ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NTD3068 | Gıda Toksikolojisi | Güz | 2 | 0 | 2 | 6 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | En |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANSÜSTÜ |
Dersin Veriliş Şekli: | Hibrit |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN |
Dersin Amacı: | Bu dersin temel amacı diyette kullanılan gıdalarla geçebilecek toksin maddelerin tanımlanması; üretim, hazırlama ve depolama aşamasında oluşabilecek zehirli maddeler ile besinlere bulaşabilecek kimyasal kirleticilerin insan sağlığı üzerine etkilerinin incelenmesidir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1.Gıda toksikolojisi ile ilgili temel bilgi kazanılır. 2.Gıdalarda doğal olarak bulunan ve bulaşan zehirli maddelerin toksikolojik özelliklerini öğrenir. 3.Gıda kalite ve güvenlik açısından bir yiyeceğin kirleticileri tanıyabilme yetisi kazanır. 4. Gıda kirleticilerinin sağlık üzerine etkilerini kavrayabilme yetisi kazanır. 5. Yiyecek işleme aşamalarından sonra etiket okuma ile ilgili tartışma yapabilme yetisi kazanır. 6. Dünya'da ve Türkiye'de gıda toksikolojisi ve güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeleri öğrenir. |
Gıdalarda toksik potansiyeli olan doğal bileşenler ve etkileri; üretim, hazırlama ve saklama koşullarına bağlı olarak oluşan toksik maddeler ve etkileri; risk grupları ve gıda alerjisi; gıda katkı maddeleri ve kontaminantların toksikolojik risk değerlendirmeleri; ilgili yönetmelik ve yasal düzenlemeler. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Gıda toksikolojisine giriş ve toksinlerle ilgili genel bilgiler | ||
2) | Toksik etki mekanizmaları (Zehirlerin giriş yolları, teratojenik ve karsinojenik etkileri) | ||
3) | Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik bileşikler (Bitki gelişimi, depolanması ve işlenmesinin dolaylı yol açtığı toksinler) | ||
4) | Bakteriyel toksinler (tanımlari, gelişimini etkileyen faktörler) | ||
5) | Mikotoksinler (tanımlari, küf gelişimini etkileyen faktörler, çeşitleri) | ||
6) | Pestisitler ( tanımlar, grupları, insektisitler ve başlıca grupları, insektisit toksisitesi) | ||
7) | Ağır metaller ve kontaminasyonları (toksik etki mekanizmaları ve başlıca toksik metaller) | ||
8) | Ara Sınav | ||
9) | Gıda katkıları ve diğer bazı toksik bileşikler (Dioksinler-PCB’s, melamin, karamel ve 4-metilimidazol, akrolein) | ||
10) | Gıda ambalaj materyallerinin güvenilirliği ve migrasyon (migrasyonu etkileyen faktörler, plastiklerde ve kâğıt-kartonda migrasyon,bisfenol A migrasyonu) | ||
11) | Genetik modifiye gıdaların potansiyel toksisitesi (tanımlar, genetik modifiye bileşen içerebilen gıdalar, potansiyel riskler) | ||
12) | Gıda duyarlılığı ( gıda alerjenleri, intolerans mekanizması) | ||
13) | Gıdaların toksikolojik değerlendirmelerinde kullanılan kriterler, yöntemler ve belirlenmesinde kullanılan testler | ||
14) | Genel Değerlendirme |
Ders Notları: | Haftalık olarak dersin öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır / It will be given weekly by lecturer. |
Diğer Kaynaklar: | 1. Codex Alimentaryus Commission 2. Ministry of Food, Agriculture and Livestock, Turkish Food Codex 3. European Food Safety Authority (EFSA) 4. World Health Organization (WHO) 5. Preedy VR., Watson RR. (2005). Reviews In Food and Nutrition Toxicity (Edited by) Volume 3, CRC press. 6. Lu FC., Kacew S. (2009) Lu's Basic Toxicology , Fundamentals, Target Organs and Risk Assessment, (Edited by), Fifth Edition,CRC press. 7. Shibamato T, bjeldanes LF, Introduction to Food Toxicology, Academic Press, Inc., San Diego, 1993. 8. Helferich W, Winter CK. Food Toxicology, CRC Press, Boaca Raton, 2000. 9. Tayfur M. Food hygiene, food-borne infections and poisonings, Kuban printing house, Ankara, 2009. 10. Deshpande S.S. (2002). Handbook of Food Toxicology, CRC press. 11. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | % 0 | |
Laboratuar | % 0 | |
Uygulama | % 0 | |
Arazi Çalışması | % 0 | |
Derse Özgü Staj | % 0 | |
Küçük Sınavlar | % 0 | |
Ödev | 1 | % 10 |
Sunum | % 0 | |
Projeler | % 0 | |
Seminer | % 0 | |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Ara Juri | % 0 | |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | % 0 | |
Juri | % 0 | |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 8 | 112 |
Sunum / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 10 | 10 |
Küçük Sınavlar | 0 | 0 | 0 |
Ara Juri | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Rapor Teslimi | 0 | 0 | 0 |
Juri | 0 | 0 | 0 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 154 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |