BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
GEP0011 Sağlık Okuryazarlığı Bahar 3 0 3 4
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: En
Dersin Türü: GE-Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi SELDA POLAT
Dersin Amacı: Bu dersin amacı; Sağlık Okuryazarlığı (SOY) hakkında temel bilgileri öğretmek ve bu bilginin kullanımı için beceri kazandırmak. Bu dersi başarıyla tamamladığınızda aşağıdakileri yapabiliyor olacaksınız.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1-Sağlık-hastalık kavramlarını bilir
2-Sağlık okuryazarlığı kavramını kategorize eder 3-Sağlık Okuryazarlığı hakkında elde edilmiş bilgileri günlük hayatta kullanabilir
4-Sağlığın geliştirilmesi kavramını bilir
5-Sağlık alanında doğru bilgi kaynaklarına erişim yollarını bilir

Dersin İçeriği

Bu ders, sağlık okuryazarlığının temel kavramlarını tanıtmayı ve bireylerin sağlıkla ilgili bilgileri anlama, değerlendirme ve kullanma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Sağlık çalışanlarının rolü, medya ile ilişkili sağlık okuryazarlığı, kadın, çocuk ve yaşlı sağlığı bağlamında sağlık okuryazarlığı gibi temalar ele alınmaktatır. Ayrıca sağlık okuryazarlığının birey ve toplum sağlığı üzerindeki etkileri tartışılmaktatır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Dersin tanıtımı Ders izlencesi detaylı olarak anlatılacak
2) Kavramların açıklanması: Sağlık Okuryazarlığı Tanımı Genel bilgiler ve Önemi
3) Sağlık Okuryazarlığı Düzeyleri
4) Literatür Tarama ve SOY
5) Sağlık Çalışanları ve Sağlık Okuryazarlığı
6) Sağlık Okuryazarlığının Sağlık Harcamaları ve Sağlık Hizmetleri Kullanımı Açısından Değerlendirilmesi
7) Hastaların Güçlendirilmesi ve Sağlık Okuryazarlığı
8) ARA SINAV
9) Riskli Gruplarda Sağlık Okuryazarlığı
10) Kadın Sağlığı Açısından Sağlık Okuryazarlığı
11) Çocuklarda SOY
12) Aktif Yaşlanma İçin Sağlık Okuryazarlığı
13) Medya ve Sağlık Okuryazarlığı
14) Dersin değerlendirilmesi

Kaynaklar

Ders Notları: 1.Sağlık iletişimi perspektifinde sağlık okuryazarlığı. Figen Sabırcan. [N.p.] : İstanbul. 2021. eBook. Language: Turkish , Veritabanı: eBook Collection (EBSCOhost) 2.Health Literacy : New Directions in Research, Theory and Practice. Logan, Robert A.; IOS Press; Siegel, Elliot R. Series: Studies in Health Technology and Informatics, volume 240. Amsterdam : IOS Press. 2017. eBook., Veritabanı: eBook Collection (EBSCOhost) 3.Health Literacy : Developments, Issues and Outcomes. Perry, Derek; Moore, Robert. Series: Public Health in the 21st Century. Hauppauge, NY : Nova Science Publishers, Inc. 2013. eBook., Veritabanı: eBook Collection (EBSCOhost) 4.Health literacy : breakthroughs in research and practice/ Information Resources Management Association, editor. Pennsylvania : IGI Global, 2017 PDFs (517 pages) : illustrations. Language: English, Veritabanı: Bahçeşehir Üniversitesi Kütüphanesi Katalogu 5.Health Literacy : A Prescription to End Confusion. Institute of Medicine; Board on Neuroscience and Behavioral Health; Committee on Health Literacy; David A. Kindig; Allison M. Panzer; Lynn Nielsen-Bohlman. Washington, D.C. : National Academies Press. 2004. eBook., Veritabanı: eBook Collection (EBSCOhost)
Diğer Kaynaklar: 1.Sağlık iletişimi perspektifinde sağlık okuryazarlığı. Figen Sabırcan. [N.p.] : İstanbul. 2021. eBook. Language: Turkish , Veritabanı: eBook Collection (EBSCOhost) 2.Health Literacy : New Directions in Research, Theory and Practice. Logan, Robert A.; IOS Press; Siegel, Elliot R. Series: Studies in Health Technology and Informatics, volume 240. Amsterdam : IOS Press. 2017. eBook., Veritabanı: eBook Collection (EBSCOhost) 3.Health Literacy : Developments, Issues and Outcomes. Perry, Derek; Moore, Robert. Series: Public Health in the 21st Century. Hauppauge, NY : Nova Science Publishers, Inc. 2013. eBook., Veritabanı: eBook Collection (EBSCOhost) 4.Health literacy : breakthroughs in research and practice/ Information Resources Management Association, editor. Pennsylvania : IGI Global, 2017 PDFs (517 pages) : illustrations. Language: English, Veritabanı: Bahçeşehir Üniversitesi Kütüphanesi Katalogu 5.Health Literacy : A Prescription to End Confusion. Institute of Medicine; Board on Neuroscience and Behavioral Health; Committee on Health Literacy; David A. Kindig; Allison M. Panzer; Lynn Nielsen-Bohlman. Washington, D.C. : National Academies Press. 2004. eBook., Veritabanı: eBook Collection (EBSCOhost)

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 14 % 10
Laboratuar 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Arazi Çalışması 0 % 0
Derse Özgü Staj 0 % 0
Küçük Sınavlar 0 % 0
Ödev 0 % 0
Sunum 0 % 0
Projeler 0 % 0
Seminer 0 % 0
Ara Sınavlar 1 % 40
Ara Juri 0 % 0
Final 1 % 50
Rapor Teslimi 0 % 0
Juri 0 % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 13 3 39
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 13 6 78
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 121

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 4
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 3
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 5
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 4
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 4
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 5
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 4
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 3
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 3
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 4
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 5
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 4