 | 0 | 0 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 156 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |