ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
HEM3091 Hastalıklarda Beslenme Güz 2 0 2 6
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi EVİN KORKMAZ
Dersin Amacı: Yetişkin bireylerde yaygın olarak görülen hastalıkların bilinmesini ve hastalıklara özgü diyet ilkelerinin kavranmasını, diyet programlarının oluşturulmasını ve diyet programlarını oluşturmada pratik yapılmasını amaçlar.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Obezitenin tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, bulgularını ve beslenme tedavisini kavrar.
Kalp-damar hastalıklarının ve Hipertansiyonun tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, bulgularını ve beslenme tedavisini kavrar.
Yeme bozukluklarının tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, bulgularını ve beslenme tedavisini kavrar.
Diabetes Mellitus ve Reaktif hipogliseminin tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, bulgularını ve beslenme tedavisini kavrar.
Gastrointestinal sistem hastalıklarının tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, bulgularını ve beslenme tedavisini kavrar.
İskelet sistemi hastalıklarının tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, bulgularını ve beslenme tedavisini kavrar.
Karaciğer- pankreas-safra kesesi hastalıkları ve alkol bağımlılığının tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, bulgularını ve beslenme tedavisini kavrar.
Enfeksiyon ve İnflamasyonun tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, bulgularını ve beslenme tedavisini kavrar.

Dersin İçeriği

Obezite, Kalp-Damar hastalıkları, Hipertansiyon, Yeme bozuklukları, Diabetes Mellitus, Reaktif hipoglisemi, Gastrointestinal sistem hastalıkları, İskelet sistemi hastalıkları, Karaciğer-Pankreas-Safra kesesi hastalıkları ve Enfeksiyon hastalıklarının tanımını, etiyolojisini, komplikasyonlarını, semptomlarını ve medikal beslenme tedavisini içerir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Obezite ve Beslenme
2) Obezite ve Beslenme
3) Obezite ve Beslenme
4) Kardiyovasküler Hastalıklar, Hipertansiyon ve Beslenme
5) Kardiyovasküler Hastalıklar, Hipertansiyon ve Beslenme
6) Anoreksiya Nervoza Bulimia Nervoza ve Beslenme
7) Diyabet Mellitus ve Beslenme
8) Ara Sınav - Diyabet Mellitus ve Beslenme
9) Gastrointestinal Sistem Hastalıkları ve Beslenme
10) Gastrointestinal Sistem Hastalıkları ve Beslenme
11) Kemik Eklem Hastalıkları ve Beslenme
12) Karaciğer Hastalıkları ve Beslenme
13) Alkolizm - Safra Yolu - Pankreas Hastalıkları ve Beslenme
14) Bağışıklık ve Beslenme

Kaynaklar

Ders Notları:
Diğer Kaynaklar: Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T, Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu Yayınevi,Ankara,2002. -International Journals of Nutrition and Dietetics (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin. Nutr, etc.) and books

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Arazi Çalışması % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev % 0
Sunum % 0
Projeler % 0
Seminer % 0
Ara Sınavlar 1 % 40
Ara Juri % 0
Final 1 % 60
Rapor Teslimi % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 10 10 100
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 132

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı