BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
GEP0313 Bilim ve Teknoloji Politikalarının Teknoloji Yönetimine Etkisi Güz
Bahar
3 0 3 5
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: En
Dersin Türü: GE-Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi AHMET NACİ ÜNAL
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi AHMET NACİ ÜNAL
Dersin Amacı: Bu ders, “Endüstri 4.0 kavramı” başta olmak üzere gelişen yeni teknolojileri de dikkate alarak teknoloji yönetimi ile inovasyon konularına etkisinin nasıl olabileceği hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını hedefler.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersi başarıyla tamamladığınızda aşağıda sayılan kazanımlara sahip olacaksınız:
1. Teknolojinin tarihsel süreç içerisindeki gelişimi konusunda bilgi sahibi olmak,
2. Teknoloji Yönetimi ve inovasyon kavramlarının anlamlandırılması,
3. Öngörü ve Tahmin kavramlarının tanımlanması ve içerikleri arasındaki farklılıklar hakkında bilgi sahibi olunması,
4. Teknoloji Öngörüsü ve Tahmini konularının yaşamsal önemini anlamak ve bu konuda yeterlik kazanmak.

Dersin İçeriği

Bilimsel gelişim süreçleri, teknoloji ve bilim kavramları arasındaki benzerlik ve farklılıklar, teknoloji yönetimi, temel yönetim prensipleri, teknoloji yönetimi, teknoloji öngörüsü ve tahmini, strateji geliştirme süreçleri.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Oryantasyon Ders İzlencesinin İncelenmesi, beklentiler
2) Bilim, Teknoloji, İnovasyon ve Strateji Terimlerine Kavramsal Yaklaşım Öğrenciler konu ile ilgili ön araştırma yapılarak derse gelinecektir.
3) Kavramsal Olarak Bilgi ve Bilginin Oluşumu Öğrenciler konu ile ilgili ön araştırma yapılarak derse gelinecektir.
4) Verinin Dönüşüm Süreci ve Büyük Veri Kavramı Öğrenciler konu ile ilgili ön araştırma yapılarak derse gelinecektir.
5) Verinin Dönüşüm Süreci ve Büyük Veri Kavramı Öğrenciler konu ile ilgili ön araştırma yapılarak derse gelinecektir.
6) Bilgi ve Bilgi Yönetimi Öğrenciler konu ile ilgili ön araştırma yapılarak derse gelinecektir.
7) Bilgi Yönetim Sistemleri Öğrenciler konu ile ilgili ön araştırma yapılarak derse gelinecektir.
8) Ara Sınav
9) Teknolojinin Yönetimi ve Teknoloji Öngörüsü Öğrenciler konu ile ilgili ön araştırma yapılarak derse gelinecektir.
10) Modern Teknolojilerin Getirdiği Yenilikler Öğrenciler konu ile ilgili ön araştırma yapılarak derse gelinecektir.
11) Modern Teknolojilerin Getirdiği Yenilikler Öğrenciler konu ile ilgili ön araştırma yapılarak derse gelinecektir.
12) Öğrenci sunumları
13) Öğrenci Sunumları
14) Öğrenci Sunumları
15) Final Sınavları
16) Final Sınavları

Kaynaklar

Ders Notları: YARMAN B.S.B., ÜNAL A.N., “Stratejik Karar Verme Boyutunda Bilgi Toplama/İşleme Amaçlı Karar Destek Sitemleri”, Nobel Yayıncılık, 2015.
Diğer Kaynaklar: Lawrance FREEDMAN, “Strateji”, Alfa Tarih, 2014. Sun TZU, “Savaş Sanatı”, Türkiye İş Bankası Yayınları, 12. Baskı, 2018. Mikael KROGERUS, Roman TSCHAPPELER, “Karar Kitabı Stratejik Düşünme İçin Elli Model”, The Kitap, 2019. Walter Isaacson, “Geleceği Keşfedenler”, Domingo Yayınevi, 2017. Stefan ZWEIG, “Yıldızın Parladığı Anlar”, Everest Yayınları, 2014. Cemal YILDIRIM, “Bilim Tarihi”, Remzi Kitabevi, 2016. Cemal YILDIRIM, “Bilim Felsefesi”, Remzi Kitabevi, 2016. Klaus SCHWAB, “Dördüncü Sanayi Devrimi”, Optimist, 2015. Brian CHRISTIAN, Tom GRIFFITHS, “Hayatımızdaki Algoritmalar”, Buzdağı, 3. Baskı, 2018. Ders Notları “Gizli Sayılar” filmi. Yönetmen: Theodore Melfi. Gösterim Yılı: 2017 “The Imitation Game: Enigma” filmi. Yönetmen: Morten Tyldum. Gösterim Yılı: 2015 “Devrim Arabaları” filmi. Yönetmen: Tolga Örnek. Gösterim Yılı: 2008 “Kartal Göz (Eagle Eye)” filmi. Yönetmen: D.J. Caruso. Gösterim Yılı: 2008 “Apollo 13” filmi. Yönetmen: Ron Howard. Gösterim Yılı: 1995.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 1 % 15
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Arazi Çalışması % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev 1 % 10
Sunum % 0
Projeler % 0
Seminer % 0
Ara Sınavlar 1 % 25
Ara Juri % 0
Final 1 % 50
Rapor Teslimi % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 13 3 39
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 4 56
Sunum / Seminer 1 10 10
Proje 0 0 0
Ödevler 1 14 14
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 123

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 4
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 3
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 5
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 4
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 4
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 5
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 4
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 3
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 3
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 4
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 5
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 4