ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES5023 Sindirim Sistemi Hastalıklarında Beslenme Güz 3 0 3 8
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi HAKAN GÜVELİ
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi HAKAN GÜVELİ
Dersin Amacı: Sindirim sistemi hastalıklarının oluşumunda ve tedavisinde beslenmenin etkisini öğrenmek.Sindirim sistemi hastalıklarının beslenme durumuna etkisini öğrenmek. Sindirim sistemi hastalığı olan bireylerde kişiye özgü tıbbi beslenme tedavisi programlarını geliştirmek.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1.Sindirim sistemi organlarının fizyolojik, morfolojik fonksiyonları ile besinler arasındaki ilişkiyi açıklar.
2. Sindirim sistemi hastalıklarını ve beslenme ile ilişkilerini öğrenir.
3. Sindirim organlarının hastalık türlerindeki patolojik değişiklikleri irdeler ve bu değişikliklere göre tıbbi beslenme tedavisi uygulama becerisi kazanır.
4. Sindirim sistemi hastalığı olan bireylerin beslenme sorunlarını değerlendirir ve çözüm yollarını geliştirir.
5. Konularla ilgili araştırma yayınlarını inceler ve durum değerlendirmesi yapabilme yeteneğini kazanır.

Dersin İçeriği

Sindirim sistemi hastalıkları insidansı, etiyolojisi, bulguları ve tıbbi beslenme tedavisi .

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Sindirim sistemi özellikleri
2) Sindirim sistemi özellikleri
3) Ağız, özefagus hastalıkları ve beslenme
4) Ağız, özefagus hastalıkları ve beslenme
5) Mide hastalıkları ve beslenme
6) Mide hastalıkları ve beslenme
7) Literatür tartışması, seminer
8) Barsak hastalıkları ve beslenme
9) Barsak hastalıkları ve beslenme
10) Barsak hastalıkları ve beslenme
11) Karaciğer hastalıkları ve beslenme
12) Pankreas hastalıkları ve beslenme
13) Safra kesesi hastalıkları ve beslenme
14) Literatür tartışması, seminer

Kaynaklar

Ders Notları: Bowman BA and Russell RM (eds).Present Knowledge in Nutrition, eighth edition, ILSI Press,Washington,DC,2001. -Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T,Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu Yayınevi,Ankara,2002. -Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar
Diğer Kaynaklar: Bowman BA and Russell RM (eds).Present Knowledge in Nutrition, eighth edition, ILSI Press,Washington,DC,2001. -Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T,Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu Yayınevi,Ankara,2002. -Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Arazi Çalışması % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev % 0
Sunum % 0
Projeler % 0
Seminer % 0
Ara Sınavlar 1 % 40
Ara Juri % 0
Final 1 % 60
Rapor Teslimi % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı