ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
BES5023 | Sindirim Sistemi Hastalıklarında Beslenme | Güz | 3 | 0 | 3 | 8 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | Tr |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANSÜSTÜ |
Dersin Veriliş Şekli: | |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi HAKAN GÜVELİ |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi HAKAN GÜVELİ |
Dersin Amacı: | Sindirim sistemi hastalıklarının oluşumunda ve tedavisinde beslenmenin etkisini öğrenmek.Sindirim sistemi hastalıklarının beslenme durumuna etkisini öğrenmek. Sindirim sistemi hastalığı olan bireylerde kişiye özgü tıbbi beslenme tedavisi programlarını geliştirmek. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1.Sindirim sistemi organlarının fizyolojik, morfolojik fonksiyonları ile besinler arasındaki ilişkiyi açıklar. 2. Sindirim sistemi hastalıklarını ve beslenme ile ilişkilerini öğrenir. 3. Sindirim organlarının hastalık türlerindeki patolojik değişiklikleri irdeler ve bu değişikliklere göre tıbbi beslenme tedavisi uygulama becerisi kazanır. 4. Sindirim sistemi hastalığı olan bireylerin beslenme sorunlarını değerlendirir ve çözüm yollarını geliştirir. 5. Konularla ilgili araştırma yayınlarını inceler ve durum değerlendirmesi yapabilme yeteneğini kazanır. |
Sindirim sistemi hastalıkları insidansı, etiyolojisi, bulguları ve tıbbi beslenme tedavisi . |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Sindirim sistemi özellikleri | ||
2) | Sindirim sistemi özellikleri | ||
3) | Ağız, özefagus hastalıkları ve beslenme | ||
4) | Ağız, özefagus hastalıkları ve beslenme | ||
5) | Mide hastalıkları ve beslenme | ||
6) | Mide hastalıkları ve beslenme | ||
7) | Literatür tartışması, seminer | ||
8) | Barsak hastalıkları ve beslenme | ||
9) | Barsak hastalıkları ve beslenme | ||
10) | Barsak hastalıkları ve beslenme | ||
11) | Karaciğer hastalıkları ve beslenme | ||
12) | Pankreas hastalıkları ve beslenme | ||
13) | Safra kesesi hastalıkları ve beslenme | ||
14) | Literatür tartışması, seminer |
Ders Notları: | Bowman BA and Russell RM (eds).Present Knowledge in Nutrition, eighth edition, ILSI Press,Washington,DC,2001. -Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T,Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu Yayınevi,Ankara,2002. -Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar |
Diğer Kaynaklar: | Bowman BA and Russell RM (eds).Present Knowledge in Nutrition, eighth edition, ILSI Press,Washington,DC,2001. -Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T,Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu Yayınevi,Ankara,2002. -Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | % 0 | |
Laboratuar | % 0 | |
Uygulama | % 0 | |
Arazi Çalışması | % 0 | |
Derse Özgü Staj | % 0 | |
Küçük Sınavlar | % 0 | |
Ödev | % 0 | |
Sunum | % 0 | |
Projeler | % 0 | |
Seminer | % 0 | |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Ara Juri | % 0 | |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | % 0 | |
Juri | % 0 | |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |