ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
NTD3068 Gıda Toksikolojisi Güz 2 0 2 6
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: En
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Hibrit
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Dersin Amacı: Bu dersin temel amacı diyette kullanılan gıdalarla geçebilecek toksin maddelerin tanımlanması; üretim, hazırlama ve depolama aşamasında oluşabilecek zehirli maddeler ile besinlere bulaşabilecek kimyasal kirleticilerin insan sağlığı üzerine etkilerinin incelenmesidir.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1.Gıda toksikolojisi ile ilgili temel bilgi kazanılır.
2.Gıdalarda doğal olarak bulunan ve bulaşan zehirli maddelerin toksikolojik özelliklerini öğrenir.
3.Gıda kalite ve güvenlik açısından bir yiyeceğin kirleticileri tanıyabilme yetisi kazanır.
4. Gıda kirleticilerinin sağlık üzerine etkilerini kavrayabilme yetisi kazanır.
5. Yiyecek işleme aşamalarından sonra etiket okuma ile ilgili tartışma yapabilme yetisi kazanır.
6. Dünya'da ve Türkiye'de gıda toksikolojisi ve güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeleri öğrenir.

Dersin İçeriği

Gıdalarda toksik potansiyeli olan doğal bileşenler ve etkileri; üretim, hazırlama ve saklama koşullarına bağlı olarak oluşan toksik maddeler ve etkileri; risk grupları ve gıda alerjisi; gıda katkı maddeleri ve kontaminantların toksikolojik risk değerlendirmeleri; ilgili yönetmelik ve yasal düzenlemeler.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Gıda toksikolojisine giriş ve toksinlerle ilgili genel bilgiler
2) Toksik etki mekanizmaları (Zehirlerin giriş yolları, teratojenik ve karsinojenik etkileri)
3) Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik bileşikler (Bitki gelişimi, depolanması ve işlenmesinin dolaylı yol açtığı toksinler)
4) Bakteriyel toksinler (tanımlari, gelişimini etkileyen faktörler)
5) Mikotoksinler (tanımlari, küf gelişimini etkileyen faktörler, çeşitleri)
6) Pestisitler ( tanımlar, grupları, insektisitler ve başlıca grupları, insektisit toksisitesi)
7) Ağır metaller ve kontaminasyonları (toksik etki mekanizmaları ve başlıca toksik metaller)
8) Ara Sınav
9) Gıda katkıları ve diğer bazı toksik bileşikler (Dioksinler-PCB’s, melamin, karamel ve 4-metilimidazol, akrolein)
10) Gıda ambalaj materyallerinin güvenilirliği ve migrasyon (migrasyonu etkileyen faktörler, plastiklerde ve kâğıt-kartonda migrasyon,bisfenol A migrasyonu)
11) Genetik modifiye gıdaların potansiyel toksisitesi (tanımlar, genetik modifiye bileşen içerebilen gıdalar, potansiyel riskler)
12) Gıda duyarlılığı ( gıda alerjenleri, intolerans mekanizması)
13) Gıdaların toksikolojik değerlendirmelerinde kullanılan kriterler, yöntemler ve belirlenmesinde kullanılan testler
14) Genel Değerlendirme

Kaynaklar

Ders Notları: Haftalık olarak dersin öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır / It will be given weekly by lecturer.
Diğer Kaynaklar: 1. Codex Alimentaryus Commission 2. Ministry of Food, Agriculture and Livestock, Turkish Food Codex 3. European Food Safety Authority (EFSA) 4. World Health Organization (WHO) 5. Preedy VR., Watson RR. (2005). Reviews In Food and Nutrition Toxicity (Edited by) Volume 3, CRC press. 6. Lu FC., Kacew S. (2009) Lu's Basic Toxicology , Fundamentals, Target Organs and Risk Assessment, (Edited by), Fifth Edition,CRC press. 7. Shibamato T, bjeldanes LF, Introduction to Food Toxicology, Academic Press, Inc., San Diego, 1993. 8. Helferich W, Winter CK. Food Toxicology, CRC Press, Boaca Raton, 2000. 9. Tayfur M. Food hygiene, food-borne infections and poisonings, Kuban printing house, Ankara, 2009. 10. Deshpande S.S. (2002). Handbook of Food Toxicology, CRC press. 11. Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Arazi Çalışması % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev 1 % 10
Sunum % 0
Projeler % 0
Seminer % 0
Ara Sınavlar 1 % 30
Ara Juri % 0
Final 1 % 60
Rapor Teslimi % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 8 112
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Ödevler 1 10 10
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 154

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı