ENDÜSTRİ 4.0 (İNGİLİZCE, TEZLİ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BES5011 Fonksiyonel Gıdalar Güz 3 0 3 8
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi İLAYDA ÖZTÜRK ALTUNCEVAHİR
Dersin Amacı: Bu dersin amacı, fonksiyonel besin kavramının tanımı, tarihsel gelişimi ve farklı ülkelerdeki uygulamalarını tartışmak ve fonksiyonel besin bileşenlerinin kimyasal ve biyolojik özelliklerini inceleyerek, bu bileşenlerin insan sağlığı üzerine olası etkilerini değerlendirmektir.

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Dersin sonunda öğrenciler;
1) Fonksiyonel besinlerin tanımı öğrenirler,
2) Fonksiyonel besinlerin sınıflandırılmasını öğrenirler,
3) Fonksiyonel besinlerin sağlıkla ilişkisini öğrenirler,
4) Fonksiyonel besinlerin çeşitli hastalıklarla ilişkisini ve potansiyel etkilerini öğrenirler.

Dersin İçeriği

Fonksiyonel besin kavramı & EFSA ve ADA'nın tanımlarının tartışılması, Diyet Posası - Çözünür posa, Çözünmez Posa, Prebiyotikler & Probiyotikler, Bitkisel steroller & Stanoller, Polifenoller - Flavonoidler - Fitoösterojenler - Soya - Karotenoidler - Kükürtlü Bileşikler, Diyet Yağ Asitler - Omega-3 PUFA, CLA, MUFA konularını içermektedir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Dersin tanıtımı, beklentilerin değerlendirilmesi
2) Fonksiyonel besinlerin tanımı, EFSA ve ADA'nın tanımlarının tartışılması
3) Diyet lifi, Prebiyotikler & Probiyotikler
4) Bitkisel steroller & Stanoller Polifenoller - Fitoösterojenler, Soya
5) Karotenoidler - Karotenler, Kükürtlü bileşikler Diyet Yağ Asitler - Omega-3 PUFA, CLA, MUFA
6) Fonksiyonel besinlerin hastalıklarla ilişkisi
7) Fonksiyonel besinlerin hastalıklarla ilişkisi
8) Ara Sınav
9) Öğrenci Sunumları
10) Öğrenci Sunumları
11) Öğrenci Sunumları
12) Öğrenci Sunumları
13) Öğrenci Sunumları
14) Öğrenci Sunumları

Kaynaklar

Ders Notları:
Diğer Kaynaklar: 1) Konu ile ilgili süreli yayınların güncel sayılarında yayınlanan makaleler 2) Handbook of NutraceuticalsandFunctionalFoods. Wildman REC(ed), CRC Press, 2001 3) Functional Foods Conceptto Product. Gibson GR and Williams CM (ed), CRC Press, 2000. 4) Functional foods Ed. Glenn R G,Christian MW. Woodhead publishing limited,2000. 5) ILSI EUROPE CONCISE MONOGRAPH SERIES Functional Foods From Science to Health and Claims,2008.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Arazi Çalışması % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev % 0
Sunum 1 % 20
Projeler % 0
Seminer 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Ara Juri % 0
Final 1 % 10
Rapor Teslimi 1 % 20
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 90
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 10
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 13 3 39
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 11 154
Sunum / Seminer 1 2 2
Proje 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Rapor Teslimi 1 1 1
Juri 0 0 0
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 200

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı